10 гучних затримань часів Порошенка, які нічим не закінчилися

Вівторок, 14 серпня 2018, 07:00
10 гучних затримань часів Порошенка, які нічим не закінчилися
фото: прес-служба президента

Значно частіше ми чуємо про обшуки у високопосадовців, ніж про вироки для них. Справи надходять у "правильні" суди, докази зникають.

Досі на свободі миколаївський посадовець Микола Романчук, у маєтку якого слідчі знайшли мережу підземних тунелів із золотом та антикваріатом.

Або екс-заступник прокурора Рівненщини, за сумісництвом – "бурштиновий мафіозі" Андрій Боровик. За іронією долі, поки тривають суди, він захистив дисертацію на тему: "Спеціальні види звільнення від кримінальної відповідальності за корупційні злочини".

Уникнули покарання чиновники часів Януковича: екс-міністр юстиції Олександр Лавринович та його наступниця Олена Лукаш. Як і фігурант справи "вишок Бойка" нардеп Євген Бакулін, який зараз у розшуку.

Примітно, що ледь не єдиними, кому ще не вдалося вирватися з рук правосуддя залишаються затримані в березні керівник центру звільнення полонених Володимир Рубан і нардеп Надія Савченко.

На жаль, в інших випадках правоохоронці реагують не так оперативно і рішуче. "Українська правда" детальніше розповідає про найгучніші затримання високопосадовців, які попри серйозні звинувачення залишаються на свободі.

1. Ігор Мосійчук

Народний депутат

Як затримали: У вересні 2015 року співробітники СБУ вивели з Верховної Ради перед десятками телекамер

У чому звинувачували: Хабарництво, хуліганство, погрози тощо

Чим закінчилося: Справу закрито; веде звичну депутатську діяльність

 

"Я тебе прикрию з міліцією, з СБУ. З прокуратурою не прикрию тебе пока".

Це слова народного депутата Ігоря Мосійчука. У вересні 2015 року тодішній генпрокурор Віктор Шокін продемонстрував у Верховній Раді відеозапис з прихованої камери, де Мосійчук вимагає й отримує хабар у 100 тисяч гривень за допомогу в підприємницькій діяльності. На одному з епізодів нардеп обіцяє сторонній особі посприяти у видобутку на кар'єрі.

"Я вважаю, що ми маємо діяти як абсолютно чесні люди і захистити парламентаризм, не дивлячись на те, що в нашому стаді є паршива вівця", – сказав Володимир Гройсман, який тоді працював спікером парламенту, і поставив на розгляд парламенту питання про арешт і притягнення до кримінальної відповідальності Мосійчука.

Постанову прийняли, на очах у колег-парламентарів Мосійчука вивели з Ради та перед десятками телекамер обшукали його авто. Наступного дня нардепу висунули звинувачення й арештували.

Уже в листопаді Печерський райсуд Києва не продовжив термін тримання під вартою нардепа, і той вийшов на свободу.

А за два дні Вищий адміністративний суд України визнав незаконною постанову Верховної Ради про зняття депутатської недоторканності та арешт Мосійчука. За півроку рішення адмінсуду підтвердив і Верховний суд.

Нині Мосійчук веде звичну депутатську діяльність, як і до арешту, та регулярно з'являється в телеефірах.

Читати більшеЗгорнути

2. Роман Насіров

Екс-голова ДФС

Як затримали: Детективи НАБУ вручили підозру в лікарні "Феофанія"

У чому звинувачують: Участь у "газовій схемі" Онищенка; збитки держави – 2 мільярди гривень

Чим закінчилося: Суди тривають; зараз на свободі і намагається поновитися на посаді

 

Екс-голову ДФС Романа Насірова загорнули у славнозвісну картату ковдру на початку березня 2017 року, коли НАБУ повідомило йому про підозру.

Самопочуття Насірова нібито раптово погіршилося, і перші дні після затримання він провів лежачи в залі Солом'янського суду.

 

"Картатими ковдрами" українців уже не здивувати. Раптові проблеми зі здоров'ям з'являлися і в Ігора Мосійчука, Юлії Тимошенко та Геннадія Корбана, коли вони потрапили в поле зору правоохоронних органів.

Насіров міг би залишитися героєм жартів, якби не серйозне звинувачення. Антикорупційні органи стверджують, що він незаконно дозволив компаніям нардепа-втікача Олександра Онищенка не сплачувати державі рентну плату за користування надрами.

Через дії екс-голови ДФС держава втратила понад 2 мільярди гривень.

У ніч на 8 березня минулого року Солом'янський райсуд Києва обрав Насірову запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з альтернативою внесення застави в 100 мільйонів гривень. Менш ніж за тиждень заставу внесла дружина Насірова, після чого він вийшов на свободу і почав активно оборонятися.

У листопаді 2017-го суддя Окружного адмінсуду Києва повністю задовольнив позов Насірова до ДФС. Рішення фактично перекладає відповідальність за надання розстрочок компаніям Онищенка на місцевих податківців. У цьому Насірову допоміг сумнозвісний суддя Аблов, який, до речі, раніше виносив рішення щодо розгону Майдану та справи "рюкзаків Авакова".

Лише в січні 2018 року Кабмін нарешті звільнив Насірова з посади. Проте добровільно залишати своє крісло він не збирається.

За півроку у справі Насірова зачитали лише третину обвинувального акту. За прогнозами голови САП Назара Холодницького, загалом читання може тривати близько трьох років. 13 серпня суд продовжив дію зобов'язань, згідно з якими Насіров має носити електронний браслет, здати на зберігання закордонні паспорти та не залишати без дозволу Київську область.

Щоправда, такі рішення не заважають Роману Насірову вільно почуватись на свободі, із задоволенням відвідувати спортивні події та музичні фестивалі.

Читати більшеЗгорнути

3. Микола Мартиненко

Екс-голова комітету парламенту з питань паливно-енергетичного комплексу

Як затримали: У квітні 2017 року детективи НАБУ та прокурори САП вивели з будівлі на Кловському узвозі в Києві

У чому звинувачують: Зловживання службовим становищем, створення злочинної організації; збитки державі – 17,28 мільйонів доларів

Чим закінчилося: Суди затягуються; зараз на свободі і регулярно з’являється в журналістських розслідуваннях

 

Мартиненка затримали за підозрою в розкраданні коштів держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

"Державне підприємство, яке не мало права оголошувати конкурс на придбання урану, його провело. Виграла австрійська фірма, яка цей уран не видобувала. Гроші були перераховані з ДП в Австрію фірмі, бенефіціарами якої є наші підозрювані", – пояснював керівник САП Назар Холодницький.

Після затримання прокуратура просила для Мартиненка солідні 300 мільйонів гривень застави, але нині покійний суддя Олександр Бобровник відпустив його на поруки народних депутатів із фракції "Народний фронт" та міністрів.

У грудні суд дозволив Мартиненку виїжджати за кордон. Ще за місяць – не звітувати про зміну місця проживання чи роботи, не прибувати за першим викликом САПу і спокійно спілкуватися зі свідками та підозрюваними в цій справі.

Видання "Наші гроші" стверджує, що суддя Дмитро Кратко, який виніс вищезгадане рішення, має конфлікт інтересів, бо в 2015-2016 роках він орендував квартиру саме в компанії "СхідГЗК".

У травні 2018 року справу Мартиненка передали до суду. За місяць відбулося підготовче засідання, але обвинувальний акт повернули до САПу для доопрацювання, тож тепер розгляд справи знову відкладається.

Більше того, журналісти програми "Схеми" дізналися, що поки тривало слідство – схема екс-депутата продовжувала працювати. За 2017 рік, уже під час офіційного розслідування, держава уклала контрактів ще на 50 мільйонів доларів із компанією, опосередковано пов’язаною з Мартиненком.

У кінці червня прізвище Мартиненка знову з’явилося в журналістському розслідуванні, цього разу – про незаконний тютюновий бізнес.

1 серпня Апеляційний суд Києва скасував рішення першої інстанції, яка повернула на доопрацювання прокурорам справу Мартиненка.

Читати більшеЗгорнути

4. Ігор Павловський і Володимир Гулєвич

Високопосадовці Міністерства оборони

Як затримали: У жовтні 2017 року детективи НАБУ в Києві

У чому звинувачують: Розкрадання держкоштів, збитки державі – 149 мільйонів гривень

Чим закінчилося: Суди тривають, обидва на свободі; Павловський працює в Міноборони

 
Ігор Павловський

У жовтні минулого року детективи НАБУ затримали чотирьох осіб у справі про корупційні схеми із закупівлею пального для армії. Двом високопосадовцям Міністерства оборони вручили підозру: заступнику міністра, генерал-лейтенанту Ігорю Павловському і директору Департаменту держзакупівель та матеріального забезпечення Володимиру Гулєвичу.

 
Володимир Гулєвич

У квітні 2016 року комітет із конкурсних торгів Міноборони відхилив пропозиції від низки компаній і обрав компанію "Трейд Коммодіті" переможцем відкритого тендеру щодо закупівлі рідкого пального. Після тендеру замовник і постачальник уклали кілька додаткових угод, через які ціна на той самий обсяг зросла на 16% від початкової вартості.

"Трейд Коммодіті" пояснила підвищення ціни зростанням вартості дизельного пального на біржах, однак у НАБУ вважають, що ціна зросла безпідставно.

Поручитися за Павловського був готовий перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, якого називають бізнес-партнером Порошенка. Але навіть це не знадобилося – Солом'янський суд відпустив Гулєвича і Павловського під домашній арешт.

Попри судову справу, Павловського залишили на посаді і повернули закордонні паспорти. Суд не тільки відмовив в арешті його майна, а й зняв арешт із банківського рахунку ТОВ "Трейд Коммодіті". А Володимиру Гулєвичу в червні дозволили вільно пересуватися Україною.

Читати більшеЗгорнути

5. Олександр Аваков

Син глави МВС Арсена Авакова

Як затримали: 31 жовтня 2017 року детективи НАБУ в Києві

У чому звинувачували: Розтрата 14 мільйонів гривень на закупівлі рюкзаків для Нацгвардії

Чим закінчилося: Справу закрито; НАБУ намагається це оскаржити

 

Із чого все почалося? МВС вирішило закупити рюкзаки для армії за допомогою переговорної процедури. Договори уклали з двома переможцями – ТОВ "Дніпровенд" на 5000 рюкзаків вартістю 14,49 мільйонів гривень та ФОП Плигачов на 1000 рюкзаків вартістю 2,1 мільйони.

За інформацією НАБУ, рюкзаки закупили за завищеними цінами, а гроші, які МВС перерахувало "Дніпровенду", пізніше перевели на фіктивні фірми.

У цій справі затримали також екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря і представника фірми-переможця тендеру з постачання рюкзаків Володимира Литвина.

Прихована камера, встановлена співробітниками СБУ в кабінеті екс-заступника глави МВС, записала розмову, де чоловіки, схожі на Авакова-молодшого та Чеботаря, домовляються про закупівлю рюкзаків.

Торік 1 листопада Солом'янський райсуд Києва обрав Олександру Авакову запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. У нього забрали паспорти і надягли електронний браслет. Аналогічний запобіжний захід обрали Чеботарю і Литвину.

Відколи Авакова відпустили, Солом'янський райсуд двічі арештовував його майно. Двічі, бо вперше Апеляційний суд скасував це рішення.

Писатель и его читатель.

Публикация от @ avakov_alex 30 Май 2018 в 3:40 PDT

Тепер Олександру Авакову можна не перейматися. 12 липня 2018 року прокурор САПу закрив "справу рюкзаків" проти нього та Сергія Чеботаря.

Підозрюваним у розкраданні коштів залишається третій фігурант – представник фірми-переможця закупівлі Володимир Литвин. Він визнав провину в шахрайстві та підробці документів.

Нещодавно директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що МВС тисне на експертів, які досліджували речові докази у "справі рюкзаків".

"Є служби, які дотичні до нашої роботи. У першу чергу, це експертні служби, які пишуть висновки експертиз. Особливо це стосується тих справ, де встановлені збитки. На них здійснюється тиск, у тому числі, з боку МВС", – сказав Ситник.

Тепер НАБУ намагається оскаржити закриття справи.

Читати більшеЗгорнути

6. Справа Розенблата і Полякова

Народні депутати; Розенблат – член БПП, Поляков – член "Народного фронту"

Як затримали: Оголосили підозри 13 липня 2017 року після спецоперації НАБУ

У чому звинувачують: за хабарі вносили зміни в законодавство щодо видобутку бурштину

Чим закінчилося: Суди тривають; обидва на свободі й регулярно звітують з ВР

 
Розенблат

Влітку минулого року в САП заявили, що депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков вимагали хабар за видобуток бурштину в Україні.

Спецоперацію антикорупційні органи провели за участі агента НАБУ на прізвисько "Катерина". Агент декілька разів зустрічалася з депутатом Розенблатом починаючи з грудня 2016-го по червень 2017 року в різних ресторанах Києва.

 
Поляков

На цих зустрічах депутат розповідав про можливість впливати на рішення Житомирської обласної ради, суди, прокуратуру та посадових осіб у Держгеокадастрі.

Також Розенблат пропонував агенту НАБУ закуповувати для її фірми нелегальний український бурштин під виглядом польського і зареєструвати офшорну фірму в Арабських Еміратах.

Схему оприлюднили після затримання працівниками НАБУ охоронця Розенблата з імовірним хабарем у розмірі 200 тисяч доларів. Депутат Поляков через помічницю також імовірно отримував хабарі від "Катерини".

16 лютого цього року САП завершила досудове розслідування у справі нардепів Розенблата і Полякова. Полякову продовжили термін дії особистого зобов'язання, проте не Розенблату. Останньому навіть дозволили їздити за кордон, а в січні він подав позов проти України до Європейського суду з прав людини.

Також САП нещодавно відкрила справу про фальсифікацію детективом НАБУ доказів у "бурштиновій справі", підставою для чого стало звернення Полякова.

Зараз обидва депутати регулярно звітують у соцмережах про роботу в Раді та публікують фото з відпочинку.

Читати більшеЗгорнути

7. Масові затримання екс-посадовців Міндоходів

Як затримали: 400 обшуків у 15 областях, 52 підозрюваних, затриманих доправляли до Києва гелікоптерами

У чому звинувачують: Участь у злочинній організації, збитки державі – 104 мільярди гривень

Чим закінчилося: Фактично, ніхто з фігурантів справи не ув’язнений

 

Аеропорт "Київ", 24 травня 2017 року. Біля військового терміналу чергують десятки телекамер, територія наповнена силовиками. Військовий прокурор Анатолій Матіос особисто зустрічає затриманих, яких вертольотами доправляють з 15-ти областей України.

"Найбільша антикорупційна операція в масштабах країни", – розповідає про цей день голова МВС Арсен Аваков.

Мета – схопити колишніх керівників обласних податкових адміністрацій часів Януковича. Мовляв, вони виконували волю та вказівки екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, забезпечуючи незаконну діяльність так званих "податкових майданчиків".

На питання, скільки коштувала операція разом з вертольотами, Арсен Аваков скромно відповів: 330 тисяч гривень.

У березні Матіос прозвітував про завершення розслідування у справі "податкових майданчиків". Що ж у результаті?

Із 52 підозрюваних 25 перебувають у розшуку – найімовірніше, вони не в Україні. Ще 23 вийшли під заставу. Сума внесених застав – 74 мільйони гривень. Один затриманий – під домашнім арештом, один – під особистим зобов’язанням. Ще двоє уклали угоду зі слідством і визнали себе винними, відшкодувавши 26 мільйонів гривень.

Page 1 of Podatkovi Maydanchyky

У липні 2017 року силовики провели другу хвилю спецоперації. Цього разу мішенню став саме Олександр Клименко, його майно і гроші.

За словами глави військової прокуратури, у ТРЦ "Гулівер" знайшли таємний офіс банку Клименка "Юнісон". Клименко у відповідь на це лише глузував над силовими органами у Фейсбуці.

Силовикам вдалося добряче "потрусити" податківців. Сума арештованого майна Клименка та його афілійованих компаній сягає 6 мільярдів гривень, ще майже на 7 мільярдів арештовано майна під час першої хвилі спецоперації. Проте фактично ніхто з фігурантів цієї справи не сидить за ґратами.

Читати більшеЗгорнути

8. Геннадій Труханов

Мер Одеси

Як затримали: В аеропорту "Бориспіль" 14 лютого 2018 року після повернення з Варшави

У чому звинувачують: Привласнення майна, завищення вартості робіт із реконструкції доріг тощо

Чим закінчилося: Суд триває; залишається на посаді мера і може виїжджати за кордон

 

НАБУ підозрює Труханова та його поплічників у привласненні майна за схемою, яка завдала державі 185 мільйонів гривень збитків. Йдеться про приміщення одеського заводу "Краян".

Також Труханова підозрюють у змові з бізнесменами Борисом Кауфманом і Олександром Грановським щодо приватизації Одеського аеропорту та в завищенні вартості робіт із реконструкції доріг.

До всього, журналісти неодноразово знаходили докази наявності в Труханова російського громадянства.

Незважаючи на це, 15 лютого 2018 року суд відпустив Труханова на поруки: за міського голову поручився нардеп від БПП Дмитро Голубов.

Прокуратура просила також відсторонити Труханова від посади, але суд не задовольнив клопотання.

Антикорупційні органи 1 червня завершили розслідування справи про розкрадання міського бюджету Одеси і вважають, що доказів для обвинувачення достатньо. Наразі одіозний мер залишається на посаді, може спілкуватися з іншими фігурантами справи та виїжджати за кордон.

Між тим, одеський очільник не забув поскаржитися на Україну до ЄСПЛ.

А наприкінці липня Нацагентство з розшуку та менеджменту активів за рішенням суду повернуло 92,3 мільйона гривень компанії, яка фігурує у справі про розкрадання коштів Одеської мерії.

Читати більшеЗгорнути

9. Геннадій Корбан

Екс-лідер партії "УКРОП"

Як затримали: Під час спецоперації у Дніпрі 31 жовтня 2015 року

У чому звинувачували: Викрадення людей, розкрадання майна, керівництво злочинною організацією та привласнення коштів

Чим закінчилося: Отримав 1,5 роки позбавлення волі умовно, живе у Дніпрі

 

Спочатку Корбан перебував під домашнім арештом у Дніпрі, а наприкінці року Дніпровський суд Києва помістив його в СІЗО. Однак після низки скандальних судових засідань у середині березня 2016 року Корбана знову помістили під домашній арешт у Дніпрі.

За даними УП, звільнення з-під варти одного з найвідоміших рейдерів країни узгоджували з Адміністрацією президента.

 
фото: censor.net.ua

У березні 2016 року Корбан покаявся у викраденні голови Держагентства із земельних ресурсів Сергія Рудика й уклав з ним мирову угоду в суді Дніпра. Щоб це стало можливим, прокуратура зняла з Корбана звинувачення в організації злочинної групи і перекваліфікувала справу.

Сторони "мирової" погодили покарання у вигляді 3 років умовного ув'язнення, проте Корбан отримав вдвічі менше: 1,5 роки позбавлення волі умовно.

У червні 2016 року екс-лідер партії "УКРОП" Геннадій Корбан поїхав на лікування до Ізраїлю і повернувся до України за півтора року.

У вересні 2017-го Корбан повідомив, що Головне управління Нацполіціі в Дніпропетровській області закрило кримінальне переслідування у справі про розкрадання коштів "Фонду оборони країни" за відсутністю діяння складу кримінального правопорушення.

Зараз живе у Дніпрі й активно коментує на своїй фейсбук-сторінці всі міські події.

Читати більшеЗгорнути

10. Сергій Бочковський і Василь Стоєцький

Керівник Держслужби з надзвичайних ситуацій і його заступник

Як затримали: У березні 2015 року на засіданні уряду в прямому ефірі

У чому звинувачують: Здирництво, збитки державі – близько 6,6 мільйонів гривень

Чим закінчилося: Суди тривають; обидва поновлені на посадах

 
Сергій Бочковський

За даними слідства, Бочковський і Стоєцький організували корупційну схему тендерної закупки паливно-мастильних матеріалів.

Печерський райсуд Києва 28 березня заарештував обох на два місяці з правом внесення застави. За кілька днів екс-голова ДСНС та його заступник сплатили заставу у 1,82 мільйона гривень кожен і вийшли на свободу.

 
Василь Стоєцький

Лише за рік, у березні 2016-го, Бочковському і Стоєцькому зачитали обвинувальний акт, згідно з яким вони звинувачуються в здирництві та завданні збитків державі на суму близько 6,6 мільйонів гривень.

Поки тривають суди, цієї весни Окружний адмінсуд Києва поновив обох на посадах.

Бочковський одразу прийшов під стіни ДСНС та намагався приступити до роботи, але в будівлю його не пустили, вимагаючи відповідну постанову Кабміну. Глава МВС Арсен Аваков на це заявив, що Бочковський на посаді голови працювати не буде.

Поки екс-голова ДСНС продовжує боротьбу за колишню посаду, з 26 червня йому почали виплачувати зарплату. Так він відреагував на цю новину:

"Панове журналісти, я ні з ким не скандалив, а чесно служив народові України, за що й був брутально, протиправно усунутий з посади, проте на деякий час", – пише Бочковський у Facebook та уточнив у коментарях, що зарплатню не отримує, адже його рахунок заблокований.

Арсен Аваков додав на це: в Україні така судова система, що "відбуваються подібні казуси".

На початку серпня Апеляційний суд підтвердив поновлення Бочковського на посаді, але МВС пообіцяло оскаржити поновлення в касаційному порядку.  

На відміну від Бочковського, поновлення на посаді Василя Стоєцького поки не оскаржувалося, хоча в ДСНС він зараз не працює.

Читати більшеЗгорнути

***

Два місяці тому в Україні запустили процес створення Антикорупційного суду. З'явилася надія, що справи вищезгаданих героїв не припадатимуть пилом роками в лояльних судах і належно розслідуватимуться.

Ейфорія від прийняття закону швидко змінилася розчаруванням. У документі з'явилася неочікувана правка. У ній сказано: апеляції щодо справ НАБУ, які суди вже розглядають, направлятимуть у суди загальної юрисдикції, а не в Антикорупційний.

Під тиском США та МВФ закон таки виправили. Але суспільство має бути надзвичайно уважним і вимогливим. Історія з поправкою доводить – окремі сили при владі готові на все, щоб уникнути покарання.

Катерина Есманова, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Головне на Українській правді