Рятувальний круг для Арсенія Яценюка

Середа, 20 травня 2015, 14:55

Вівторок 19 травня мав всі шанси стати ще одним найскладнішим днем для прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

За наполяганням "Батьківщини" і Радикальної партії Олега Ляшка він мав прийти на Раду коаліції, щоб обговорити тарифи ЖКГ для населення.

– Ми будемо обговорювати два ключових питання – індексація доходів громадян і зниження тарифів на житлово-комунальні послуги, – розповідав в кулуарах журналістам лідер фракції "РПЛ" Олег Ляшко, який все ж таки погодився стати координатором коаліції в Раді.

Ці теми вже кілька тижнів у публічній площині мусує Юлія Тимошенко і фракція "Батьківщини".

Напередодні пленарного тижня, 18 травня, Тимошенко з’явилася в ефірі телеканалу "Інтер" і попередила: "Ми у Верховній Раді просто не дамо працювати, поки тарифи не поставлять на місце".

За кілька годин до цієї заяви Яценюк запропонував вийти з коаліції тим фракціям, що виступають в ролі опозиції. Щоправда, прем’єр не став згадувати назв.

Але жорстка розмова так і не відбулася. Натомість уряд приготував парламенту сюрприз. І про нього того дня раніше дізналися журналісти, ніж самі депутати.

Закритий клуб

Напередодні вночі на Банковій прем’єр і президент Порошенко обговорювали законопроект "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом, та місцевим боргом".

Цей законопроект пропонував Раді надати уряду право ввести мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам.

Про документ знали лише наближені особи. Серед них - голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко і його перший заступник Ігор Кононенко.

Народним депутатам навіть президентської фракції ще у першій половині вівторка про плани уряду нічого не було відомо.

Натомість вранці цього дня Яценюк та міністр фінансів Наталія Яресько зібрали економічних журналістів на зустріч off-the-record. Вони пояснили суть законопроекту і попросили журналистів не вживати щодо цього кроку уряду словосполучення "технічний дефолт".

У Кабміні боялися, що це викличе паніку, в тому числі і на валютному ринку, і робили все можливе, щоб журналісти максимально коректно подавали інформацію щодо законопроекту.

Ще на початку квітня в інтерв’ю "Українській правді" міністр фінансів була впевнена, що домовитися Україні щодо боргів вдасться.

Однак, за інформацією співрозмовників "Української правди" в Кабміні і адміністрації президента, останні два тижні перемовин Яресько із кредиторами закінчилися без результату.

До сьогодні точний склад групи кредиторів є таємницею, вони тримають приблизно $ 10 мільярдів українського боргу.

У понеділок Наталя Яресько поширила в твітері посилання на статтю екс-міністр фінансів США Лоуренса Саммерса у The Financial Times.

"МВФ і національна влада повинні вказати непокірним кредиторам на їх безвідповідальну поведінку. Якщо необхідно, Україна повинна бути готова оголосити дефолт і не виконувати свої зобов'язання, а міжнародна спільнота має чітко заявити, що вона буде продовжувати допомагати Києву", - написав Лоуренс Саммерс.

Український уряд пішов саме таким шляхом – запропонований законопроект українського уряду фактично означає готовність уряду перестати платити по комерційним зовнішнім зобовязанням (що юридично називається дефолт) у будь який момент.

Тим часом, у вівторок близько 12 години дня в парламенті вже почали ширитися чутки про таємничий урядовий законопроект.

Щоб вмовити народних депутатів підтримати важливий документ, Яценюк прийшов на засідання Ради коаліції.

– Зустріч була максимально коректною і Яценюк також. Ні у кого з учасників навіть не виникло бажання не голосувати. Навіть у "Батьківщини". Завдяки цьому законопроекту може йти мова про списання $15 млрд боргів. Плюс під дію цього законопроекту потрапляють $3 млрд боргів, що Україна винна Росії. І як ти потім поясниш виборцям, чому не голосував за законопроект? – каже один із учасників Ради коаліції.

Яценюк ретельно підготувався до презентації законопроекту в сесійній залі – наводив багато цифр і навіть вибачався перед депутатами за це.

– За чотири роки Україна повинна віддати тільки зовнішніх боргів $30 млрд. Окрім зовнішніх боргів ми ще повинні заплатити внутрішні. Це ще плюс $17 млрд. І така, дорогі друзі, арифметика – 15 маємо, а 47 винні. Виникає питання: як платити? З кишень українців ці борги ми платити більше не можемо, – сказав Яценюк, чим зірвав оплески залу.

Після виступу прем’єра, Гройсман запропонував висловитися іншим. Від слова відмовилася фракція "Батьківщини". Натомість красномовним був Ляшко.

– Коли ми писали Коаліційну угоду, ми першими сказали, що десятки мільярдів розкрадених Януковичем ми не повинні виплачувати, не повинен український народ платити за банду Януковича. Ви півроку думали на цим, слава Богу, що нарешті вам це дійшло, і нарешті ви прийшли сюди до Верховної Ради і з цим законопроектом, – гримів з трибуни Олег Ляшко.

Прем’єр задоволено посміхався і аплодував Ляшку. В той час як Яресько сиділа поруч із ним мовчки і була аж надто серйозною. На землю усіх повернув Юрій Луценко.

– Це дуже непростий документ, який дасть можливість або домовитися з кредиторами, або ми увійдемо в технічний дефолт. Ми свідомо це розуміємо, і ми даємо можливість уряду вирулити із ситуації, – сказав він з трибуни, використавши табуйоване вранці для журналістів словосполучення "технічний дефолт".

У результаті за законопроект про мораторій проголосували 256 депутатів.

Після голосування в кулуарах несподівано з’явився один із заступників голови фракції "Опозиційний блок" Сергій Льовочкін, який був "відсутнім" коли урядові законопроекти приймалися Радою.

– Я вважаю, що це ганьба і перший крок до дефолту, це повний провал економічної політики. Уряд вже не перший місяць веде перемовини, а результатів немає. Кредитори можуть реагувати по-різному. Можуть піддатися на шантаж, а можуть не піддатися, – казав Льовочкін журналістам в кулуарах.

– Що це ви особисто вирішили виступити з жорсткою заявою щодо уряду? Збиваєте Яценюка? – звернувся кореспондент "Української правди" до Льовочкіна, який рідко з’являється в кулуарах і в Раді.

– Та ні, вона не жорстка. І у мене немає мети збити Яценюка. Крали, реформ не проводили. У нас є мета – дострокові парламентські вибори. Цього ми не приховуємо. І утворення нової коаліції, – почав Льовочкін.

– Та хто вас візьме в коаліцію?

– А це ще питання, хто кого буде брати, – зухвало сказав Льовочкін і пішов.

Війна на всіх фронтах

Уряду і особисто Яценюку дістається не тільки від "Опозиційного блоку" та "Батьківщини".

Наприкінці минулого тижня з Кабміну зі скандалом пішов один із закордонних спеціалістів Саша Боровик. Він звинуватив в цьому особисто Яценюка.

У понеділок стало відомо, що з міністерства економіки звільнилася радниця Яніка Мерило. Як виявилося пізніше, Мерило пішла ще у квітні, а новину поширили тільки тепер.

– Іноземні спеціалісти нікуди не пішли. Міністр Абрамавичус вирішив розстатися з Боровиком. Я продовжую виконувати ті ж поставлені собі цілі в більш ефективному форматі, і ключові іноземні реформатори продовжують працювати. Так що не треба робити з уходу-приходу кількох знакову подію. Для мене це однозначно розпочата кимось політична акція з дискредитації Яценюка, – написала Мерило в коментарі "Українській правді".

Ситуація з Боровиком – це лише один із іміджевих ударів особисто для Яценюка.

До цього були історії з його старим другом і депутатом від "НФ" Андрієм Іванчуком, який має спільний бізнес із олігархом Ігорем Коломойським.

Іванчук, як голова профільного комітету з питань економічної політики робив усе від нього залежне, щоб затягти розгляд законопроекту "50+1", який фактично позбавляв Коломойського контролю над "Укрнафтою".

Після цього з’ явилася історія з кримінальною справою ще одного близького соратника Яценюка Миколи Мартиненка в Швейцарії. Щоправда сам Мартиненко досі називає це провокацією та роботою "агентів Кремля".

Негативно впливають на імідж Яценюка і скандали в міністерстві внутрішніх справ Арсена Авакова, що був призначений на цю посаду за квотою "Народного фронту".

Спочатку після скандалу з обшуками у голови департаменту з питань люстрації Мінюста Тетяни Козаченко був звільнений нелюстрований заступник Авакова Віталій Сакал. Минулого тижня звільнився ще один заступник міністра Сергій Чеботар після історії із побиттям журналістів телепрограми "Наші гроші" біля будинку його дочки.

19 травня з'явилася нова некрасива історія – про головного ДАІшника України Олександра Єршова. Його Аваков також змушений був звільнити.

На фоні цих скандалів продовжує лунати критика з боку "Батьківщини" і "Опозиційоного блоку". Плюс до цього уряд критикують ще і "свободівці".

Непрості стосунки в Арсенія Яценюка із президентом. Прем’єр виступав із різкою критикою міністра енергетики Володимира Демчишина, що був призначений на посаду за президентською квотою. В історії протистояння Банкової з Рінатом Ахметовим Яценюк тривалий час підтримував компанію ДТЕК. Так, наприклад, радником  Яценюка з енергетичних питань був призначений колишній голова НКРЕ Сергій Тітенко - людина Ахметова.

"Українська правда" вже писала, що в оточенні президента роздумують над тим, що восені Яценюк повинен піти сам.

Як можливе місце роботи для нього розглядають Нацбанк, а як можливого наступника, який врівноважить коаліцію – Олександра Турчинова, який зараз очолює РНБО.

Кілька місяців тому під час однієї із зустрічей Порошенка, Яценюка і Турчинова останній запропонував об’єднатися БПП і НФ на усіх рівнях – як фракцій, так і партій.

"Президент з притаманною йому граціозністю слона на такі умови не погодився", – каже один із учасників тієї зустрічі.

У "Народному фронті" розуміють, що зазнають репутаційних втрат. Там були вражені нищівними результатами останніх соціологічних досліджень. Тому шукають на ефективні рішення та публічно виправдовують свою поразку внутрішніми конфліктами.

– Хтось хоче повторити 2005 рік. Дуже хоче. Але вони повинні зрозуміти: ми стали дорослішими і не бачимо іншого шляху окрім як йти вперед, – каже УП Сергій Пашинський.

Один із лідерів "Народного фронту" також може стати фігурантом гучного корупційного скандалу. На днях один із колишніх соратників по "Батьківщині" Сергій Соболєв звинуватив Пашинського в тому, що той передав паливо Міноборони приватним структурам.

Мова йде про так звані "нафтопродукти Курченка", які міністр Аваков минулого року обіцяв віддати на потреби АТО. З того часу минув майже рік, і виявилося, що значна частина цих нафтопродуктів державна компанія "Укртранснафтопродукт" продала без аукціонів приватним структурам бізнесмена Сергія Тищенка, якого пов’язують із Пашинським.

Тищенко в інтерв’ю "Українській правді" підтвердив факт свого знайомства із Пашинським, але заперечує, що той допомагав йому в бізнесових питаннях.

Із джерел у Службі безпеки "Українській правді" стало відомо про доповідну про ринок нафтопродуктів, яку співробітники відомства підготували для президента Порошенка. У документі зокрема зазначається, що Сергій Тищенко та Сергій Пашинський за сприянням колишнього заступника міністра внутрішніх справ Віталія Сакала та міністра Арсена Авакова налагодили схему із привласнення конфіскованих в Курченка нафтопродуктів через державну компанію. "Українська правда" найближчим часом опублікує своє розслідування з цієї справи.

Пашинський на заяви з боку колишнього однопартійця Соболєва образився і обіцяє позиватися до суду.

– Розумієш, ми стільки були разом в "Батьківщині", стільки пройшли, і як після всього цього можна таке говорити? – ображається Пашинський в кулуарах.

Один із соратників Яценюка розповідає, що той поставив собі завдання – протриматися на посаді прем’єра літо, оскільки до осені, за його підрахунками, економічна ситуація має стабілізуватися. І тоді Яценюк зможе й далі залишатися на своїй посаді.

– Зараз йти не можна. Головне завдання протриматися ці п’ять місяців. Далі буде легше. Піти зараз – спалити майбутнього прем’єра, ким би він не був. Він нічого не зможе зробити. І Яценюк, і Порошенко ці ризики розуміють, – каже один із нардепів від "Народного фронту".

До того ж, в оточенні прем’єра спекулюють можливим реваншем "Опозиційного блоку" у разі відставки Яценюка: "Президент теж розуміє, що в цьому випадку він може стати наступним".

Справа лишилася за малим – не давати приводів для критики, що у Яценюка і уряду поки що виходить погано.

Щоправда, відставку "камікадзе" можуть пришвидшити закордонні партнери.

"Українська правда" неодноразово писала, що і американські, і європейські лідери не задоволені тим, як в Україні проводяться реформи, занепокоєні постійними корупційними скандалами. Саме їхні аргументи в цій історії можуть стати доленосними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді