Випробування Барною. Коаліція грає у єдність

Понеділок, 14 грудня 2015, 14:13
Випробування Барною. Коаліція грає у єдність
УНІАН

Увечері неділі 13 грудня в традиційних "10 хвилинах" прем’єр-міністр Арсеній Яценюк з серйозним обличчям згадував про віковічне прокляття українських демократів – чвари, розбрат і конфлікти.

Він скаржився, що українській владі зараз дуже не просто та запевняв, що між ним, президентом і парламентом утримується єдність.

– Ми ухвалимо новий законопроект про державний бюджет, нову податкову реформу, проведемо реформу середньої освіти і змінимо якість української медицини, – не скупився на обіцянки прем’єр.

За два дні до цього прізвище Яценюка стало центральним у багатьох міжнародних випусках новин.

Причина – інцидент, що стався в парламенті під час виступу прем’єра щодо річниці роботи Кабміну.

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Олег Барна підійшов до нього з букетом червоних троянд. Вручивши квіти прем’єру, Барна почав відштовхувати Яценюка від трибуни. А потім зайшов за спину Яценюка і міцно вхопивши прем’єра за причинне місце, спробував його знести с трибуни.

Яценюк не розуміючи, що коїться, вчепився руками за трибуну. При цьому прем’єр не випускав букет, а його обличчя лишалося незворушним.

На допомогу голові уряду першими підбігли голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак та його колега Євген Дейдей. Бурбак сильно вхопив Барну за шию. За кілька секунд підбіг і один із заступників голови фракції НФ Андрій Іванчук, який не шкодував ударів для Барни. Спікер Володимир Гройсман і віце-спікер Андрій Парубій намагалися заспокоїти депутатів.

Цей конфлікт став своєрідним апогеєм відносин між прем’єрською та президентською командою, де в публічній площині програла остання.

Після бійки БПП довелося виключити Барну з фракції, а Юрію Луценко вибачатися за вчинок свого колеги під час засідання "Народного фронту". Пізніше він також публічно запевняв, що БПП – надійний партнер в коаліції, а відставки прем’єра не буде.

Зустрітися з депутатами фракції НФ в п’ятницю пізно ввечері довелося і президенту. Під час зустрічі він також пообіцяв учасникам, що Яценюк поки що залишається працювати.

"Українська правда" розбиралася, чи так все насправді, як переконують українців президент і прем’єр, і що зараз відбувається у відносинах команд.

Напередодні бурі

– Вельмишановний пане президенте, дозвольте вам подякувати за те, що ви як національний арбітр взяли на себе проведення переговорів з приводу нової фінансової і податкової політики України, –  Яценюк не жалкував слів під час засідання Національної ради реформ у вівторок вже після виступу віце-президента США Джо Байдена у Верховній Раді.

За словами співрозмовників УП в оточенні президента, американський гість заявив, що у разі появи кандидатури на пост прем’єр-міністра, США не будуть проти відставки Яценюка. Тож компліментарні заяви голови уряду на адресу президента під час засідання Нацради реформ були не просто так, хоч і здивували багатьох присутніх.

– Хочу вас запевнити, Петро Олексійовичу, що у нас є тільки один шлях, і я перший прихильник, і ваш союзник – шлях єдності, шлях поступу вперед, і шлях відповідальності перед нашою країною, – продовжував Яценюк.

 
Прес-служба ВР

У ніч з четверга на п’ятницю Порошенко зустрівся з Яценюком один на один. За інформацією УП, Порошенко сказав Яценюку, що той залишається прем’єром до березня, після – можлива зміна. Яценюк погодився і дуже зрадів.

Після цієї зустрічі з великим запізненням відбулося засідання так званої "стратегічної сімки" – групи високопосадовців, до складу якої окрім президента та прем’єра входять Борис Ложкін, Володимир Гройсман, Олександр Турчинов, Юрій Луценко і Арсен Аваков.

За словами співрозмовників, учасники "стратегічної сімки" запланували на кінець грудня ухвалення в парламенті нового податкового кодексу. Документ внесе уряд, а президент надасть йому статус невідкладного. Після цього – проект бюджету, а вже після цього – зміни в уряді.

Причому під час зустрічі президент висловився проти будь-якої реорганізації структури уряду, оскільки проект держбюджету не передбачає великої реорганізації чи створення інших органів. Напередодні Яценюк передав кілька варіантів структури Ложкіну.

– Є інформація про те, що Яценюк добуде цей опалювальний сезон, – говорить співрозмовник в оточенні Порошенка. Таку саму версію УП озвучило і джерело в оточенні Яценюка.

Нагадаємо, що під час зустрічі з Байденом називалися прізвища Михеїла Саакашвілі і Володимира Гройсмана. Тоді Порошенко пропонував призначити іноземця, на що Байден заперечив – як очолювати уряд може людина, яка навіть не знає мови цієї держави.

– Є навіть такі екзотичні чутки як Карл Більдт, – сказав в середу в кулуарах журналістам перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко.

Станом на вечір четверга в оточенні президента залишилися на обговорення три кандидатури – Володимир Гройсман, Борис Ложкін і Олександр Турчинов.

Проти кожної з кандидатур є свої аргументи.

Турчинова не сприйме захід – хоча формально він висуванець Народного Фронту, зараз він працює в команді президента і його призначення може призвести до узурпації влади Порошенком.

– Турчинов, на відміну від Яценюка не англомовний, тож тут питання в комунікації, – пояснював кілька тижнів тому високопосадовець в АП.

Окрім того, його кандидатурі чинитимуть спротив щонайменше дві фракції коаліції – це "Батьківщина" та "Самопоміч". Турчинов має специфічні стосунки з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко, правою рукою якої був протягом багатьох років, пішовши від неї напередодні дострокових парламентських виборів 2014 року.

Голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк без зайвих пояснень також заявив, що ця кандидатура їх не влаштовує.

Прізвище Ложкіна на посаду прем’єра знову почали обговорювати в АП минулого тижня.

– Він не поведеться на аргумент: йди, тому що треба, – говорить співрозмовник в АП, додаючи, що Ложкін чутливий до питань своєї репутації. Також, за словами співрозмовників УП, напередодні візиту Байдена у Вашингтоні   прізвище голови АП згадувалося поряд із прізвищами Мартиненка та Кононенка. Тобто в негативному контексті.

Читайте також
Не вірять в те, що голова АП згодиться на прем’єрське крісло, і в Народному Фронті.

Гройсман, за словами співрозмовників у фракції БПП, не проти очолити уряд, але "не своїми руками".

Що це означає? Гройсман така ж "людина президента", як Ложкін чи Турчинов. Обговорювався варіант, що за умови Гройсмана-прем’єра, НФ отримає посаду спікера парламента.

– До Барни зібрати голоси під Гройсмана ще можна б було, а зараз скажу чесно – навряд, – говорить співрозмовник у фракції БПП.

– Є чіткий меседж від Байдена та наших партнерів, що розвалу коаліції бути не повинно. При такому розкладі, напевне найкращий варіант для балансу і збереження коаліції – це прем’єр від НФ Турчинов. Але партнери Турчинова не розуміють і не сприймають, – говорить один з нардепів БПП.

Атака "Народного фронту"

Ввечері п’ятниці НФ вирішив розставити усі крапки над "і" після інциденту з Барною, ініціювавши зустріч з президентом.

Претензій у партнерів фракції "Блоку Петра Порошенка" накопичилося чимало. Починаючи від образи за картинку кролика з казки Льюїса Керрола, яку Луценко розмістив у своєму Facebook, і закінчуючи інформаційною кампанією проти Яценюка.

– Розміщуючи такі картинки, Луценко сам підігріває фракцію, – обурювалися фронтовики на зустрічі з президентом.

Луценко, який був присутнім на зустрічі разом із Кононенком і Ложкіним, говорив, що це був лише жарт, і депутатам треба мати почуття гумору.

"Фронтовики" піднімали питання про напади в бік Арсенія Яценюка з боку депутата від БПП Сергія Капліна, Саакашвілі, який звинувачує оточення Яценюка в корупції, та давнього соратника президента Давида Жванії, який нещодавно дав інтерв’ю УП, назвав Мартиненка "гаманцем" Арсенія Яценюка.

Порошенко це не сподобалось. Він закликав депутатів не переходити на персоналії.

Про Саакашвілі президента запитав Сергій Висоцький.

– Він йому відповів: ти з президентом розмовляєш. У мене є ціла папка про те, що ти говориш, і що ти брав участь в інформаційній кампанії проти мене, – переказує зміст зустрічі один із присутніх там депутатів.

Зате Порошенко звернувся до Миколи Мартиненка, похваливши його за мужній вчинок, а саме – заяву про складання депутатського мандату (яку до речі, так і не проголосували депутати). Мовляв, це правильний крок. Але крім Мартиненка, за словами Порошенка, мандат мають скласти ще декілька депутатів.

– Той йому відповів: Петро Олексійовичу, дякую, але ви лукавите. Коли треба було боронити Майдан, то ви чомусь мені дзвонили. Щось я там не бачив ані Ахметова, ані Фірташа. А тепер ті, хто споглядав зі сторони, в шоколаді, а я вигрібаю, – переказує відповідь Мартиненка один з депутатів "Народного фронту".

Під час зустрічі Порошенко звернувся і до іншого соратника Яценюка – Андрія Іванчука, який брав участь у бійці з Барною.

– Сказав: Андрію, ти ж виважена людина, не очікував. На що Іванчук відповів, що не дай Боже хтось би підняв руку на спікера чи президента – він би його застрелив, – розповідає співрозмовник, який був на зустрічі.

У підсумку депутати домовилися з президентом про спільне засідання фракцій коаліції напередодні розгляду бюджету та податкового кодексу, а також про спільну заяву про єдність в коаліції.

Текст заяви має озвучити Порошенко, погодивши його з Яценюком і Гройсманом.

– Ось подивіться, про сьогоднішні події написали китайські видання, індійські, японські, – показував журналістам скріншоти з сайтів світових видань нардеп від НФ Антон Геращенко.

Було видно, що він ображений і обурений. Хоча вдень після бійки в парламенті, йдучи на засідання фракції НФ, він мав зовсім інший настрій.. Свідками його розмови із нардепом від БПП Андрієм Вадатурським того ж дня стали кореспонденти УП.

– Молодець Барна, – сміявся Геращенко.

– Ага, красавчик! – відповів Вадатурський.

Яценюку, на захист якого став навіть Байден, засудивши напад на прем’єра, під час засідання фракції НФ було не до сміху.

– Він щиро, чисто психологічно говорив, що невдовзі йому зустрічатися з президентом Кіпру, і ця історія не на плюс. Потім зустрічатися з МВФ, просити гроші, а "мене тут за яйця носять", – переказує зміст засідання фракції один із нардепів.

Хоча в БПП були іншої думки щодо інциденту.

– Насправді Барна сьогодні дозволив прем'єр-міністру вийти зі складної ситуації з колосальним плюсом, хоча, м'яко кажучи, звіт був не відмінним, і лише Барна врятував Яценюка, – сказав в кулуарах парламенту Луценко.

Він нагадав, що формально це був не звіт уряду, оскільки депутати не отримали його для вивчення напередодні – за 15 днів як це передбачено регламентом.

– Уряд без прем'єра, парламент без коаліції, країна без бюджету означає зупинку співпраці з МВФ. Без 3,9 млрд доларів траншу, країна за місяць скотиться в гіперінфляцію. Це – безвідповідальний сценарій. Щоб його уникнути, ВР має насамперед сформувати політичне завдання, а вже потім під нього формувати Кабмін, – написав Луценко на своєму Facebook.

Завдяки запальному характеру Барни і БПП, і президент, який до останнього часу плекав надію змінити прем’єра, опинилися в невигідній для себе ситуації, коли доводиться грати в демонстрацію єдності і партнерства з людиною, яка давно не влаштовує на посаді прем’єра, а тепер ще і має статус жертви.

До того ж президентська команда певною мірою залежить від Яценюка, адже необхідно ухвалити новий податковий кодекс і бюджет, від яких залежить доля наступного траншу МВФ.

"Майстер захвата" Олег Барна.
FB Орест Лижечка

Захопившись яскравими фотожабами після "захвата Барни", мало хто зараз може згадати, з чого саме складався виступ прем’єра, в якому той наголошував на тому, що НФ має в уряді лише трьох міністрів.

Забули й про те, що Микола Мартиненко, який два тижні тому пообіцяв скласти мандат і особисто зібрати під це 226 голосів, так і залишився депутатом, і тепер не відомо, коли парламент проголосує за його відставку.

І тим паче ніхто не звернув уваги на поведінку керівників НФ Максима Бурбака і Андрія Іванчука, які билися в парламенті, і щодо яких навряд чи буде якесь рішення фракції, оскільки за словами депутатів, вони "захищали прем’єра".

Марія Жартовська, Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді