"Боширов"-Чепіга і "Петров"-Мішкін. Що відомо про пригоди "солсберійських туристів"

Вівторок, 9 жовтня 2018, 20:05
Боширов-Чепіга і Петров-Мішкін. Що відомо про пригоди солсберійських туристів

На початку вересня британська поліція показала фото росіян, підозрюваних в отруєнні родини колишнього російського розвідника Скрипаля. Тоді ж слідство озвучило їхні імена – "Олександр Петров" та "Руслан Боширов". Однак у Великій Британії підкреслили, що чоловіки могли використовувати псевдоніми.

Пізніше вони дали інтерв’ю російському телеканалу, заявивши, що "Петров" і "Боширов" – їхні справжні прізвища, у Солсбері вони їздили як туристи, і що на спецслужби не працюють.

Однак така незграбна спроба виправдатись не влаштувала ані британські спецслужби, ані журналістів-розслідувачів, які кілька місяців після отруєння намагалися встановити особистості фігурантів через власні джерела.

Як журналісти встановили підозрюваних?

Пошуком тих, кого Велика Британія підозрює в отруєнні Скрипалів, займалися разом розслідувачі міжнародної групи Bellingcat та журналісти російського видання The Insider.

26 вересня вони опублікували справжнє ім’я та біографію одного з підозрюваних, "Боширова".

Розслідувачі кажуть, що натрапили на знімок студентів Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища. Разом із десятком осіб у Чечні фотографувався і чоловік, схожий на "Боширова".

Читайте також
У тексті під фото, як і на власному сайті, училище хизується випускниками, які отримали від Путіна звання "Героя Росії".

У цьому списку був Анатолій Чепіга. Вік, чеченське минуле та адреса проживання пов’язували його з "Бошировим".

"Герой Росії" не має сторінок у соцмережах, пошукові системи не знаходять жодних фото чи відео з ним. Бази даних, які опинились у вільному доступі, знають про Чепігу небагато: народився у 1979 році, у 2003-му його адресою значилася військова частина, а в 2012 році він уже мешкав у Москві.

Однак від двох джерел, що мають доступ до бази даних 2014 року, журналісти отримали витяг з паспортного файлу Чепіги. На фотокартці, що містилась в анкеті, був зображений чоловік, дуже схожий на "Боширова".

Намагаючись встановити чоловіка, який назвав себе "Петровим", журналісти пішли іншим шляхом. Британські ЗМІ та дані, які мали в своєму розпорядженні розслідувачі, вказували на те, що не все в біографії "Петрова" є вигадкою. Зокрема, справжнім могло бути його ім’я.

Після численних спроб журналісти вирішили шукати підозрюваного як Олександра Євгенійовича, який народився 13 липня 1979 року та мешкав у Санкт-Петербурзі. І зрештою натрапили на Мішкіна.

В одній квартирі з ним були прописані ще 7 осіб, а їхній будинок розташовувався поряд із гуртожитком Військово-медичної академії та самим навчальним закладом. Саме там навчалися двоє можливих співмешканців Мішкіна, а кілька випускників академії впізнали його на фото.

Через кілька інших баз даних журналісти встановили, що у 2013 році Мішкін був прописаний за адресою штаб-квартири ГРУ.

Автори розслідування отримали від власних джерел скан паспорта та іншого неназваного документа Мішкіна. Вони стверджують, що на фотографіях зображений той самий чоловік, що й у паспорті "туриста" "Петрова".

Хто такий "Руслан Боширов"?

Справжнє ім’я "Боширова" – Анатолій Володимирович Чепіга. Він 39-річний полковник Головного розвідувального управління Росії.

Чепіга народився в селі на російсько-китайському кордоні. Закінчив престижне Далекосхідне вище загальновійськове командне училище, яке готувало, зокрема, і офіцерів розвідувального управління.

Після навчання Чепіга служив у 14 бригаді спецназу ГРУ. Його підрозділ відзначився у Другій чеченській війні. Самого Чепігу тричі направляли в Чечню: у яких операціях він брав участь, не відомо, однак за час служби отримав понад 20 військових нагород.

Розслідувачі припускають, що псевдонім "Руслан Боширов" за "туристом" із Солсбері закріпився між 2003 та 2010 роками. У цей час Чепіга міг також закінчити московську Військово-дипломатичну академію, відому як "Консерваторія ГРУ".

Хто такий "Олександр Петров"?

"Петровим", за даними журналістів, виявився військовий лікар Олександр Мішкін, також співробітник Головного управління Генштабу ЗС РФ (раніше – ГРУ). Військове звання Мішкіна – не відоме.

Він народився 13 липня 1979 року в Лойзі Архангельської області. Начебто добре вчився в школі і був сільським діджеєм, батьки Мішкіна займалися лісовою промисловістю. Згодом вони переїхали в сусіднє село, і хлопець залишився жити з бабусею, щоб закінчити школу.

У 1995 році Мішкін переїхав у Санкт-Петербург і вступив до Військово-медичної академії імені Кірова, де вивчав гіпобаричну медицину.

Поки що не відомо, чим Мішкін займався в перші роки роботи в ГРУ.

На відміну від Чепіги, біографічні дані "Петрова" збігаються з характеристиками Мішкіна, зокрема, дата народження, ім'я та по-батькові, а також прізвища батьків.

У його рідному селі журналістам підтвердили, що той "Петров", який давав інтерв'ю RT, насправді є Олександром Мішкіним.

Що поєднує Чепігу та Мішкіна і вказує на їхню причетність до спецслужб РФ?

Інформації про професійну діяльність Мішкіна і Чепіги не дуже багато.

Однак відомо, що обидва отримали зірки "Героя Росії" з рук Володимира Путіна за те, що якось "відзначились" в Україні під час Революції Гідності та анексії Криму.

Одразу після того обидва "солсберійських туриста" отримали від держави Росії величезні квартири в Москві вартістю близько півмільйона доларів кожна. До цього вони були прописані в Москві за адресою Хорошевське шосе, 76, де міститься штаб-квартира ГРУ.

Довгий час Чепіга і Мішкін працювали разом. Як з’ясували журналісти, вони використовували для виїзду в Європу та Британію паспорти з фактично однаковими номерами – у них відрізнялася лише остання цифра.

Журналісти звернули увагу на їхні документи ще до того, як встановили справжні імена.

Паспорти "Петрова" і "Боширова" були видані в Московському відділенні міграційної служби, де, за твердженнями розслідувачів, зазвичай обслуговують або привілейованих осіб, або силовиків. Часто документи людей із "дивними" біографіями мали фактично ідентичні номери.

Крім того, обидва "солсберійських туриста" навчалися у військових навчальних закладах. А після закінчення вишів інформація про них зникла з відкритих джерел.

В отриманих підставних паспортах містилися неіснуючі дані, а паспортні анкети "Петрова" і "Боширова" були порожні з позначками "С.С." (совершенно секретно – рос.).

За деякими даними, їх двох затримували правоохоронці в Нідерландах, коли ГРУшники під прикриттям прямували до хімічної лабораторії, яка зараз допомагає розслідувати отруєння Скрипаля.

Чепіга у травні 2018 року продав свій Mercedes Benz людині на ім'я Олександр Мішкін. Фотографія прав останнього знайшлася в базах даних страхових компаній.

Що відомо про зв’язок Чепіги і Мішкіна з Україною?

Bellingcat виявив багаторазові поїздки "Петрова"-Мішкіна до України та Придністров’я у 2010-2013 роках, остання з яких відбулася під час Майдану в Києві в грудні 2013-го.

У 2016 році Мішкін відвідав Нідерланди в дні референдуму про асоціацію з Україною. Саме тоді від імені "українських біженців" кілька росіян провели кампанію проти асоціації. При цьому вони поширювали фейкове відео з погрозами нібито від батальйону "Азов". Це відео, як потім з’ясувалося, створили на фабриці тролів Пригожина.

Підрозділ Чепіги-"Боширова" наприкінці 2014 року було помічено поряд з українським кордоном.

Журналісти стверджують, що саме Анатолій Чепіга очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича:

"Він зі своїм підрозділом спецпризначенців прибув до резиденції Януковича – Межигір’я. Перебував там, охороняв його. Звідти вони транспортували його в Крим і до Росії".

Обидва були "безпосередньо причетні" до захоплення державних установ на сході України та розповсюдження фейкової інформації про "місцеві оборонні загони".

Куди ще їздили "туристи Петров і Боширов"?

 
Клікніть на зображення, щоб відкрити у великому форматі
фото: the insider

За останні 3 роки "Петров-Боширов" відвідували не тільки Велику Британію, з якою пов’язана історія з отруєнням Скрипалів. Серед країн їхнього перебування/транзиту вказуються Франція, Ізраїль, Німеччина, Казахстан, Швейцарія та Нідерланди.

Саме на території останньої, за даними джерел журналістів у правоохоронних органах, "Петров" і "Боширов" були заарештовані.

Співрозмовники не розповіли обставин арешту, однак журналісти, вивчивши повідомлення ЗМІ того часу, звернули увагу, що єдиний випадок подібного роду стався навесні цього року.

Тоді двох росіян затримали на шляху до швейцарського Шпіцу, у якому розташована хімічна лабораторія, яка зараз допомагає розслідувати отруєння Скрипаля.

При собі вони мали технічні засоби для зламу комп’ютерної мережі.

За даними журналістів, Чепіга-"Боширов" після видворення з Нідерландів, очевидно, втратив доступ до Шенгенської зони.

Втім, географія фігурантів не обмежується Європою. Принаймні "Петрова"-Мішкіна.

У липні 2016 року "Петров" на міжміському автобусі в’їхав у Казахстан, вказуючи кінцевою метою Пекін. При цьому через два тижні він повертався до Москви не з Пекіна, а з Тель-Авіва. На думку авторів розслідування, таким чином "Петров" намагався приховати візит до однієї з країн Середньої Азії чи Близького Сходу.

Що розповіли про Чепігу та Мішкіна знайомі?

Знайти знайомих Чепіги-"Боширова" вдалося журналістам російського видання "Комерсант" у селі Березівка Амурської області, у якому впізнали односельця.

Видання приводило слова жінки, яка начебто знала Чепігу-"Боширова" у шкільні роки: "Розумний, кмітливий, язик підвішений, добре навчався".

Сім’ю Чепіги в селі пам’ятають, хоча вона переїхала до Благовєщенська кілька років тому. Сам він, за словами односельців, одружений, має двох дітей. Нещодавно в селі обговорювали, що сім’ї дали чотирикімнатну квартиру в Москві.

Останній раз у селі Чепігу бачили років 10 тому, однак знають, що він працював у "секретних службах у гарячих точках".

Мешканці селища Лойга в Архангельській області, де ймовірно народився полковник ГРУ Мішкін, розповіли, що бачили фотографію, на якій президент Росії Володимир Путін тисне йому руку. Цю фотографію їм нібито показала бабуся Мішкіна.

Уродженець села Денис Краснов, який навчався з Мішкіним в одній школі, характеризував ГРУшника як старанного учня, який "вчився на чотири-п’ять":

"Дискотеки вів у селищі. Більше на західну (музику) ухил був у нього. Mo-Do, E-Type, коротше, техно".

За словами його земляка, Мішкін жив у Лойзі з батьками та молодшою сестрою Марією: "Мама в нього не пам'ятаю, де працювала, а батько в нього в конторі в ліспромгоспі працював".

Випускники Військово-медичної академії в Петербурзі підтвердили, що знайомі з Мішкіним та навчались разом із ним, а одна особа впізнала його в підозрюваному "Олександрі Петрові".

За словами випускника, російські служби безпеки наказували колишнім однокурсникам Мішкіна не розповідати про нього.

***

На цьому історія пригод "Боширова"-Чепіги і "Петрова"-Мішкіна не закінчується, журналісти-розслідувачі саме готують продовження. Далі буде...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді