Атака на блокаду. Олігархи грають м'язами – Порошенко відповідає

Середа, 15 березня 2017, 12:41
Атака на блокаду. Олігархи грають м'язами – Порошенко відповідає

Усе транспортне сполучення з окупованими територіями тимчасово зупиняється. Те, що майже два місяці вимагали учасники блокади, затверджено рішенням РНБО.

Таким чином влада спробувала зняти градус напруги, який значно підвищився з понеділка 13 березня.

Поява спецпризначенців на одному з редутів та затримання блокувальників поліцією перевело блокаду у гарячу фазу. До перестрілок протестувальників з правоохоронцями справа не дійшла, але кулі в повітрі вже літали.

Версії сторін: "Кривавий штурм" та "Контрдиверсійна операція"

Про події на редуті "Добровольців 16 батальйону", що розташований поблизу станції Кривий Торець, першим повідомив штаб блокади. О 13:41 понеділка 13 березня на сторінці в Фейсбук з'явився допис про штурм: "До табору редуту заїхали невідомі на БТРах".

"Кольорів" історії про штурм додали депутати, які вважаються лідерами і очільниками блокади.

Семен Семенченко повідомив про силове затримання: "Хлопців сильно побили, у багатьох розбиті голови. Особливо сильно били тих, хто назвався учасниками АТО".

За версією Володимира Парасюка,"силами СБУ та КОРД було розбито редут… застосовано БТРи і вогнепальну зброю…Є важко поранені".

Слова нардепів розходяться з фактами.

На відео обох сторін видно, що ніяких "розбитих голів" та "важкопоранених" не було. Та й самі автори уже наступного дня воліли не згадувати про "важкопоранених".

Увечері 13 березня штаб блокади виклав запис одного зі свідків:

"Зранку на редут навідалися співробітники СБУ. Вони були без зброї та просто перевірили документи. Після цього – мирно поїхали. Натомість, підійшов полковник поліції, висунув вимогу здати зброю. Блокувальники відмовили, посилаючись на те, що зброя – легальна, використовується для самозахисту. Одразу після цього почалося силове захоплення, блокувальники намагалися чинити опір, але їх усіх побили та затримали. При цьому правоохоронці здійснили один постріл з бойової зброї. Зачистили редут "тітушки", яких привезли на двох автобусах".

 
Спецпризначенці поліції на редуті, 13.03.2017
МВС

Пізніше свою версію висловили керівники СБУ та поліції Донецької області.

Вони пояснили, що в зоні АТО проводяться контрдиверсійні заходи. Відповідне рішення ухвалило керівництво Антитерористичного центру СБУ "у зв'язку з ускладненням оперативної ситуації на лінії розмежування, проникненням диверсійно-розвідувальних груп і загрозами терактів на об'єктах критичної інфраструктури".

Головний СБУшник Донецької області Олександр Круць переконував журналістів, що дії його підлеглих "жодного відношення до редутів не мали". Нібито, відпрацьовувався Торецьк та прилеглі населені пункти. І просто на редуті були виявлені особи зі зброєю, які відмовилися її передати правоохоронцям.

 
Виявлена на редуті зброя
МВС

У свою чергу керівник обласної поліції В'ячеслав Аброськін розповів, що його підлеглі почали діяти після того, як отримали дзвінок на 102. За отриманою інформацією, у наметах редуту перебували люди зі зброєю. Після цього на місце виїхала оперативна група. Блокувальники проявили злісну непокору, погрожували поліцейським бензопилами та "коктейлями Молотова". Попри це,"правопорядок відновили, жодна людина не має тілесних ушкоджень".

Загалом затримано 43 "учасника конфлікту", вилучено 8 одиниць зброї та 2 бойові гранати.

Обидві версії подій викликають запитання щодо правдивості.

З відео, яке оприлюднила прес-служба Донецької поліції та прихильники блокувальників, не видно ані "злісної непокори" (версія поліції), ані "кривавого штурму" (версія лідерів блокади).

Також сумнівними є пояснення правоохоронців, що їхні контрдиверсійні заходи не пов'язані з блокадою. Шукати ДРГ ворога співробітники СБУ чомусь вирішили за 10 км від лінії розмежування, і саме в наметі блокувальників. Та й з відео видно, що правоохоронці окрім блокувальників та їхньої зброї зацікавилися заблокованим потягом з вугіллям. Ще не всіх затриманих вивезли з редуту, а потяг вже рушив у напрямку контрольованої території.

 
Під час затримання на редуті осіб зі зброєю поліцейські виявили інтерес і до заблокованого потягу з вугіллям
стоп-кадр з відео поліції Донецької області

У вівторок поліція відпустила усіх затриманих блокувальників. Щоправда, згодом штаб блокади повідомив, що їхніх активістів намагаються затримувати повторно.

Проблемний для Ахметова редут

Редут поблизу станції Кривий Торець з'явився 10 лютого. Саме тоді блокаду почали сприймати серйозно, і розвиток подій пришвидшився.

Перші два редути – у Світлановому Луганської області та Бахмуті Донецької області – блокували другорядні залізничні шляхи. Основний потік потягів з окупованої території йшов через Костянтинівку. Саме його перекрили редутом "Добровольців 16 батальйону".

За даними уряду, 10 лютого повністю припинилися поставки антрациту з окупованих територій.

Того ж дня бойовики "ЛНР" запустили процес "націоналізації" підприємств олігарха Ріната Ахметова. Вони поставили вимогу: до 31 березня "перереєструвати" підприємства та почати сплачувати податки їм.

12 лютого прем'єр Володимир Гройсман в ефірі ТРК "Україна" попередив: "Блокування поставок вугілля, якому немає альтернативи ... це означає тільки одне – зупинка і віялові відключення по всій території країн".

Уже наступного дня він зібрав антикризовий енергетичний штаб, на якому міністр енергетики Ігор Насалик ініціював введення надзвичайного стану в енергетиці.

Читайте також
15 лютого уряд ввів надзвичайний стан в енергетиці.

16 лютого Петро Порошенко скликав засідання РНБО. На ньому вирішували питання диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля. Порошенко пообіцяв знайти оптимальні шляхи розблокування поставок вугілля.

У коментарях представники влади наголошували на економічних та енергетичних проблемах України через блокаду. Це й мільярдні втрати для бюджету, і проблеми з роботою ТЕС та металургії.

Натомість про негативні наслідки від блокади особисто для Ріната Ахметова говорили значно менше.

На окупованій території залишилися шахти та заводи, які входять до структури власності олігарха. Юридично ці підприємства переоформили прописку на контрольованій території, сплачували податки до українського бюджету.

На яких умовах Ахметов домовився з бойовиками, що вони не заважатимуть функціонуванню його бізнесу на окупованих територіях – невідомо.

Так було до блокади.

Наприкінці лютого керівники бойовиків різко змінили своє ставлення до бізнесу з українською пропискою на окупованій території. В останній день лютого "націоналізацію" перенесли з 31 березня на 1 березня. І вже у перші дні березня навідалися до шахт та заводів Ахметова, ввели "зовнішнє управління", вугілля почали відправляти до Росії. А ще визнали, що раніше продавали вугілля Україні, щоб "отримувати гроші та платити зарплати".

 
Мітинг у Краматорську проти блокади. 6.03.2017

6-7 березня у прифронтових містах пройшли мітинги проти блокади, активну участь в яких брали працівники підприємств Ахметова. Так було в Авдіївці та Маріуполі, ще одна акція відбулася у Краматорську. За свідченнями місцевих жителів, учасників організовано звозили.

Мітинги ухвалювали звернення до центральної влади: "Мы, участники митинга, просим президента Украины Петра Порошенко навести порядок, прекратить блокирование дорог, призвать к ответственности людей, незаконно перекрывающих железнодорожноесообщение. Блокировщики, опомнитесь! Остановитесь!"

Підготовка до залучення силовиків

Публічно про можливість силового сценарію щодо блокади говорив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

28 лютого на нараді в Кабміні він нарікав: лібералізм щодо блокадників ні до чого не призводить – і звернувся до керівника Антитерористичного центру "прийняти відповідні рішення, і ми ці рішення забезпечимо".

На цій же нараді міністр поклав відповідальність за блокаду на Андрія Садового та "Самопоміч": "Ви почали цю авантюру – у тому числі, напевно, щоб не так уважно дивилися на ті проблеми зі сміттям, які виникли у Львові".

Цього ж дня стався напад на редут "Добровольців 16 батальйону". Блокувальників атакували невідомі у марлевих пов'язках. Учасники блокади переконують, що серед цих "тітушок" були місцеві правоохоронці. Від їх дій троє блокувальників постраждали.

Відео інциденту виклав на своїй сторінці в Фейсбук Арсен Аваков. Міністр підписав: "Большая просьба к блокирующем поезда, деблокадникам, контрблокадникам и просто аферистам – кончайте разыгрывать спектакли. Нанимать титушек и бойцов с обеих сторон".

Після інциденту поліція затримала 37 осіб. "Українська правда" намагалася дізнатися, ким були ці затримані і яка їхня доля, але донецька поліція відповідей на ці запитання не надала.

Того ж дня невідомі навідалися і на редут у Бахмуті. Щоправда, там до застосування сили не дійшло.

Натомість, 2 березня блокувальники ділилися з журналістами інформацією, що правоохоронці стягують до Бахмута додаткові сили Нацгвардії: нібито, зачистка планується на 4 березня. На редуті до атаки готувалися ретельно.

У перших числах березня штаб спробував розширити блокаду ще й на залізничне сполучення з Росією, однак встановити редути та заблокувати рух потягів у Конотопі та Куп'янську не вдалося. Попри це, 10 березня штаб блокади повідомив: з 2-го квітня залізниця з Росією буде перекрита у трьох місцях.

Блокувальники готуються до нападу. 3.03.2017
Блокувальники готуються до нападу. 3.03.2017

Уже зранку наступного дня, 11 березня Андрій Садовий пив чай з Арсеном Аваковим.

За інформацією, яку УП отримала з власних джерел, про зустріч попросив мер Львова – нібито, хотів обговорити проблему вивозу сміття з міста. Але й про блокаду "трохи говорили". Далі вдвох відправились на зустріч з Порошенком.

В Адміністрації президента цю зустріч не коментують. Натомість вона згадується у темниках для депутатів БПП: "Боїться блокувальників і сам Андрій Садовий, інакше б йому довелося зізнатися, що він використав їхні почуття в своїх інтересах. Тому після переговорів з президентом Андрій Садовий всіляко намагається пом'якшити враження".

"Зустріч утрьох" прокоментував один з соратників Авакова: "Для чого була зустріч? Мабуть, щоб дати "Самопомочі" шанс зменшити градус напруги під час деблокади. І гляньте, сьогодні (у вівторок 14 березня,– УП) Березюк хоч і просив звільнити Авакова, але так тихо і зовсім без вогника".

"Підтримувати градус" випало на долю прихільників блокади на місцях через тиск на свої облради. Організовано і з майже однаковими вимогами: звільнення Авакова, Аброськіна, керівників СБУ та АТЦ, ухвалення закону про окуповану територію.

Садовий переказує, що з Порошенком розмовляли саме про блокаду"Звучало прізвище Семенченка, Соболєва, Пастуха, він аргументував, що і як треба робити. Я маю своє розуміння з цього приводу. Розмова була дуже важка, Аваков здебільшого слухав".

Також на зустрічі Садовий дізнався, що прокуратура готує йому підозру у вчинені кримінального злочину.

У вівторок увечері про можливість цього заявив і Юрій Луценко. В ефірі телеканалу ZIK генпрокурор розповів: мера Львова можуть відсторонити від посади у випадку, якщо йому вручать підозру щодо недбалості зі смертельними випадками на сміттєзвалищі.

У день зустрічі Порошенка та Авакова з Садовим стало відомо, що напередодні міністр внутрішніх справ підписав наказ про підвищення начальника Донецької поліції В'ячеслава Аброськіна до заступника голови Нацполіції.

13 березня штаб блокади поширив "документ" нібито за підписом Аброськіна щодо заходів з розблокування залізничних колій. У ньому йшлося: у разі чинення опору санкціоную застосування проти блокувальників зброї та інших спецзасобів. На підробку "наказу" вказували у соцмережах навіть прихильники блокади. Сам Аброськін назвав цей наказ фейком.

 
"Наказ" щодо розблокування залізничних колій

13 березня правоохоронці почали діяти значно рішуче. На це вказує не лише затримання та знесення редуту біля станції Кривий Торець, а й подальші дії поліції щодо стримування колони, яка прямувала на допомогу редутам. Зухвалі провокації Парасюка та інших активістів отримали рішучу відповідь, поліцейські відкривали вогонь у повітря

За словами одного депутата "Самопомочі", у понеділок голова їхньої фракції Олег Березюк дзвонив до Авакова, і міністр відповідальність з себе зняв. Нібито на місці все вирішують Аброськін та СБУ. Це ж стверджують і в "Народному фронті".

"Аваков намагається зберегти свою нейтральність через добрі зв'язки з Коломойським", – повідомив співрозмовник УП.

Блокадна гра Коломойського

Припинення існування редуту "Добровольців 16 батальйону" отримало реакцію у кількох містах України.

У Києві нардеп Єгор Соболєв закликав людей зібратися на Майдані Незалежності. Масовою акція не стала. У понеділок у центрі столиці було до тисячі осіб. У вівторок учасники акції прийшли до офісів Ахметова та "Альфа-банку", покидали каміння, петарди, димові шашки. І розійшлися.

 
Прихильники блокади навідалися до офісу Ахметова у Києві

Також акції відбулися у регіонах. Протестувальники зайшли до будівель Волинської, Чернівецької, Рівненської та Львівської обладміністрацій.

На Волині протестувальники висунули вимоги до керівників країни: звільнити Авакова, Аброськіна, голову СБУ Василя Грицака, керівника АТЦ Віталія Малікова.

 
Текст вимоги прихільників блокади до Волинської облради

Події в регіонах дали підстави політикам говорити про роль олігарха Ігоря Коломойського у подіях навколо блокади.

"Основним бенефіціаром блокади є Коломойський, тепер я в цьому остаточно впевнений. Підтверджує реакція його прямих соратників – і пости в соцмережах, і цілком організована, а не стихійна, акція у Волинській ОДА. Нагадаю, що облраду на Волині очолює прямий партнер Коломойського Ігор Палиця. Вони разом мають прямий інтерес", – написав на своїй сторінці у Фейсбук нардеп БПП Володимир Ар'єв.

Він вважає, що інтерес Коломойського в тому, щоб змусити уряд залишити після реконструкції ТЕС гарантовані опції під купівлю мазуту в Укртатнафти.

 
У Луцьку протестувальники увійшли до будівлі ОДА. 13.03.2017

Ще один співрозмовник УП також звернув увагу на події у Луцьку. "Там облрада в руках партнера Коломойського Палиці, і той там поступово перетворюється на Віктора Балогу на Закарпатті. Вчорашнє захоплення ОДА (поліція спростувала, що будівлю облдержадміністрації було захоплено, – УП) було зроблене якраз силами УКРОПу. Але там засвітився і один із мажоритарників "Народного фронту" Ігор Гузь. Його давно пов'язують з Миколою Мартиненком. Але останнім часом він досить зблизився з УКРОПом, і вчора його помічники були в ОДА".

Сам нардеп Гузь в коментарі УП заявив, що не бачить нічого страшного у тому, що його позиція іде врозріз з офіційною позицією "Народного фронту". "Я вважаю, що блокада – це правильне рішення. І тому мої помічники і брали участь у подіях в ОДА. Більше того, вони зараз збираються їхати на редут до блокувальників", – сказав він.

Натомість колеги Гузя по фракції бачать у цьому повороті тривожні сигнали для політичної ситуації.

"Схоже, Коломойський починає хитати Петра (Порошенка,– УП) і скуповує депутатів", – заявив один зі співрозмовників з "Народного фронту".

 
У Вінниці під будівлею СБУ запалили шини, 13.03.2017

Джерело "Української правди" в АП також вважає, що блокаду фінансово і медійно підтримує Коломойський. Більше того, на Банковій чітко переконані, що олігарх готується до розхитування ситуації.

"Петро Олексійович дуже злиться з цього приводу, бо нічого не може зробити, адже якщо розгін блокади – то всі ці блокадники герої. Якщо нема розгону – то блокадники знову герої".

Схожу версію висловив і один з депутатів БПП, знайомий з ситуацією. "Зараз Коломойського взяли за "м'яке місце" і можуть стиснути. І він не збирається чекати цього, а йде в атаку. Мовляв, якщо ви таки захочете стиснути, то я вам таке влаштую, що мало не буде", – каже депутат БПП.

Один із лідерів "Самопомочі" запевнив УП, що їхня політична сила до акцій в регіонах не має стосунку. "Ми абсолютно проти цього. Це робота на руйнування держави, а у нас, попри все, позиція державницька", – каже він.

Будь-яку координацію з Коломойським у "Самопомочі" заперечують.

Більше того, у "Самопомочі" теж побоюються активності Коломойського. Бо його медійний ресурс і можливості організовувати захоплення по всій країні можуть легко зробити лідерами блокади кого завгодно. І це можуть бути зовсім не Семенченко-Парасюк-Соболєв.

Олігарх може почати грати у свою гру з новими героями.

В самого ж Ігоря Коломойського на прохання УП прокоментувати ситуацію відповіли мовчанням.

 
На місці редуту блокади чергують спецпризначенці поліції
FB Семена Семенченка

Схоже, що знімати градус напруги вирішили через рішення РНБО.

Порошенко запропонував ухвалити рішення про тимчасову повну зупинку транспортного сполучення з окупованою територією. І не лише залізничного. Обмеження діятиме доти, поки окупанти не повернуть назад під юрисдикцію України вкрадені українські виробництва.

Рішення РНБО задовольнило і блокувальників. Разом із цим штаб блокади висловив сумнів щодо реалізації планів Радбезу. І нагадав про свої основні вимоги: звільнення полонених та ухвалення закону про окуповані території.

Олексій Братущак, Роман Кравець, Роман Романюк, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді