Два гамбіти Гройсмана, або Кабмін на грані краху

Вівторок, 12 квітня 2016, 21:29
Два гамбіти Гройсмана, або Кабмін на грані краху
УКРІНФОРМ

Складні переговори про формування уряду під Володимира Гройсмана, які велись останні кілька тижнів, впритул наблизились до повного провалу.

За останні кілька днів довірені люди Петра Порошенка зуміли повністю сплутати його карти.

Спершу глава Адміністрації президента  Борис Ложкін відмовився переходити працювати в Кабмін.

А вже фактично у переддень голосування за своє призначення Володимир Гройсман несподівано вирішив показати характер. Вірний друг Порошенка навідріз відмовився приймати кандидатів від БПП на ключові посади у Кабміні і спробував вибити кілька місць для своїх друзів.

У підсумку усі переговори застопорилися, а Порошенко знову погрожує розігнати Раду – тепер уже в середу.

 
День у парламенті - суцільні перемовини
фото дмитра ларіна, уп

Перший гамбіт Гройсмана

Довго вибудовувана схема балансу сил в майбутньому Кабміні почала розпадатись за день до початку сесійного тижня. У неділю, 10 квітня, стало відомо, що глава АП Борис Ложкін вирішив, що переїжджати з Банкової на Грушевського без прогнозованої коаліції йому не хочеться.

Оскільки саме він мав стати першим віце-прем'єром і курувати усім економічним блоком, перед президентською командою постала потреба швидко перекроювати склад уряду.

В понеділок увечері на засіданні фракції БПП її лідер Юрій Луценко повідомив депутатам, що Ложкін відмовився іти в уряд остаточно.

"У зв'язку з цим першим віце може стати Віталій Ковальчук. Його кандидатуру висунули чотири групи із семи у нас у фракції", – переказали УП слова Луценка депутати з БПП.

Не тільки економічний блок став проблемою для переговорників на Банковій. Йдучи зі спікерського крісла, Гройсман вирішив відстояти свої інтереси і категорично відмовився працювати з Ковальчуком чи будь-яким іншим першим віце-прем'єром. Крім того, він висунув п'ятьох кандидатів, яких вимагав призначити в Кабмін.

"На МОЗ пан Гройсман запропонував Максима Нефьодова, але той мені зізнався, як художник художнику, що про це нічого не знає. Він погоджувався на Мінсоц. Після переговорів з Розенком, той сказав, що готовий бути віце-прем'єром із соціальних питань і працювати з Нефьодовим", – розповідав Луценко.

"Ще одне питання, у МОЗ, як і на інші посади Влодимир Борисович активно пропонує призначити лише вихідців із Вінниці. Всі ви чули про Реву, який спершу став главою Мінсоцу, потім віце-прем'єром. Тобто є коливання", – переказував глава фракції деталі переговорів.

А поки на фракції точилися суперечки, сам Гройсман мав нелегку розмову на Банковій. Він намагався переконати президента, що якщо Яценюк міг працювати без першого віце-прем'єра, то і він зможе.

Дійшло до скандалу. Майбутній прем'єр заявив, що раз його не чують, то він відмовляється іти в уряд.

"Він хотів 5 своїх міністрів, і не хотів жодного першого віце, особливо Ковальчука. Довелося сказати, що є й інші кандидати на прем'єрство", – розповів УП співрозмовник з близького кола переговірників.

Читайте також
Тим часом звістка дійшла і до засідання фракції.

"Повідомляють, що Володимир Гройсман не погодився з запропонованим форматом і запропонував не розглядати його кандидатуру. Він не хоче працювати у ролі першого віце-прем'єра ні з Ковальчуком, ні з Райніним, якого також запропонували. Коротше, після багатьох годин розмов Гройсман сказав, ну, я тоді не йду у прем'єри", – розповів депутатам Луценко.

При цьому він переконував, що "Яценюк точно іде, але має зробити це під когось".

На фракції знайшлися люди, які зрозуміли небажання Гройсмана працювати з Ковальчуком – зокрема лідер однієї з груп у БПП давній друг Порошенка Анатолій Матвієнко.

"Я не розумію логіки нав'язування першого віце-прем'єра, тим паче такої людини, як Ковальчук. Якщо ми хочемо роботи, і маємо довіру, то дайте людині працювати... Або ми скористаємось шансом допомогти парламенту і уряду, або ми тут граємось у бірюльки", – обурився депутат.

На це Луценко відповів, що нав'язувати фракції людей зі сторони теж неправильно:

"Ми уже пройшли "парашутистів" Ложкіна. Тепер маємо пройти ще й "парашутистів" Гройсмана? Якщо прем'єр отримує п'ять своїх кандидатів, то це не знущання".

Правда, Володимир Борисович за якийсь час одумався. Ближче до опівночі 11 квітня в коментарях БПП на усіх ефірах з'явилось формулювання, "що з повідомленням про відмову Гройсмана усі поспішили".

 

Ранок із президентом

На ранкове засідання фракції БПП У вівторок президент Петро Порошенко прийшов в доброму гуморі.

Разом з кандидатом у прем'єри Володимиром Гройсманом він повідомив депутатам, що компроміс щодо кандидатур в Кабінет міністрів знайдено. Однак після вечірнього конфлікту між ними віяло відчутним холодком.

Попри це президент і його кандидат розповіли, що першим віце-прем'єром таки стане заступник голови Адмністрації президента Віталій Ковальчук. Йому також віддадуть ще й міністерство регіонального розвитку і будівництва. Саме Ковальчука називали одним із переговорників, які останнім часом "вмовляли" позафракційних депутатів вступати у БПП.

Ковальчук потрібен Порошенку в уряді, щоб займатися підготовкою до можливих виборів. Борис Ложкін поки залишиться головою АП.

На посаду віце-прем'єра з гуманітарних питань претендує Павло Розенко, на віце-прем'єра з євроінтеграції народний депутат Іванка Климпуш-Цинцадзе.

Гройсман також повідомив, що в новому Кабміні буде посада віце-прем'єра у справах АТО і окупованих територій, яку він пропонує віддати своєму вінницькому соратнику Володимиру Кістіону.

Кандидат в прем'єри хоче бачити на посаді секретаря Кабміну Олександра Саєнка, на посаді міністра охорони здоров'я Андрія Реву, на міністра соцполітики пропонує Максима Нефьодова, а в міністерство економіки – заступницю нинішнього міністра у цій сфері Юлію Ковалів.

За словами Гройсмана, на посаду міністра АПК претендує Тарас Кутовий, на міністерство фінансів – заступник глави АП Олександр Данилюк.

Глави МЗС Павло Клімкін та Міноборони Степан Полторак залишаються на своїх посадах.

До квоти "Народного фронту" відійшли шість міністерств – МВС як і раніше очолить Арсен Аваков, Мінекології – інший друг Яценюка Остап Семерак, Міністерство юстиції залишиться за однокурсником Яценюка Павлом Петренком.

Міносвіти перейде до Лілії Гриневич, Мінмолодьспорту очолюватиме Ігор Жданов, який в понеділок увійшов у партію Яценюка, а Мінінфраструктури віддадуть Володимиру Омеляну, який працював заступником чинного міністра Пивоварського.

Гройсман пояснив, що "Народний фронт" намагається вибороти міністерство культури для Кириленка, але особисто він хоче бачити в уряді Євгена Нищука.

Уже після публікації статті стало відомо, що список кандидатів у Кабмін значно змінився. 

Зокрема, замість Ковальчука першим віце-прем'єром має стати Степан Кубів. Він буде ще й очолювати Мінекономіки.

Крім того, у Гройсмана буде ще й п'ять просто віце-прем'єрів. До згаданих вище додадуться ще й віце-прем'єри з гуманітарних питань – Кириленко, з реформ – Дмитро Шимків. Мінрегіонбуд очолить Геннадій Зубко. Питання Міненерго поки не вирішили.

Мінтранс за квотою НФ очолюватиме не Омелян, а, ймовірно, депутат Валерій Лунченко.

Після цього депутат Олександр Третьяков обурився, що посаду віце-прем'єра з питань АТО віддадуть Кістіону, не розуміючи, яке відношення до АТО має людина з Вінниці.

За словами співрозмовників УП у БПП, у Третьякова є свій кандидат на цю посаду – Вадим Черниш, який колись був губернатором Кіровоградської області та главою Агентства з відновлення Донбасу, що так і не запрацював.

Деякі депутати також мали запитання щодо кандидатури Реви. Депутат Костянтин Яриніч запропонував віддати МОЗ директору Інституту Шалімова Олександру Усенку.

"З міністерством охорони здоров'я у нас проблеми. Половина фракції збунтувалася, що ставлять кандидатуру за локальною ознакою. Ми вносимо кандидатуру Усенка, як людини, яка є спеціалістом. Нам треба, щоб лікар говорив з лікарями", – обурився один з народних депутатів в розмові з кореспондентом УП.

Поки Гройсман відійшов, щоб відкрити ранкове засідання Ради, депутати запитали у Порошенка, чи буде в новому уряді Геннадій Зубко. На це президент відповів: "точно буде", але не назвав  його майбутню посаду.

Порошенко намагався переконати депутатів, щоб голосування за уряд відбулося вже у вівторок, мовляв, не можна затягувати з політичною кризою. При цьому Гройсман заявив, що поспішати з цим не потрібно, і варто ще раз обговорити кандидатури.

Депутатам пообіцяли, що о 14 годині до них прийдуть усі претенденти на урядові портфелі, але цьому статись не судилося. Голосуванню за уряд – також.

 
Брати Добкіни, здається втомилися
фото дмитра ларіна, уп

Другий гамбіт Гройсмана

Гройсман не жарутвав, коли просив не поспішати і ще раз усе обговорити. Одразу після засідання фракції він разом з президентом поїхав на Банкову. Там у форматі "стратегічної сімки" урядові дебати поновилися з новою силою.

Депутат БПП Мустафа Найєм заявив, що головні суперечки точилися навколо трьох позицій: Мінпаливенерго, Мінекономіки та МОЗ.

"Голосування за новий Кабмін затягується через торги по Мінпаливенерго (Зубко/Вовк), Мінекономіки (Шимків відмовився) і МОЗ (Реву збивають)", – написав він.

Згідно з даними УП, пізніше в ході перемовин постало ще й питання Мінфіну, який мав очолити заступник Ложкіна Олександр Данилюк, але той почав вагатись.

Водночас співрозмовники в Адміністрації президента повідомили УП, що найбільшою проблемою на переговорах "стратегічної сімки" було питання Міністерства економіки.

"Зараз вся проблема в Гройсмані. Він вперся щодо мінекономіки", – сказав він.

Гройсман наполягав, що Мінекономіки має очолити заступник нинішнього міністра Абромавичуса Юлія Ковалів – колишній менеджер "младореформатора" часів Януковича Сергія Курченка. Її характеризують, як людину, що вміє "домовлятися".

У свою чергу, президент та його оточення відстоюють кандидатуру Ніни Южаніної або повністю підконтрольного Порошенку Геннадія Зубка.

Загалом засідання в АП тривало більше чотирьох годин.

Про результати переговорів Луценко повідомив у спільному чаті депутатам БПП. Цю переписку зафіксував у Раді фотограф Богдан Бортаков.

"Колеги, щойно завершили переговори. Знову нема остаточного рішення. Ми знову у вчорашній точці. У середу ми маємо або провести рішення, або йти на вибори", – повідомив Луценко депутатам.

Один із учасників переговорів повідомив УП, що "Гройсман знову у відмові".

Інший учасник "сімки" Арсен Аваков за підсумками цілого дня розмов написав таке:

"Переговори по новому Кабміну перетворюються на фарс. В середовищі партнерів немає згоди щодо кандидатур від БПП. НФ чекає, але будь-якому терпінню є край".

Перед країною з'явилася перспектива "триваючого Яценюка" і позачергових виборів. Українські політики вчергове демонструють абсолютну нездатність домовлятися і добиватися результатів.

Доля нинішнього розкладу політичних сил повисла на волосині.

Роман Романюк, Роман Кравець, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді