Чому потрібно проводити довибори по Криму

Четвер, 18 червня 2015, 11:41

Серед кроків  обов’язкових до виконання нинішньою владою значиться ухвалення Стратегії реінтеграції Криму до складу України. Без такої "карти дій" вирішення кримської проблеми буде ще більше відтягнуте у часі.

Принаймні, зобов’язання ухвалити такий документ міститься у нещодавно підписаній президентом Стратегії національної безпеки: "Відновлення територіальної цілісності України та цілісності демократичних інститутів на всій її території, реінтеграція тимчасово окупованих територій після їх звільнення є стратегічним завданням політики національної безпеки".

Конкретні кроки повернення Криму

Питання реінтеграції Криму на сьогодні, як видається, здебільшого цікавить не стільки державу, скільки громадський сектор. У Верховній Раді поточного скликання існує міжфракційне об’єднання депутатів "Крим". Проте досі немає жодного обраного депутата від мажоритарних округів Криму.

І при всіх зрозумілих обставинах, пов’язаних з тимчасовою окупацією півострова, відсутність кримського представництва у Верховній Раді прямо порушує конституційні права кримчан.

Виходом із ситуації  можуть стати довибори народних депутатів України в одномандатних округах  Криму та Севастополі. Такі вибори ще раз підтвердять статус Криму як української території та прагнення держави Україна повернути її до свого складу.

Також це додасть впевненості тим патріотично налаштованим громадянам України, які залишились на території Криму, та продемонструє світу реальні кроки української влади щодо вирішення проблем анексованого півострова.

Сьогодні експерти та політики розділилися у думках по цій темі.

Перші виступають за проведення виборів до Верховної Ради Криму, створивши попередньо представницький орган влади Криму на материку, у рамках окремого закону.

Другі пропонують провести довибори народних депутатів України від Криму.

Перший варіант пропонує створити так званий "кримський парламент у екзилі".

"ЗА". За створення такого представницького органу та проведення відповідних виборів виступили: Георгій Логвинський, фракція "Народний фронт" та координатор руху "Євромайдан-Крим" Андрій Щекун.

"Ми разом із прем'єром і Мустафою Джемілєвим обговорювали створення Верховної Ради Криму. Але тут, знову ж таки, потрібно побудувати стратегію і план дій, а потім вже говорити про те, чи можливо все це робити. Адже цей орган повинен чимось займатися. Але на сьогоднішній день, на жаль, механізми настільки усічені, що до кінця не зрозуміло, чи є в цьому ефективність.

Аби парламент Криму повноцінно функціонував, необхідно розглянути можливість приєднання частини Херсонської області до АРК. Але це передбачає зміни до Конституції, бо Конституція встановлює межі Криму.

А далі потрібно вносити зміни до ще трьох законодавчих актів. Це непросте завдання, однак не можна назвати його нереалістичним. Головне – не створити мертвий орган", – цитують Георгія Логвинського Крим.Реалії.

У останній фразі політика висловлена вся суть та ризики цієї ідеї.

Окрім того, аргументом проти створення "кримського парламенту у екзилі" є також додаткові чималі витрати з бюджету України, що у стані війни сьогодні є непомірним навантаженням.

"Вибори до органів місцевого самоврядування усього Криму провести не вийде, це нереально наразі. Але вибори до Верховної Ради Криму однозначно мають відбутись, бо це вищий представницький орган. Ці вибори давно мали провести.

Має бути процедура фіксації та ідентифікації цих людей. Найкращий спосіб – це електронне голосування, бо не всі зможуть приїхати. Це можна реально робити, тому що у нас є єдина база виборців України.

У цьому напрямку потрібно робити реформу також. Чому в Європі та Америці, інших країнах світу – це нормальна процедура, а у нас ні?", – цитує координатора руху "Євромайдан-Крим" Андрія Щекуна Крим.Реалії.

Також за створення такого органу висловилася Наталія Линник, заступник генерального директора Комітету виборців України, на прес-конференції, організованою Free Crimea 11 червня 2015 року. Вона провела паралелі проведення довиборів від АРК з Донбасом.

"КВУ підтримує ідею надання голосу тимчасово переселеним особам. Якщо буде політичне рішення, то тут все можливо, можна зробити спеціальний законопроект під це.

Хотіла б розповісти про ту ідею, яку лобіює КВУ з приводу проведення місцевих виборів в Луганській та Донецькій областях. Тобто вибори в обласні раді. Головне що ці вибори не будуть суперечити законодавству про місцеві вибори, ми б вам запропонували доповнити і розширити ідею Free Crimea, і провести, наприклад, місцеві вибори в органи місцевої влади Криму", – вважає експерт.

Перед цим заступник генерального директора Комітету виборців запропонувала ухвалити відповідний законопроект, який би уможливлював ці вибори.

"Голосувати будуть переселенці, які зареєстровані на території інших областей. Ми б з'єднали цей механізм в окремий закон, який мав би разову дію по Луганській, Донецькій облраді та по нових виборів до Ради АРК.

Таким чином ми б дали можливість реалізувати право громадянам України голосувати на місцевих виборах, а також мати легітимні представництва місцевої влади на різного рівня переговорах, що стосуються залагодження конфліктів, як в Криму, так і в Луганській, Донецькій областях", – переконана Линник.

"ПРОТИ". У  ідеї створення ВР АРК "у екзилі" є свої опоненти. Зокрема, депутат Олексій Гончаренко з фракції БПП, голова міжфракційної групи "Крим" у Верховній Раді.

"Це тимчасово окупована територія, що відповідним чином закріплено у законі. Відповідальність там за всіма міжнародними законами несе агресор – Російська Федерація. Тож я не бачу ніяких підстав для проведення виборів до Верховної Ради Криму", – переконаний Гончаренко.

Обережно сприймає таку ініціативу й інший депутат від БПП, член міжфракційного об’єднання "Крим" Ірина Фріз. На прес-конференції, організованій Free Crimea, вона заявила, що самих виборів буде недостатньо для вирішення "кримської проблеми", і необхідна цілісна стратегія по його поверненню.

"Інше питання, яким чином ми зможемо повернути Крим. І тут у нас буде досить довгий шлях, він не вирішується тільки питанням проведення виборів або наявністю формальних представників у нинішньому складі ВР, більш того ви знаєте що ВР прийняла відповідну постанову-звернення до Європейського парламенту, до ОБСЄ, до ООН щодо прав порушення людини на півострові і утиск кримськотатарського народу, які здійснює влада окупантів, а також щодо мілітаризації Криму, через що квітучий півострів перетворюється на свого роду гетто у центрі Європи", – вважає Фріз.

Але на питання журналістів, чи візьметься вона за розробку законопроекту про довибори від кримських округів, народний депутат відповіла ствердно, додавши, що такий проект буде частиною стратегії повернення півострову.

"Стратегія повернення Криму має бути державною і включати ряд механізмів: в тому числі довибори до Верховної Ради від переселенців Криму, щоб їх питання більш широко обговорювалися в парламенті.

Ми повинні перестати діяти за принципом: давайте не говорити про Крим, щоб не дратувати Росію на Сході України. Крим був першопричиною.

Ми не можемо забувати про Крим, і переводити цю тему на другий план, навіть на рівні дипломатичних переговорів. Крим завжди лежить червоною ниткою в основі всіх домовленостей, які існують сьогодні у вищого керівництва України", – підкреслила Фріз.

Найбільш оптимальним варіантом у даній ситуації є проведення довиборів до Верховної Ради України серед округів АРК та Севастополя.

У такому разі кримчани отримають конкретних представників, які нестимуть реальну відповідальність перед своїми виборцями, особливо біженцями та переміщеними особами.

До речі, таку ідею подавав ще у серпні 2014 року голова ЦВК Михайло Охендовський.

"Обрання народних депутатів у десяти округах АРК і двох Севастополя дуже важливо як політично, так і юридично. Упевнений, що цьому питанню наша держава приділить увагу в найближчий час.

Існують і варіанти організації таких виборів. Для їх реалізації необхідно буде ухвалити новий спеціальний закон і внести зміни до низки чинних. Проект такого закону вже розроблений, хоча, на жаль, поки не включений до порядку денного Верховної Ради", – зазначив Охендовський.

На сьогодні таку ідею підтримують і самі кримчани. Відомий український журналіст та продюсер ТРК "Чорноморська" Олександр Янковський переконаний, що мешканці півострову повинні неодмінно мати своїх народних обранців у законодавчому органі України.

"На мій погляд, дуже важливо щоби від Криму та кримчан було обрано тих 12 депутатів, які пропонуються. Вибори слід проводити серед тимчасово переміщених осіб. На президентських виборах 25 травня 2014, серед таких голосувало близько 3,5 тисяч кримчан, які отримали статус тимчасово переміщеної особи. На виборах у ВР таких людей було менше – близько 2700, тому що ці вибори були не настільки значущі.

З формальної точки зору, ми зіштовхуємося з ситуацією, що депутати не зможуть там працювати з мажоритарниками, але у них є переселенці, є кримчани які відмовилися від російського громадянства в Криму, і їх офіційно – 3500.

Звісно, обрання 12 або 3 депутатів не вирішує проблеми анексії Криму, але ці люди, які будуть обрані з числа переселенців, будуть захищати права переселенців", – вважає Янковський. Він також підтримав ідею відновлення всіх органів влади Криму на материку.

Ідею проведення довиборів по мажоритарним округам Криму на території материкової України вважає правильною і народний депутат Юлій Мамчур, який також входить у міжфракційне об’єднання "Крим".

"Крим повинен бути гідно представлений . Треба щільно працювати щодо програми з повернення Криму. Я думаю, це (довибори у Криму – ред.) буде одне з найперших завдань. Головне, щоб була ідея, а законопроект напишуть. У нас є такі голови, які вміють це добре писати", – переконаний Мамчур.

Щодо позицій влади, то у жовтні 2014 року тодішній голова Верховної Ради Турчинов заявив, що Україна проведе довибори у мажоритарних округах тільки, після звільнення окупованих територій на частині Донбасу і Криму.

"Ми вважаємо, що як тільки відбудеться очищення і Криму, і частини Донбасу від російських загарбників, ми зразу проведемо довибори по тих мажоритарних округах, які зараз не зможуть бути охоплені виборчим процесом", – сказав він.

Але цей процес, може затягнутися на роки, а кримчанам потрібно вже сьогодні захищати власні права, інакше про яке повернення їх до України може йтися.

Проведення довиборів до парламенту України від кримських округів є абсолютно здійсненною місією.

Оскільки в українському законодавстві відсутня норма про мінімальний поріг явки виборців, цілком реально проведення довиборів народних депутатів від Криму.

Тим більше на останніх парламентських виборах були прецеденти, коли участь у голосуванні на виборах народного депутата від одномандатного округу №45 взяли лише 2049 виборців, а переможцем став Юхим Звягільский, набравши 1074 голосів.

На сьогоднішній день, за даними ООН, біженцями та вимушеними переселенцями з АР Крим стали понад 20 000 громадян України, а за неофіційними даними, така кількість може складати понад 50 000 осіб.

В основному переселенці сконцентровані у таких регіонах як Херсонська, Миколаївська, Київська, Дніпропетровська, Львівська області та міста Київ, Одеса. Зважаючи на це, виборчі дільниці можна створити саме у цих областях та містах.

Проведення виборів в одномандатних округах АР Крим та Севастополь можливо за двома сценаріями. Перший, це проведення виборів в усіх 10-ти округах АР Крим та 2-х Севастополя.

Наприклад, у Херсонський області створюються окремі виборчі округа, ідентичні кримським: Територіальний виборчий округ N5, Керч. І кримчани, які мають реєстрацію у Керчі та підтримують Україну, матимуть змогу обрати своїх депутатів до Верховної Ради України, на території Херсону.

Другий сценарій: змінити межі одномандатних округів Криму так, аби було обрано 2 депутати від АР Крим та 1 від Севастополя. Цей варіант є скоріше компромісом між дилемами надлишкових витрат з бюджету та процедурними труднощами у організації виборів на 12 кримських округах поза межами півострова.

Також, аби заощадити кошти державного бюджету, такі довибори доцільно провести одночасно з місцевими виборами 25 жовтня 2015 року.

Внесення змін до виборчого законодавства

Аби забезпечити проведення виборів народних депутатів в одномандатних округах АР Крим, необхідно внести зміни до закону про вибори народних депутатів, або прийняти спеціальний закон "Про особливості виборів народних депутатів України на тимчасово окупованих територіях/АР Крим".

Експерти Free Crimea вважають, що ці зміни повинні передбачати такі положення:

Перше. Надати можливість голосування за народних депутатів в одномандатних округах АРК та Севастополя виборцям, які нині перебувають поза межами округів, але мають відповідну кримську прописку.

Для цього виборці, які на момент анексії Криму були зареєстровані на території того чи іншого округу, повинні написати відповідну заяву до державного органу ведення реєстру виборців при районних державних адміністраціях та органів місцевого самоврядування за місцем їх нинішнього перебування.

Друге. З боку ЦВК забезпечити, а з боку ДВК зобов’язати внести таких виборців до списку для голосування на виборах народних депутатів. Також відповідно кількості виборців необхідно виготовити та забезпечити ДВК відповідними виборчими бюлетенями.

Третє. Привести у відповідність терміни виборчої кампанії з довиборів народних депутатів із законом про вибори депутатів ВР АР Крим, місцевих рад, сільських селищних та міських голів та призначити такі вибори на 25 жовтня 2015 року.

Покласти функції ОВК і ДВК для виборів народних депутатів на відповідні ТВК та ДВК з виборів органів місцевого самоврядування.

Всі інші процедурні питання з питань проведення довиборів регулюються діючою редакцією закону "Про вибори народних депутатів України".

Проведення таких довиборів стане не тільки конкретним кроком влади у питанні реінтеграції Криму, якого постійного вимагає громадськість, але і позитивним сигналом для міжнародної спільноти.

Це стане підтвердженням того, що Україна вважає, і зажди буде вважати Крим своєї територією, за анексію якої злочинна влада сусідньої країни рано чи пізно заплатить високу ціну.

Тарас Березовець, Анна Макота, Free Crimea, дя УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді