Норовливі на прохання, або Скільки надслухняних президентських депутатів стали на захист прем’єр-міністра

Аналіз голосування Ради показує, що є формальна, а є фактична коаліція. Чому члени останньої не підтримали президента і не звільнили прем’єра.

Середа, 24 лютого 2016, 16:28
Норовливі на прохання, або Скільки надслухняних президентських депутатів стали на захист прем’єр-міністра
Сайт ВР

Всього за відставку Кабінету міністрів України проголосувало 194 депутати. Для відставки уряду не вистачило трохи більше 30 голосів. Постає питання, хто ці 30 депутатів, які захистили прем’єр-міністра?

Представники БПП Сергій Лещенко та Мустафа Найєм висловили думку, що всередині президентської фракції є група "лояльних" до президента депутатів, які в потрібний час проголосують "як треба".

Фракція БПП налічує 136 депутатів. Відставку Кабміну підтримали 97 з них, відповідно не підтримали 39. У цій статті за допомогою даних з голосувань народних депутатів ми підверджуємо, що частина фракціїї БПП повела себе аномально.

Тобто ці депутати мали додаткову інформацію, якої не мали інші, і яка змінила їхню звичайну стратегію голосування.

Підтримували президентські ініціативи на усіх голосуваннях, але не на цьому

Розглянемо структуру   українського парламенту  із позицій аналізу соціальних мереж, базуючись лише на голосуваннях за законопроекти, які були ініційовані президентом.

Аналіз соціальних мереж – це процес виявлення структури в соціальній мережі. Де-факто в українському парламенті існує два ядра. Перше ядро –  фактична коаліція, друге ядро - фактична опозиція до президента.

На малюнку зображена мережа Ради на основі голосувань народних депутатів тільки за законопроекти ініційовані президентом протягом 3 сесії 8-го скликання.

Колами позначені депутати, які входять в коаліцію, трикутниками – які не входять. Червоним кольором виділені представники БПП, які не підтримали відставку КМУ, зеленим, які підтримали. Сірим кольором виділені всі інші депутати. Між депутатами є зв’язок, якщо кореляція їхніх голосувань більша за 67%.

Чим більша величина кореляції голосувань між двома депутатами, тим ближче вони знаходяться один до одного.

Рис 1. Мережа ВРУ на основі кореляцій голосувань народних депутатів за президентські законопроекти протягом 3 сесії 8-го скликання

Структуру українського парламенту можна умовно розділити на підструктури:

  • ліве ядро –  депутати, які підтримували президентські законопроекти протягом 3 сесії (фактична коаліція);
  • праве ядро – депутати, які не підтримували президентські законопроекти протягом 3 сесії (фактична опозиція);
  • перехідна зона –  зона, в якій знаходяться депутати, які частково підтримувати (або не підтримували) президентські законопроекти.

Всередині фактичної коаліції (ліве ядро) є група з 27 представників БПП (відмічені червоним кольором –  надалі, "лояльні" депутати), які не підтримали відставку КМУ.

Тобто, в той час як протягом останніх місяців ці депутати голосували так само, як більшість у коаліції, цього разу, їхня "солідарність" не спрацювала.

Підтримували президентські ініціативи на більшості голосувань, але не на цьому

Підрахуємо індекс підтримки президентських законопроектів для виокремлених депутатів за період 3 сесії і порівняємо його з середнім значенням для фракції.

Індекс підтримки – це відношення кількості голосувань "за" до всіх голосувань за законопроекти, які ініційовані президентом.

Для 25 з 27 представників групи, індекс підтримки законопроектів президента вище, ніж середнє значення для всієї фракції (рис. 2).

Це означає, що ці депутати частіше за інших підтримують ініціативи президента.

Рис. 2. Група "лояльних" та "нелояльних" депутатів БПП, які не підтримали відставку КМУ

Синім кольором виділені представники БПП, які входять до фактичної коаліції, (ліве ядро) але не прогосували за відставку КМУ (лояльні).

Помаранчевим – представники БПП, які не входять до складу фактичної коаліції (праве ядро) і не проголосували за відставку уряду.

Як бачимо, представники правого ядра, для яких індекс підтримки законопроектів президента достатньо низький, повели себе логічно і не підтримали ініціативу свого лідера. Це ще раз підкреслює аномальність поведінки групи "лояльних" депутатів.

Проаналізуємо динаміку підтримки президентських законопроектів групою "лояльних" депутатів. Ми розрахували індекс підтримки для групи "лояльних", БПП і ВРУ, коли голосувалися законопроекти президента (рис. 3). 

Рис. 3. Індекс підтримки президентських законопроектів

Значення індексу підтримки президента групою "лояльних" на всьому проміжку є вищим за середнє значення БПП і Ради в цілому. Крім того, з 4 листопада значення індексу тільки зростає і 2 лютого досягає максимуму 96%. Чому депутати, які мають високі значення індексу підтримки законопроектів президента протягом всієї 3-ї сесії, не підтримали ініціативу свого лідера тепер?

Висновок. Простий аналіз показує аномальну поведінку групи "лояльних" депутатів усередині фракції БПП. Така поведінка може свідчити про "особливе" прохання президента до "лояльних" депутатів не підтримувати відставку КМУ або про те, що частина представників БПП грає проти коаліції - що зможуть підтвердити або спростувати наступні голосування депутатів за президентські законопроекти.

Дмитро Остапчук, Наталія Шаповал, VoxUkraine, спеціально для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді