"Наш Край" – партія мерів, прогульників та голосувальників за диктатуру

П'ятниця, 23 жовтня 2015, 07:41

Довідка: Політичну партію "Наш край" презентував 20 грудня 2014 року в Татарбунарах Одеської області народний депутат України Антон Кіссе. Раніше партія називалася "Блокова партія". Саме під такою назвою вона була зареєстрована Міністерством юстиції України 23 серпня 2011 року за адресою: Київ, вулиця Жилянська, 55, офіс "А".

Голова "Блокової партії" підприємець Євгенія Кобізева 17 лютого 2012 року написала заяву і вийшла з партії.

Нова адреса партії "Наш край" повністю збігається з розташуванням приймальні народного депутата України Антона Кіссе в Одесі – вулиця Мельницька, 4.

"Нова" партія зі старими обличчями

За даними аналізу ЧЕСНО, "Наш край" на третьому місці за кількістю чинних депутатів-прогульників, висунених у місцеві ради.

З цього вже зрозуміло, що "Наш край" аж ніяк не може претендувати на звання нової партії.

Загалом, об'єднання "Наш край" виглядає як нова партія зі старими обличчями.

Натисніть для збільшення

Очолюють "Наш край" Антон Кіссе, Олександр Фельдман та Сергій Кальцев. Саме вони, а також кандидати від "Нашого краю" на посади міських голів 16 січня 2014 року як нардепи голосували за диктаторські закони у стінах ВРУ. Це голосування спричинило протистояння на Майдані й згодом переросло у війну на Сході.

 

Нардеп з Харкова Фельдман у парламенті відзначився ще й тим, що спершу став "тушкою", перейшовши від "Батьківщини" до ПР, до того ж прогуляв більше половини сесійних засідань. У Харкові він позиціонував себе як кандидат у мери, але потім зняв свою кандидатуру. У місті з серпня місяця можна було побачити ось такі борди.

 

Щодо екс-регіонала Антона Кіссе, то у 2014-му йому знову пощастило посісти крісло нардепа. Він увійшов до депутатської групи партії "Відродження".

Тут варто зазначити, що навіть після перших вбивств на Майдані, Кіссе вважав Януковича законним президентом і переконував, що на Майдані відбулося громадянське протистояння, а не протистояння громадян і силовиків.

 

Кіссе вийшов з Партії регіонів лише 4 липня 2014 року. У новому скликанні парламенту він став співавтором законопроекту "Про економічний експеримент на території міста "Одеса".

Представники частини одеського громадського сектору побачили в цьому законопроекті спробу розгорнути сепаратистські настрої, і зверталися до спікера Гройсмана з вимогою зняти з Кіссе та інших співавторів законопроекту депутатську недоторканість.

Натисніть для збільшення

У столиці від "Нашого краю" на посаду міського голову кандидує екс-нардеп Володимир Макеєнко. Під час розстрілів на Майдані він очолював КМДА, і саме за його головуванння столичне метро закрили за вказівкою СБУ, аби не дати людям можливості під'їхати в центр на допомогу протестувальникам.Щодо екс-нардепа та екс-регіонала Сергія Кальцева, то він із Запоріжжя, де очолював обласний осередок Партії регіонів. Тепер він – кандидат на посаду мера Запоріжжя від "Нашого краю".

З екс-очільників Києва у "Нашому краї" є ще один одіозний парторг – Олександр Мазурчак. Теперішний співголова "Нашого краю" був заступником Олександра Попова, а під час Майдану очолював Печерську райдержадміністрацію. На цю посаду його призначив своїм указом Віктор Янукович 26 грудня 2013 року.

Мазурчак належить до тих чиновників, які підпадають під люстрацію, але він може брати участь у виборах.

Після Революції Гідності Мазурчак балотувався в народні депутати на Хмельниччині, але виграти не вдалося. Тоді він пояснював, що його силою за наказом Азарова затягли до Партії регіонів.

Ще двоє співорганізаторів "Нашого краю" – чинні мери Маріуполя та Миколаєва. Одного із них, Юрія Хотлубея – мера Маріуполя, нещодавно згадували ЗМІ. Тамтешні місцеві активісти виявили, що більшість тих будинків, на які виділили 3,7 мільйонів гривень для їхнього відновлення після обстрілів, начебто були цілими і неушкодженими.

Міський голова Миколаєва Юрій Гранатуров, який вийшов з ПР лише у травні 2014 року, ще влітку казав про те, що буде позапартійним. Наприкінці літа Гранатуров вже став одним із 5 співголів партії.

Окрім Гранатурова, до "Нашого краю" увійшли миколаївський екс-нардеп від Партії регіонів Микола Жук і мер Первомайська Людмила Дромашко.

В Дніпропетровську партії, схоже, важко було підібрати собі кандидата. Сітілайти дуже довго висіли без прізвища кандидата. Дійшло до того, що партії довелося публікувати заклик не плутати її з торговельною мережею. Та згодом виконувач обов'язків Дніпропетровського міського голови Галина Булавка висунула свою кандидатуру на посаду міського голови від "Нашого краю".

Політична траєкторія Галини Булавки дуже звивиста.

Під час Помаранчевої революції в 2004 році пані Булавка брала участь у сепаратистському з'їзді федералістів у Сєверодонецьку, де зачитувала звернення до народу України. Одначе таке минуле не завадило їй висуватися на парламентських та місцевих виборах від БЮТу та "Батьківщини". А на минулих парламентських виборах Галина Булавка балотувалася до парламенту вже під №75 від Опоблоку.

Натисніть для збільшення

Кому вигідний політичний проект "Наш край"?

Раніше видання "Дзеркало тижня" зазначало, що процес створення партії "Наш край", найімовірніше, курує Банкова.

Кілька джерел Громадського руху "ЧЕСНО" у БПП підтвердили, що "Наш край" дійсно вигідний БПП саме для розмивання електорального поля "Опозиційного блоку". Журналістка Соня Кошкіна у своєму матеріалі теж наголошує на тому, що "Наш край" – проект БПП, який створили для того, щоб у "Опозиційного блоку" забрати голоси.

На Київщині рупор "Опоблоку" – видання і сайт "Тиждень Київщини" – наголошує, що створення партії "не обійшлося без втручання з високих владних кабінетів".

Натисніть для збільшення

Ці ж слова підтвердив Громадському руху "ЧЕСНО" екс-регіонал Олександр Качний, який очолював Київську облраду, а тепер очолює "Опоблок" на Київщині. Він наголошує, що в партію "Наш край" пішли ті, хто свого часу став "тушками" й перебіг з опозиції до ПР:

"Башун (депутат облради, який за інформацією "Української правди" є дерибанником Біличанського лісу – прим авт.), наприклад, прийшов до нас в Партію регіонів, будучи обраним від Батьківщини, тому для них це не проблема – бути сьогодні там, завтра там... Вони ж не можуть бути в опозиції.

Батьківщина програла вибори, вони перейшли в "регіони", сьогодні ОБ чи там якась інша партія буде в опозиції – вони будуть бігти до влади.

Це така ситуація, ви повинні розуміти, таких людей багато, і вони там хто за свій бізнес, хто за свої крісла мерські, інші сьогодні хвилюється – і тому перебігають під такі проекти Банкової. Як це "Наш край", наприклад."

На Київщині влітку ЗМІ поширили інформацію, що з десяток міських голів йде від "Нашого краю", з-поміж інших і екс-регіонал Анатолій Федорук – міський голова Бучі, що відмовився виходити з Партії регіонів під час розгону мирного Майдану та після перших розстрілів на Майдані.

За кілька тижнів екс-регоінал Федорук, як і мер Броварів екс-регіонал Ігор Сапожко, спростував це повідомлення у ЗМІ.

Сергій Андрушко, Олександр Андрейко, Олена Жежера, учасники Громадського руху ЧЕСНО, спеціально для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді