Боса Юля проти "домовичка" Микитася: вибори на 206-му окрузі

Середа, 13 липня 2016, 10:25
Боса Юля проти домовичка Микитася: вибори на 206-му окрузі

Візитом політичних топ-зірок, гастролями "Лісапетного батальйону", лісовичком Микитасем, босою Тимошенко, безкоштовними наїдками та клятвою кандидата на колінах – таким запам'ятають виборці 206-го округу виборчу кампанію червня-липня 2016 року.

Тутешній люд уже понад півроку позбавлений свого представника у парламенті – відтоді, як восени 2015-го нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Владислав Атрошенко став міським головою Чернігова.

Оскільки більша частина 206-го округу знаходиться в Чернігові, від виборчої кампанії тут небезпідставно очікували масових порушень та підкупу, згадуючи минулорічну виборчу епопею.

Рівно рік тому в Чернігові у 205-му окрузі розгорнулася запекла боротьба між двома немісцевими політиками – дніпропетровцем Геннадієм Корбаном та киянином Сергієм Березенком. Їх обох звинувачували в масштабному підкупі виборців. Проте суди тоді відмовилися визнавати порушення закону з боку кандидатів.

Таким чином було дане "зелене світло" для застосування технологій підкупу на наступних виборах.

"Українська правда" перевірила, чи змінилося щось за рік часу в правилах ведення виборчої кампанії на Чернігівщині.

До 206-го округу належить половина Чернігова, а також Ріпненський та Чернігівський райони області. Усього тут 173 виборчі дільниці та 150 тисяч виборців.

Схеми та сітки Атрошенка-Микитася

Опівдні на центральній площі Чернігова, яка служить межею між 205-м і 206-м округами, за тиждень до голосування відчувається дивне затишшя. Виборчий ажіотаж відсутній за визначенням.

Хоча балотується тут аж 75 кандидатів. Із них спостерігачі нарахували 41-го технічного.

Від місцевих колег дізнаємося, що галасливо тут буде наступного дня – обіцяють концерт та дитячі розваги від "УКРОПу". Хоча на афішах, якими нашвидкуруч заклеєне місто, немає натяку на політичну підтримку заходу.

А поки увагу на площі привернули хіба що три циліндричні широкі постаменти з символікою "Блоку Петра Порошенка".

Підходимо ближче. Виявляємо, що це мобільні бібліотеки. На них, крім партійної символіки, досі висить портрет Сергія Березенка. "Бібліотеки" залишилися з минулої виборчої кампанії, і вже не працюють. Як вказано в оголошенні – "через реконструкцію сайту".

 
На головній площі Чернігова досі "агітують" за Сергія Березенка, який переміг тут рік тому
Мар’яна П’єцух

Агітацію за нинішнього кандидата від БПП Сергія Гаруса не видно ані на площі, ані далі на окрузі. Не проводить він і зустрічей з виборцями.

Невідомого начальника комунального підприємства "Паркування і ринок" Гаруса тут називають технічним кандидатом. Сам він зізнається, що його участь у виборах – це рішення партії, а не його ініціатива.

 
Максим Микитась підтвердив УП, що в нього з Владиславом Атрошенко дружні стосунки
ПіК

В той час шеф Гаруса, міський голова Владислав Атрошенко, який ішов у мери від БПП, відкрито підтримує кандидата-самовисуванця, киянина Максима Микитася, президента корпорації "Укрбуд", колишнього депутата Київради від партії "Удар", яка в 2014-му році влилася в Блок Петра Порошенка.

У Микитася та його "Укрбуду" доволі скандальне реноме, пов'язане з незаконним будівництвом в Києві – то на основі рішень кримських судів, то в зеленій зоні на березі Дніпра. Один із протестів проти незаконної забудови навіть закінчився стріляниною

Очевидно, саме через його суперечливий імідж, БПП відмовився від відкритої підтримки Микитася. Але висунення відверто слабкого Гаруса і його мовчазна агітаційна кампанія говорить сама за себе.

Насправді ключем для можливої перемоги Микитася є не так відсутність сильного конкурента від БПП, як підтримка мера Атрошенка. Це й адмінресурс, і давно поставлені на рейки виборчі схеми та технології.

"В Атрошенка є сітка, яка працює вже чотирнадцять років. Він її розробив ще в 2002-му році, коли йшов у Верховну Раду від "Нашої України", – розповідає УП нинішній кандидат в нардепи від "Свободи" Володимир Федорок, який у 2002 році також працював в команді НУ.

Федорок пригадує, що тоді на виборчу кампанію давали три місяці, тому Атрошенко встиг заїхати в кожне село і "перецілуватися з кожною бабкою".

"Вже тоді в нього були його "пригодовані" сільські голови і група людей, які постійно займаються виборами і завжди готові давати потрібний результат", додає Федорок.

"Як ця мережа працює? Наприклад, є виборець, в нього є родичі, знайомі, подруги, куми. Він їм каже: "Ось мій кандидат. Якщо ти за нього проголосуєш, то отримаєш 300 чи 500 гривень". Ця сітка від Атрошенка перейшла Микитасю. Але коли його (Микитася – УП) почали щемити, почали ті схеми оприлюднювати, то трохи вщухло", – роз'яснює Федорок.

Однак, станом на 12 липня спостерігачам громадської мережі ОПОРИ досі не вдалося зафіксувати жодного факту прямого грошового підкупу як від Микитася, так і від інших депутатів.

Водночас, нардеп Віктор Чумак, колишній член фракції БПП, який приїхав агітувати за Єгора Фірсова, колишнього нардепа від БПП, заявив, що поліція області вже навіть вилучила сервер з базою даних про людей, які задіяні у схемах підкупу виборців.

За його словами, "порушена справа, у якій чітко видно, як за допомогою роздачі QR-кодів створюється мережа куплених виборців на користь Микитася".

"Усе вже налагоджено. 25 людей – тисячники, потім сотники, десятники. Вони купляють голоси. Ми були в правоохоронних органах. Сімнадцять кримінальних проваджень зареєстровано, дві – пов'язані із підкупом. Я попередив керівників поліції і прокуратури, що всі ці справи будуть тримати на контролі народні депутати", – пообіцяв Чумак.

Домовичок Микитась

Якщо вірити конкурентам, Атрошенко не лише передав, чи то пак продав мережу "агітаторів" – але навіть тимчасово дав покористуватися Микитасю своїм благодійним фондом "Поліський оберіг".

 
Один на двох: на час виборів Владислав Атрошенко "поділився" своїм Благодійним фондом з Максимом Микитасем
Мар’яна П’єцух

"Поліський оберіг" Атрошенка прославився на виборах мера у 2015-му масовим підкупом виборців. Тоді мешканцям Чернігова роздавали у вигляді матеріальної допомоги від 300 до 700 гривень.

Пам'ятають подарунки від "Поліського оберегу" і в селах, які входять до округу №206. Тут Атрошенко перемагав і в 2012-му, і в 2014 році.

Виборців не збентежило, що кандидат був одним з тих, хто в розпал Революції Гідності 16-го січня голосував за "диктаторські закони" у складі фракції Регіонів. Відтак, Атрошенко восени-2014 отримав аж 51% голосів.

"Він муку давав, і цукор давав. Усе давав! Але пару годин треба було стояти в очєрєді... І лампочки давав. А ше раньше срєдство від колорадських жуків роздавали",  пригадує вибори-2014 і 2012-х років компанія пенсіонерів з 206-го округу.

"А зараз хтось щось дає?" – "Нічєго не дають. Хіба концерти в нас каждий день". – "Жалко, що не дають?" – "Канєшна жалко". – "А гроші хіба не пропонували?" – "Нєт, ето брехня! Ніхто нічєго не давав".

"У нас тут нічого не відбувається, живем од виборів к виборам – а тепер концерт за концертом. Хоть є повод з друзями побачитсья, сто грам випить".

Ми розмовляємо з пенсіонерами на головній площі селища Михайлово-Коцюбинське. Чекаємо на концерт ансамблю "Лісапетний батальон", якого возить по округу Микитась.

Оскільки виборча кампанія триває коротко, і до всіх селищ заїхати нереально, Микитась організовує на ці концерти до десятка автобусів людей з інших населених пунктів.

До речі, один концерт "Лісапетного батальойну" коштує від 3,5 тисяч доларів. Прогриміло вже не менше десятка виступів – можливо, це обійдеться кандидатові як опт?

Загалом компанія Микитася виглядає найдорожчою серед інших кандидатів.

 

Селяни дві години під сонцем чекали на виступ кандидата і "Лісапетного батальйону". Деякі чоловіки до того часу вже встигли напитися

МАР'ЯНА П'ЄЦУХ

Підходжу до іншої компанії чоловіків-пенсіонерів, що чекають на "Лісапетний батальйон".

"Був у нас ще на Петра концерт – чи то від Юлі, чи то від "Самопомочі". А вчора був від Ляшка, по-моєму" – "Та ні, він з Аграрної партії", – виправляє його колега. "Та ну їх! – перший чоловік змазує рукою, – у нас ще чотири концерта до тих виборів буде".

"А вже знаєте, за кого будете голосувати?" – не відстаю від компанії. "Да їх всіх треба убрать, і на Соловки! На Соловки!", – несподівано відрізає третій пенсіонер з компанії й починає скаржитися на свою пенсію, яка не відповідає трудовому стажу.

 
Місцевим жінкам Микитась сподобався: "Обіщає, що буде боротися, щоб не викупляли нашу землю, щоб комунальні ми менше платили"

МАР'ЯНА П'ЄЦУХ

"Буду голосувати за того, хто самий бєдний" – каже один. "А хіба там є бєдні? Бєдні туди не попадають", – перебиває другий. – "Я буду за того, хто менше обєщає. Але ше не знаю, за кого іменно, ше всіх кандідатов не почули".

А от місцеві жінки, як виглядає, легше визначаються з вибором.

"Микитась – хароший. Він у нас в школі спорплощадку зробив", – відповіла мама школяра, яка разом з дитиною стояла у черзі на безкоштовне розмальовування обличчя в наметі з брендуванням Микитася.

 
Безкоштовний дитячий бодіарт від "домовичка Микитася"
МАР'ЯНА П'ЄЦУХ

"Він сподобався, да. Обіщає, що буде боротися, щоб не викупляли нашу землю, щоб комунальні ми менше платили. Він за нас, за простих людей", – відповіла пенсіонерка, яка приїхала з подругами на велосипедах на виступ "Лісапетного батальйону".

"Да, да, ми його поддержуєм", – сором'язливо відповідали дві жінки, жуючи рисову кашу з варенням, яку разом із млинцями та квасом роздавали всім охочим біля сцени з логотипом "Фестиваль ягід".

Саме так називається захід, з яким гастролює Микитась селами округу.

"Хай дають, не дають, купляють, не купляють – но буде Микитась. Згадаєш потім бабушку, що я казала", – з впевненістю провидиці серйозно запевнила місцева пенсіонерка у халаті, хустці на голові та з велосипедом в руках.

"А те, що він не місцевий, нічого?" – "Хай місцевий, хай не місцевий, але буде Микитась".

"Чому?" – бабця примружує очі й нахиляється до вуха: "Бо за ним стоїть вся вєрхушка", – майже шепоче на вухо політично обізнана бабця, натякаючи на підтримку кандидатури Микитася з боку влади, і не лише мера Чернігова.

Сам кандидат явився народу на сцені разом із "Лісапетним батальйоном" аж через дві години від анонсованого початку концерту. До того людей розігрівали місцеві лабухи.

 
Середній гонорар "Лісапетного батальйону" за один концерт 3,5-4 тисяч доларів. Оптом – дешевше?
ФБ Максима Микитася

Солістка ансамблю вже після першої пісні взялася агітувати за кандидата.

"Людину можна пізнати за одну хвилину, глянути й сказати, яка в нього душа... Я не підтримую всіх, я підтримую тільки тих, кого люблять і поважають. Бачите, яка я велика і гарна баба. Я ніколи не викидала слів на вітер... Підтримайте Максима Микитася...

Я за молодість, молоді – вони виховані вже в другий час, вони по-другому мислять, вони такі настирливі, вони впевнені. Я знаю, що ці мудрі люди зроблять правильний вибір, бо вони є мудрими, роботящими..." – зверталась до сільської публіки артистка.

"Подобається вам свято?!" – "Таааак!" – це вже мікрофон взяв сам кандидат. З його обличчя не сходила широка посмішка.

"Я вас закликаю прийти на виборчі дільниці й проголосувати за людину, яка не є політиком, яка будує. Я маю силу, я маю волю, я маю наснагу, я маю професійність і маю досвід достойно вас представляти на високому державному рівні", – з короткою промовою звернувся Миктась.

Підійти до самого кандидата і поговорити про його "досвід" і "силу" виявилося непросто. Мобільна сцена з усіх боків була огороджена турнікетами та мікроавтобусами, а між ними приставлена пильна охорона.

Ані журналістське посвідчення, ані прохання про коментар не переконало охорону пропустити до кандидата. "Він зараз ще раз буде підніматися на сцену. Тому поки не зможе говорити", – пояснили УП.

Проте вже за мить охорона вивела Микитася з іншого боку сцени і повела до мінівена, яким кандидат подорожує округом. Довелося фактично на бігу задавати йому запитання, при тому охорона постійно намагалася відтіснити журналіста подалі від "тіла".

Відповідати кандидат почав лише тоді, коли побачив журналістське посвідчення.

"Що привело вас на цей округ? Вам закидають, що ви немісцевий". – "З чого ви взяли, що я не місцевий? Я з Прип'яті, але як би я не хотів, звідти неможливо балотуватися. А ви знаєте, що основна частина чорнобильців проживає саме в Ріпненському районі, і моя дружина сама з Ріпненського району?" – продовжуючи швидко йти, відповідає Микитась.

"Ви робите дарунки, пригощаєте. Звідки у вас таке бажання тут, на окрузі благодійністю займатися?" – продовжуємо інтерв'ю на бігу, натякаючи на непрямий підкуп.

На що Микитась починає тролити: "А давайте тепер я вам задам запитання, у нас же діалог?" – "Я ж не балотуюся. Так звідки у вас таке раптове бажання тут всім допомагати?" – "Якщо ви вивчали мою біографію, то в мене завжди є сильне таке бажання. Я в Києві побудував школу, церкву, шістнадцять дитячих садків відремонтував. Тому це, напевно, в мене в генетиці, в крові".

Ми дійшли до мінівена, кандидат спочатку хотів зайти в авто, але зрештою зупинився і розвернувся до журналістів.

"Вас підтримує мер від БПП Атрошенко, але сам БПП вас не висунув, чому так?" – "Я чесно скажу, що я в товариських стосунках з Атрошенком, але до виборчого процесу він жодного відношення не має. Щодо підтримки БПП, я є самовисуванцем, я не хочу голосувати за примхи якихось партійних босів, якщо буду народним депутатом".

"Тобто ви не вступатимете у фракцію БПП?" – втрутився колега-журналіст. – "Ні".

Через появу на заходах Микитася "шумного" кандидата від Радикальної партії 23-річного Дмитра Блауша, план пересування на окрузі президента "Укрбуду" строго засекречений.

Відомий лише графік виступів "Лісапетного баьтальйну". Але зустрічей з виборцями Микитась проводить в рази більше. Про них анонсує буклетик про "Домовичка Микитася", "який обов'язково приїде до вашого села".

 
Штаб Микитася приховує план зустрічей кандидата в окрузі. Але обіцяє, що "домовичок Микитась" завітає в кожне село
ОПОРА

Боса Юля на підмогу

Так, без анонсу і попереджень, Микитась приїхав цього ж дня в Андріївку, де відбувалося свято села. Проте на нього мало хто звертав увагу – адже основним політичним хедлайнером тут була Юля Тимошенко.

Очевидно, лише виборча кампанія може змусити політика вищого рангу приїхати в невелике село на п'ятсот хат. Разом із нею на сцену вийшов кандидат від "Батьківщини" Юрій Власенко та вже чинний нардеп Валерій Дубель.

Вважається, що саме Дубіль просунув кандидатуру колишнього свого помічника Власенка, дипломованого юриста, депутата Чернігівської міськради, раніше начальника Головного управління юстиції області.

Уся кампанія Власенка побудована на темі зниження тарифів. Тимошенко, теж побудувала свою промову на тарифах. В Андріївці вона стояла на сцені так довго, що врешті роззулась і далі виступала босоніж.

 

Тимошенко, яка завжди носить високі підбори і може виступати на них годинами, вже на першій зустрічі їх зняла. Дехто сприйняв це за піар-трюк
Прес-служба "Батьківщини"

"Це просто неповага до людей, які прийшли на свято села! Була своя програма, а через неї все зім'яли. Вона приїхала покрасуватися – а ви, пігмеї, маєте грати за їхніми правилами", – поскаржився кандидат Федорок від "Свободи", який мешкає в Андріївці, але через затягнутий в рази виступ гастролерки не зміг зі сцени привітати односельчан зі святом.

В третьому селищі Любеч, що під самим кордоном з Білорусією, Тимошенко виступала вже коротше. Очевидно, далася взнаки втома за день, на який ще й припало святкування 17-річчя партії "Батьківщина".

Тут під Тимошенко зробили цілі Купальські гуляння, хоча від свята вже минуло кілька днів.

 
"Під Тимошенко" Купальські гуляння зробили на кілька днів пізніше
ПРЕС-СЛУЖБА "БАТЬКІВЩИНИ"

Лідер "Батьківщини" переконувала голосувати за Власенка, аргументуючи тим, що він місцевий, і натякаючи на "парашутиста" Микитася. Так само пояснювала, що не можна голосувати за того, хто купує виборців.

"Нам потрібно зробити все, щоб не було такого приниження. Якщо він вкладає гроші, це означає, що потім він їх відбиває. Тому не давайте з собою так поводитися", – виголошувала Тимошенко в той час, як за тридцять метрів від сцени всім охочим в наметі з обличчям Власенка роздавали солодку вату.

"Її просто так не дають, треба спочатку намалювати собі щось на обличчі", – пояснила жінка з сердечком на щоці в черзі за ватою. Обличчя розмальовували поруч, теж безкоштовно.

 
Під час виступу кандидата від "Батьківщини" роздавали безкоштовно солодку вату 
Мар'яна П'єцух

"Пан Юрій за освітою юрист. До речі, пан прем'єр не має вищої освіти. І немає її в низки чиновників... Пан Юрій має три вищі освіти, він зможе працювати над законодавством", – продовжувала агітацію Тимошенко.

Коли слово взяв сам кандидат, він заходився згадувати гречку "дніпропетровця" Корбана і чотириста гривень "киянина" Березенка, знову натякаючи на киянина Микитася.

"На превеликий жаль, зараз та сама технологія працює. Людей записують помічниками агітаторів, говорять про те, що проконтролюють результат виборів", – заявив Власенко без конкретних прізвищ.

Наприкінці своєї промови він раптом на кілька секунд став на коліна – клявся, що "не зрадить".

"Я на вибори уже три года не хожу і далі не пойду. Ну, Власенко нам тут дєтску плащадку зробив, але Атрошенко тоже колись нам площадку ставив. І шо?!.. Ні одного обєщанія Атрошенко не виконав, і ніхто його тут більше не бачив", – прокоментувала виступ кандидата від "Батьківщини" і його віп-агітаторки місцева жінка.

 

 
На виборах 2014-го року на 206-му окрузі роздавали цукор не лишу у вигляді вати
МАР'ЯНА П'ЄЦУХ

"У нас тут больніца єсть, в ужасном состоянії, ніхто їй не помагає. Атрошенко обєщав купить кардіологічний апарат – і нічого не купив. А ше обіщав окна в садік – і нічого! Батьки самі збиралися", – продовжує вона.

Але найбільше жінка зла на Ляшка: "У мене шестеро дітей, і всі разом захворіли. Так він спочатку пообещав мені помочь, а потім сказав: а нахрина ти їх нарожала".

Ляшко, який родом з Чернігівщини, на округ за цю виборчу кампанію навідувався вже кілька разів, щоб агітувати за свого 23-річного помічника-консультанта Дмитра Блауша.

В Любечі за останні півроку лідер "радикалів" бував двічі. "Він маладєц, підійшов, за руку привітався", – згадує місцевий чоловік.

Подарунків від Ляшка і його кандидата тут не пригадують.

"Од сахара я би не отказался. Самогонку би зробив", – з ностальгією за цукром дворічної давності від Атрошенка згадує місцевий чоловік.

І додає, що було би дуже добре, якби хтось з кандидатів чи депутатів нарешті поставив в селіретранслятор, бо білоруські канали тут тягнуть краще, ніж українські.

Але від цієї виборчої кампанії чоловік уже не сподівається отримати такий презент.

 
МАР'ЯНА П'ЄЦУХ

Тож наразі мешканці Любеча вже чекають наступних виборів – зі сподіванням на ретранслятор, кардіологічний апарат і цукор не лише у солодкій ваті.

Мар'яна П'єцух, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді