Мощі проти ножів. Як комітет розглядав подання на Лозового

Четвер, 6 липня 2017, 10:20
Мощі проти ножів. Як комітет розглядав подання на Лозового
УНІАН

Поки лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко купався в любові пенсіонерок на Чернігівщині, його вірний соратник Андрій Лозовой був змушений виправдовуватися в Регламентному комітеті.

Вже третій день поспіль нардепи розглядають подання на зняття недоторканності зі своїх колег. Цього разу черга дійшла до Лозового.

Варто зазначити, що це – єдине подання, яке Генеральна прокуратура внесла до Верховної Ради без втручання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. ГПУ звинувачує соратника Олега Ляшка у несплаті більше 1,8 мільйонів гривень податків.

Натомість прокурори САП пропонували внести подання на Лозового – за незаконне збагачення.  

"Це вже третє подання прокуратури на мене, я їх колись зможу продавати на аукціоні і вносити до електронної декларації", – намагався віджартовуватися Лозовой.

На засідання комітету народний депутат прийшов з підтримкою.

Крім адвокатів, з ним прибула ціла делегація колег по фракції: Сергій Рибалка, Дмитро Лінько, Тетяна Юзькова та Ігор Мосійчук. Останній сидів поруч із Лозовим.

Також у групу підтримки "радикала" входила і прес-секретар екс-президента Віктора Ющенка Ірина Ванникова.

Поклонитися і покаятися

Ще до початку засідання слово взяв депутат з фракції БПП Володимир Арешонков.

"Я наполягаю, що ми всі маємо працювати в нормальних умовах. Якщо не буде можливості нормального входу й виходу з цієї зали, я просто не буду брати участі у наступних засіданнях", – не витримував нардеп.

Далі Арешонков почав критикувати ЗМІ за "неправильне трактування" рішень комітету.

"Запам'ятайте, ми не даємо дозволи, чи знімати недоторканність, чи не знімати! Ми даємо оцінку поданням!" – обурювався він.

Його слова дуже сподобалися іншим членам комітету, які схвально кивали головами.

Після цілої зливи критики у ЗМІ таке пояснення лунало ще кілька разів від різних депутатів. Члени комітету хотіли втовкмачити, що не вони знімають недоторканність.

Головуючий Павло Пинзеник кількома словами перекинувся з генеральним прокурором Юрієм Луценком і передав йому слово.

Луценко спокійним голосом почав розповідати про суть подання на Лозового.

"Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідувала факти незаконного збагачення народного депутата. Я, як генеральний прокурор, перевірив подання САП, де фактів щодо незаконного збагачення було замало. Тому генпрокуратура виділила окреме провадження про ухилення від сплати податків", – пояснював Луценко.

За його словами, ще 16 січня Печерський райсуд Києва дозволив Державній фіскальній службі здійснити перевірку сплати податків Лозовим. Вже 14 лютого ДФС підготувала акт висновку, в якому було вказано, що в період 2007-2015 років Лозовой не сплатив податок на доходи фізичних осіб та військовий збір на суму 1,8 мільйонів гривень.

 
Роман Кравець, УП

Пізніше, зі слів генпрокурора, Лозовому надійшло податкове рішення про заборгованість. Для перевірки майнового стану і заборгованостей нардепа ГПУ додатково замовила експертизу в Мін'юсті.

"Усі доходи народного депутата перевірені. З усіх доступних джерел ми отримали інформацію, що в період 2007-2015 років, крім заробітної плати помічника, потім народного депутата Лозового, нічого більше не було", – додав він.

Поки Луценко читав подання, Лозовой перемовлявся зі своїм адвокатом Андрієм Мамалигою, який раніше захищав Ігоря Мосійчука.

"З урахуванням легальної зарплати в розмірі 234.054 гривень за цей період, походження 8 мільйонів 622 тисяч гривень – невідомо. Ми вважаємо, що народний депутат повинен сплатити з цієї суми податки", – завершував Луценко.

Далі Пинзеник передав слово Лозовому. Депутат відчутно напружився і почав з релігійних привітань.

"Вітаю всіх присутніх зі святом Кирила і Мефодія. У мене в руках купа надрукованого паперу – це макулатура і сміття", – махав документами подання Лозовой.

Він не відповідав по суті звинувачень, натомість скаржився, що Луценко вніс це подання для дискредитації Радикальної партії.

"Чому тут немає Холодницького? Він просто не хоче перевищувати свої повноваження, що зараз робите ви, Юрію Віталійовичу!" – червоніючи, розпалявся Лозовой.

Луценко уважно слухав його. Тим часом нардеп поступово переходив на крик.

"Чому у ваших документах з оцінкою майна немає мого партквитка? Для мене це цінність! Ви говорите про мощі – і оцінили їх у 121 тисячу гривень! Це святотатство! Я закликаю вас вклонитися цим мощам і покаятися", – обурювався Лозовой.

Цей пасаж викликав сміх у залі.

"У мене є декларація Луценка… У програмі "Інсайдер" він показував колекцію холодної зброї; ось декларація – де зброя?" – кричав Лозовой.

Тут вже не втримав Луценко, і почав йому відповідати.

"А вона не коштує 121 тисячу, вчися", – коментував генпрокурор.

"Не "тикайте" мені! Я з вами гусей не пас!" – відреагував Лозовой.

Крики явно не подобалися Пинзенику, який вже втомився від них за два попередніх дні.

Він перебив Лозового і попросив відповідати лише за себе.

"Я звертаюсь до Національного антикорупційного бюро, це моя заява директору НАБУ Артему Сергійовичу Ситнику з приводу злочину, який вчинив генеральний прокурор, приховавши своє майно, конкретно – колекцію холодної зброї", – продовжив "радикал".

На кінець виступу Лозовой закликав комітет підтримати подання ГПУ і зняти з нього недоторканність.

Члени комітету лише закотили очі догори.

"Андрію, ми тут не знімаємо недоторканність", – звернувся до нього член комітету Павло Кишкар.

Після цього почали виступати адвокати Лозового.

Першим слово взяв Андрій Мамалига, який розповідав, що ППР (податкове повідомлення-рішення, – УП) було для його клієнта несподіванкою, зараз він оскаржує претензії податкової в адміністративному суді.

Після Мамалиги слово передали адвокату Олегу Курчину – і в залі наче несподівано з'явився дух Азарова, з якого свого часу гучно сміялися Лозовой з Ляшком. Принаймні, манера, з якою виступав адвокат Лозового, дуже нагадувала легендарну "азірівку".

"Лазовий в своєй декларації вказав усє майно. В пункті 5 – кромє того, он указал партійний квиток. Хочу атмєтіть, що партійний квиток в 121 тисячу гривень не був аценін. Хоча непанятна чому, якщо відкрити сайт аукціонов, партійний білєт 1933 года був проданий за 240 євро", – складною мовою пояснював адвокат.

Його українська викликала сміх у журналістів.

Питання без відповіді

Після перепалок та пояснень сторін, комітет перейшов до стадії запитань.

Допитувати Луценка взявся соратник Ляшка Олег Купрієнко. Лозовой витягнув свій iPhone і почав гортати стрічку facebook.

"Ви у своїй презентації пропустили одне дуже важливе слово. 221 стаття – це умисне ухилення від сплати податків. Які обґрунтування у поданні ви подаєте щодо визначення умисності?" – поцікавився Купрієнко.

"Ми вивчили усі доходи Лозового. Як ви чули, вони становлять 234 з хвостиком тисяч гривень. Цю суму він сам вніс в електронну декларацію. Ми перевірили усі інші можливі джерела надходження грошей. Їх немає в жодному державному реєстрі. Це дає нам підстави вважати, що пан Лозовой умисно не декларував доходи з 2007 по 2015 рік", – відповів Луценко.

"Він сам показав у декларації доходи й статки, які відрізняються на понад 8 мільйонів", – продовжував генпрокурор.

Ці слова чомусь дуже розвеселили Лозового, аж до голосного сміху. Мосійчук, який сидів одразу поруч з ним, поспішив зацитькати колегу. Лозовой стрепенувся, і хоч продовжив посміюватись, але тепер уже прикрився кулаком.

"Правда, на допиті Лозовой розповів, що торгував ялинками, але я не думаю, що там на 8 мільйонів назбирається", – почав жартувати вже й Луценко.

 
уніан

"То ще дивлячись, які ялинки, – чи то серйозно, чи жартома відповів йому Купрієнко. – Без натяків, Юрій Віталійович, але я питаю про умисел. Він доводиться доказами у кримінальному провадженні. Є у в поданні такі докази?"

"Дві секунди, – втрутився у розмову Пинзеник і обернувся до Луценка. – Ви говорите про прямий умисел? Із двох видів умислу ви говорите про прямий? Просто розкажіть, два елементи прямого умислу: знав і бажав".

"Він умисно не подав декларації про доходи, щоб з них не платити податки", – не звертав увагу на Пинзеника Луценко.

"Давайте далі. Ви вказали, що Лозовой не подавав декларації з 2007 по 2015 рік. А яка норма закону його зобов'язувала це зробити, поки він не став депутатом?" – продовжував допит генпрокурора Купрієнко.

"Та хоча б те, що він був помічником народного депутата", – не розгубився Луценко.

Перепалка генпрокурора й однопартійця Лозового починала нудити не лише журналістів.

Член комітету Віктор Бондар від нецікавості почав робити селфі, намагаючись захопити в об'єктив і генпрокурора, поки Купрієнко випитував у Луценка, чи мусив його колега-"радикал" декларувати свої доходи в "до-депутатські" часи.

Після цього слово взяв представник фракції БПП Дмитро Лубінець.

Він запитував Лозового, чи той сам заповнював свою декларацію, – на що депутат відповів ствердно.

"Сума грошових активів, які ви самі внесли в електронну декларацію. Це 800 тисяч гривень, 50 тисяч доларів та 150 тисяч євро. По курсу НБУ це близько 6 мільйонів. Усе-таки хотілося б почути: ви достатньо молода людина, звідки взялися ці кошти, чи були сплачені податки за ці кошти?" – продовжував Лубінець.

"Так сталося, що в моїй родині я перший, хто подавав декларацію. Ми вирішили, що всі сімейні заощадження декларую я. Ці кошти – це те, що було заощаджено, що було отримано в спадщину. Родина недоотримала спадок, тому що мій покійний прадід Валерій Іванович був бенефіціаром 3% компанії… Але найбільше мене дратує…" – намагався перевести тему Лозовой.

"Тобто це фізичні кошти, які є у вас. Але це ваші особисті статки?" – не відступався Лубінець.

Раптом замість Лозового почав відповідати Мосійчук.

 
роман кравець, уп

"Андрій намагався донести, що він отримав частину спадку від свого прадіда, який помер у Москві", – виправдовував його Мосійчук.

Нервова атмосфера, постійні уточнення і виправляння втомлювали усіх присутніх. Коли Лозовой дорвався до слова, то знову попросив комітет позбавити його недоторканності.

Пинзеник на це лише віджартовувався: "Андрію, я одноосібно позбавляю вас недоторканості. Піде?"

Кінець-кінцем, Регламентний комітет визнав подання на Лозового законним та вмотивованим, але недостатньо обґрунтованим.

Тепер недоторканність депутата залежить лише від парламентської зали.

*  *  *

Після оголошення висновку комітету журналісти самі організували для спікерів прес-стіл. Першим із зали засідань вийшов Пинзеник, а за кілька секунд за ним – Луценко.

Поки генпрокурор вибирався з зали, місце перед камерами уже встиг зайняти в.о. голови комітету, який почав пояснювати журналістам, що ж депутати ухвалили.

"А, ну то я тоді піду", – напівжартома сказав генпрокурор і вдав, що збирається йти.

Луценко, який насправді нікуди не збирався, став дещо віддалік від Пинзеника в оточенні представників ГПУ та кількох журналістів. У цей момент до нього підійшов віце-президент ПАРЄ, депутат НФ Георгій Логвинський, якого на самому засіданні видно не було.

"Юрій Віталійович, доброго дня. Я дивлюсь, ви тут все боретесь. Як лев", – улесливо усміхнувся "фронтовик".

"Щоб битись, як лев, треба відповідну жертву. То ж я тут, радше, як кіт", – віджартувався Луценко.

"А ви що, хочете мене попідколювати? То краще не треба, бо я зараз почну розказувати, як ви приходите "своїх" відмазувати", – додав генпрокурор з двозначною усмішкою.

"Хто? Я?" – спохопився Логвинський.

"Можу нагадати. "Одеський" епізод, і "київський", – "повертав пам'ять" депутату Луценко.

У цей момент журналісти почали голосно скаржитись Пинзенику, що секретаріат не пускає їх до зали, поки не прийдуть члени комітету.

"О, дивіться, порушення прав людини, а ви нічого не робите", – підморгнув Луценко Логвинському, але той волів уже не вступати навіть у жартівливі перепалки з генпрокурором.

На цих словах Луценко перейшов до журналістів. Генпрокурор розповідав, що задоволений рішенням комітету, і похвалився, що депутати почали спокійніше реагувати на його подання.

Насамкінець його попросили підвести підсумки трьох пережитих днів в комітеті.

"Ми заслухали розкрадання земель, несплату податків, незаконне збагачення, у нас попереду пряме хабарництво і ще одна земельна афера. Тому насправді в цьому комплекті з шести подань ми бачимо найбільш притаманні державним службовцям види злочинів", – задумано говорив Луценко.

"Якщо не буде рішення Ради по пану Дейдею чи пану Лозовому – виникне питання… На холеру ми взагалі приймали електронні декларації?!" – емоційно підсумував він.

Попереду на генерального прокурора чекали ще два дні у регламентному комітеті.

Роман Кравець, Роман Романюк, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді