Саакашвілі, Тимошенко та Садовий кидають виклик. Чи вдасться владі подолати кризу

Четвер, 25 лютого 2016, 10:43
Саакашвілі, Тимошенко та Садовий кидають виклик. Чи вдасться владі подолати кризу
news.pn

Політична криза в Україні набирає обертів. Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, фракція якої минулого тижня вийшла з коаліції, вимагає скликати позачергове засідання Ради, щоб все ж таки відправити уряд Арсенія Яценюка у відставку.

– Згідно з Конституцією України ми можемо голосувати за звільнення з посади прем’єр-міністра, що також тягне за собою відставку уряду, – сказала Тимошенко під час прес-конференції 22 лютого.

Читайте також
Голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі під час чергового антикорупційного форуму в Чернівцях – рідному місті Яценюка, заявив, що іншого виходу з політичної кризи, окрім як дострокові парламентські вибори – немає.

– Питання зміни уряду – це питання національної безпеки, – вважає Саакашвілі.

Незадоволена діями вже колишніх партнерів по коаліції і фракція "Самопомочі".

Щоб напрацювати шляхи виходу з політичної кризи спікер парламенту Володимир Гройсман звернувся до президента Петра Порошенка з пропозицією організувати круглий стіл.

"Українська правда" розбиралася, що передувало виходу "Батьківщини" і "Самопомочі" з коаліції, якою далі буде стратегія цих партій і які шляхи для виходу з кризи має влада.

Незручна стенограма

У понеділок 22 лютого, після виходу фракції "Батьківщина" з коаліції, на комітеті з питань національної безпеки і оборони оприлюднили стенограму засідання Ради національної безпеки і оборони від 28 лютого 2014 року.

З неї випливає, що під час активної фази анексії Криму Росією Олександр Турчинов, який тоді виконував обов’язки президента України, був єдиним, хто проголосував за введення воєнного стану на всій території України.

Тимошенко ж яка під час телевізійних ефірів неодноразово говорила, що в ситуації з Кримом діяла б кардинально по-іншому, згідно стенограми виступає "голубом миру".

– Жоден танк не повинен виїхати з казарм, жоден солдат не повинен підняти зброю, бо це означатиме програш. Ніякого воєнного стану і активізації наших військ. Ми маємо стати самою мирною нацією на планеті, просто поводити себе як голуби миру, – говорила тоді Тимошенко.

Публікації стенограми був присвячений окремий випуск ток-шоу Савіка Шустера, а під час ефіру "Свободи слова" Олег Ляшко зачитував фрагменти стенограми, щоправда, не називаючи прізвищ.

У "Батьківщині" сприйняли публікацію стенограми, як камінь у свій город з боку Турчинова.

– Це однозначно робили представники "Народного фронту", все було спеціально сплановано. Якщо ви побачите, як вони розганяли цю новину однозначно вони хотіли її показати так, щоб показати, що Тимошенко винна, – обурюється один із соратників Тимошенко.

Депутати політсили переконують, що такі дії спрямовані на те, щоб героїзувати Турчинова, як потенційного прем’єра, а також як відповідь на вихід Тимошенко із коаліції та її звинувачення на адресу уряду Яценюка, що пролунали минулого тижня. Мовляв, рейтинг Тимошенко продовжує зростати, а це у свою чергу дратує весь "Народний фронт".

Співрозмовники УП в "Народному фронті" називають інші причини публікації стенограми саме зараз. Олександр Турчинов, якого два роки звинувачували в здачі Криму, нібито вже давно хотів, щоб документ був опублікований. Він вирішив наперед зняти з себе відповідальність перед другою річницею анексії півострова Росією.

Від версії помсти Тимошенко у "Народному фронті" відмахуються.

– У понеділок Тимошенко дзвонила до президента з вимогами зупинити це все, з погрозами, що піде в атаку. Я так скажу – ця історія одноденна і рейтинг не зменшить. Це просто ще один штрих характеру цього політика. До речі, Яценюк там виглядав не найкраще, – говорить співрозмовник, близький до Турчинова.

Ще восени минулого року депутати фракції "Батьківщина" як мантру повторювали одну і ту саму тезу – фракція "Батьківщини" буде останньою, хто вийде з коаліції.

З тих пір обставини змінилися і головна з них – провал голосування за відставку уряду Арсенія Яценюка 16 лютого, коли вдалося набрати тільки 194 голоси. У той час як за визнання роботи уряду незадовільною проголосували 247 нардепів.

Одразу після голосування деякі депутати від БПП, фракції "Самопомочі" та "Батьківщини" заговорили про змову між президентом та прем’єром та олігархічний переворот.

 Рішучі дії з їхнього боку не змусили чекати. Саме "Батьківщина" дала старт формальному розпаду коаліції. Чому формальному? Тому що хоч на початку вересня минулого року Ляшко заявив про вихід фракції із коаліції і продовжує це заявляти зараз, жоден із депутатів РПЛ заяви про вихід не подав.

До того ж, Гройсман не оголошував про вихід РПЛ із коаліції з трибуни, тож керівництво парламенту вважає, що юридично більшість існує, налічуючи 236 голосів, а не 215 – як це стверджують "Батьківщина" і "Самопоміч".

Рішення про вихід із коаліції депутати фракції Тимошенко ухвалювали наступного дня після скандального голосування, 17 лютого, зібравшись на третьому поверсі будівлі парламенту.

 Задля того, щоб узгодити цю позицію Тимошенко навіть телефонувала російським адвокатам української льотчиці Надії Савченко, яка знаходиться в російській в’язниці, щоб отримати і її згоду.

Серед іншого – лунали пропозиції про спільне засідання із фракцією "Самопоміч", яка говорила про можливість виходу із коаліції ще з літа минулого року.

Цікаво, що Тимошенко намагалася зв’язатися по телефону з Олегом Березюком, лідером фракції "Самопоміч", але той був зайнятий.

Але головним питанням на тому засіданні був не вихід із коаліції, а позиція "Батьківщини" щодо дострокових виборів парламенту – чи вимагатиме їх партія Тимошенко.

 

– Вирішили, що ні. Ми не вимагаємо перевиборів, але хочемо перезавантаження. Ми можемо нормально працювати з цим парламентом, але в іншій коаліції. Ми можемо говорити про технічний уряд, є варіанти. Ми готові підтримати технічного прем’єра і навіть дати сформувати йому команду, – зазначає співрозмовник у фракції.

За даними опитування центру соцдосліджень КМІС, якби дострокові вибори відбувалися в лютому, то партія Тимошенко набрала б 15,1% голосів виборців серед тих, хто визначився. Це майже на 10% більше, ніж партія Тимошенко отримала під час виборів 2014 року.

Тож, незважаючи на публічну позицію, дострокові вибори вигідні Тимошенко і вона вже знаходиться в активному пошуку можливих союзників. 12 лютого під час спільної прес-конференції з Валентином Наливайченко Тимошенко презентувала "Антикорупційну платформу".

Як пояснюють співрозмовники як з оточення Наливайченка, так і Тимошенко, цей союз виник одразу після поїздки обох до Вашингтону і має шанс на життя лише у разі дострокових виборів. Також, за словами співрозмовників УП в оточенні лідерки "Батьківщини", вона намагається вести переговори із "Самопомічю" та Саакашвілі щодо можливої координації дій на виборах, але поки що результатів немає.

Майже грюкнули дверима

Переговори про можливість об’єднанння з командою голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі окремо ведуть і в "Самопомочі".

Рішення про вихід з коаліції фракція ухвалила на екстреному засіданні проводу партії у четвер 18 лютого.

– У нас не було голосування за співпрацю з Саакашвілі, але так, обговорення були. Якщо ви запитаєте мою думку з цього приводу – я не проти, – зізнається один з нардепів "Самопомочі".

До того ж Саакашвілі – один з кандидатів, якого б у "Самопомочі" хотіли бачити в якості прем’єра.

За словами співрозмовників УП в оточенні Міхеїла Саакашвілі, наразі він веде перемовини з Андрієм Садовим щодо можливості об’єднання "Самопомочі" і тієї партії, яку може створити Саакашвілі на базі "Руху за очищення".

"Результат може бути вже через три тижні і це може бути навіть нова партія. Єдине від чого ми зараз відмовляємо Мішу –це від будь-якого співробітництва із Тимошенко", – розповідає співрозмовник у його оточенні

Союз був би вигідний обом сторонам. Саакашвілі – через те, що він поки не має української команди. Садовий, у свою чергу, міг би не боятися, що колишній президент Грузії забирає рейтинги.

– "Самопоміч" цікавить одна посада – президент Андрій Садовий. І вони роблять усе дуже стратегічно і правильно – відповідальність ми не беремо, але за українські закони голосуємо, –говорить один із нардепів від НФ. Він впевненій, що вихід фракції Садового із коаліції позитивно відобразиться на його рейтингах.

– Фактично ми станемо тінями міністрів і будемо справжньою опозицією", – говорить депутат Тетяна Острікова про стратегію "Самопомочі" і продовжує, – Тепер ми будемо дуже жорстко моніторити не тільки законодавчу роботу, але і роботу виконавчої влади. Тобто те, що вони роблять в порядку імплементації закону.

За словами Єгора Соболєва, ранком понеділка 22 лютого "Самопоміч" обговорювала, якою має бути судова реформа і можливість її проведення. Він говорить, що наразі завдання "Самопомочі" – створити справжню європейську опозицію і фракція жодним чином не збирається домовлятися з владою про повернення в коаліцію.

Золота акція Ляшко

І якщо "Самопоміч" не готова до переговорів з владою щодо повернення в коаліцію, то Олег Ляшко, у фракції якого 21 депутат, їх проводить.

Наприклад, ввечері середи минулого тижня він мав двохгодинну зустріч з Арсенієм Яценюком, секретарем РНБО Олександром Турчиновим і головою МВС Арсеном Аваковим щодо переформатування коаліції.

 

У той же день йому кілька разів телефонував президент Петро Порошенко, який також пропонував зустрітися, але в АП, за словами Ляшка, він так і не поїхав, оскільки "був зайнятий".

Що ж стосується зустрічі з Яценюком, який є основним адептом повернення Ляшка до коаліції, то деталі лідер РПЛ розповідає дуже неохоче. Мовляв, обговорювалася неможливість дестабілізації, програма, зміни до коаліційної угоди.

"На пряме моє запитання "Шановний Олег Валерійович, як ви бачите участь своєї політичної сили в коаліції?". Він відповів: "Ти мені зараз про посади говориш? Я не збираюсь це зараз обговорювати. Давай спочатку сядемо з Блоком Петра Порошенка, з президентом, з "Народним фронтом", з тобою і зі мною і вирішимо, що робити далі". Він не сказав мені ні слова про жодну посаду", – сказав Арсеній Яценюк в своєму інтерв’ю.

– Так, це правда. Ми не говорили про посади, – гордо заявив Ляшко УП.

Хоча щодо торгів Ляшка весь минулий тиждень ходили чутки. За словами джерела УП в Адміністрації президента, Ляшко претендує на посаду спікера, хоче два міністерства, серед яких " рибне" міністерство екології та отримати контроль над "Укроборонпромом"

Поки що у влади є один варіант – повернути Ляшка в коаліцію, тим самим не допустивши дострокових парламентських виборів і таким чином закрити дискусію із переформатуванням уряду як мінімум до вересня цього року.

На Банковій, схоже, із цим змирилися. Наразі в АП вирішили чекати пропозицій Яценюка щодо кандидатур на посади, яких все ж таки потім за задумом візуватиме фракція БПП.

Єдине, на що зараз сподіваються на Банковій – це політична тиша в найближчі три тижні, за які можна спокійно домовитися.

Та тишу порушуватиме не тільки Тимошенко, а і Саакашвілі, який розпочав тур "Руху за очищення" по всій Україні і активно виступає за проведення дострокових парламентських виборів.

Ще кілька місяців тому один із високопосадовців АП розповідав "Українській правді" про те, що Саакашвілі не можна піднімати в рейтингах. І на сьогоднішній день президент не може вплинути на нього.

"Ми випустили джина із пляшки", – констатує співрозмовник в АП.

Тож якби не намагалися у Яценюка та Порошенка законсервувати ситуацію та робити все задля збереження крихкої більшості, навряд чи їм це вдасться.

Політична криза лише буде поглиблюватися і чим далі, тим чіткіше перед учасниками українського політичного життя постає перспектива дострокових парламентських виборів.

Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді