Павловський виплеснув Путіна в обличчя Жириновському

Понеділок, 20 березня 2006, 14:09

Ніщо не провіщало несподіванок - не дивлячись на присутність в програмі Савіка Шустера "Свобода слова" від 18 березня самого Володимира Жириновського.

Ну, поклавши руку на серці - чого ми могли чекати від Жириновського в програмі на тему "Україна-Росія-Захід: любовний або Бермудський трикутник?".

Ясна річ - істерики Жириновського з приводу того, що от Україну Росія годує, а та, як вовк в ліс (тобто - в НАТО), дивиться.

Ми що - нічого схожого не чули? Чули і не раз, зокрема тоді, коли Володимир Жириновський віщав в попередніх програмах "Свобода слова" за допомогою телемосту прямо з Москви.

І звичною цього разу була і його лайка у відповідь на слова представників діючої влади з приводу євроатлантичних устремлінь України.

Так що ж трапилося? Під час виступу Інни Богословською з Жириновським трапилася справжня істерика: Володимир Вольфович позитивно вийшов за рамки свого амплуа і почав вимовляти вголос те, що привело Глєба Павловського - одного з явних радників Путіна - в стан неабиякого хвилювання.

Хвилювання у прямому розумінні слова вилилося - водою із стакана на Володимира Жириновського. Потрібно сказати, що після цієї ескапади Павловського Володимир Вольфович несподівано принишк і поводився майже по-парламентськи, обмеживши свою гіперактивність кривлянням і незвично м'якими репліками.

І якщо від Жириновського чогось "такого" чекаєш майже завжди, то для Глєба Олеговича його витівка – те, що не лізе в ніякі ворота.

До цього часу хлюпання в опонента рідиною із стакана було коронним прийомом самого Жириновського - всі пам'ятають, як він облив одного разу апельсиновим соком Бориса Немцова, який, до речі, теж брав участь цього разу в програмі "Свобода слова".

Але виходу у Павловського не було - у нього за останні пару років опинилося на рахунку вже два підряд крупних провальних проекти: спроба розкрутити Валентину Матвієнко, що нам нецікаво зовсім, і спроба розкрутити Віктора Януковича на виборах-2004, що нам куди цікавіше.

Про ці провали добре пам'ятають в Москві, і конкуренти Павловського на російському ринку політконсультування дбайливо нагадують про ці невдачі оточенню Володимира Путіна.

У Павловського просто не було виходу - він не міг собі дозволити участі в антипутінській провокації за добу з невеликим до президентських виборів в Білорусі, до яких Глєб Олегович теж має якесь відношення, і за тиждень до парламентських виборів в Україні.

Він був вимушений зупиняти Жириновського будь-яким доступним йому шляхом - хоч би тому, що понад міру хамський тон Владимира Вольфовича бив по рейтингах тих сил, які займають одночасно і промосковську, і антинатівську позицію.

Навіщо це треба було Жириновському - абсолютно очевидно: у імперській системі, що бронзовіє на очах, вже не будуть потрібні політики-хулігани, а Володимир Вольфович щосили намагається утриматися у великій російській політиці.

Для нього будь-яка криза, будь-який удар по стабільності є шанс виявитися підручним засобом в потрібний час і в потрібному місці.

Його поведінка в минулу п'ятницю з неймовірною точністю повторювала дії Дмитра Рогозіна за часів тузлівської кризи - саме напередодні того, як в Кремлі списали в утиль очолювану ним "Родіну".

Отже у Павловського просто здали нерви, а Жириновський в запалі боротьби за своє політичне довголіття розповів про те, чого йому торкатися, на думку клієнтів Глєба Олеговича, точно не варто - по суті, він розкрив схему реалізації московських інтересів на українських виборах.

А Савік Шустер, як справжній шоумен, дав Жириновському викластися до кінця, дбайливо називаючи його "своїм гостем".

Скільки рейтингів це додало ICTV - Бог знає, але, судячи з нервової реакції Глєба Павловського, це дорого обійдеться і йому, і тим, хто ратував за військово-політичну інтеграцію з Росією, і, можливо, самому Жириновському.

P.S. Частка телеаудіторії програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV в п'ятницю склала, за даними компанії GFK, 33,3%.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок повідомив керівник телекомпанії Олександр Богуцький.

Пояснюючи перестрілку в студії, Шустер заявив, що "Глєб Павловський заступився за жінку". До інциденту Жириновський образливо відізвався про лідера партії "Віче" Інну Богословську, яка виступала в програмі.

"Це був галантний вчинок Глєба Олеговича", - сказав телеведучий. Кажучи про роль Немцова, Шустер відзначив, що той "вже має деякий досвід спілкування з Жириновським з використанням рідини".

P.P.S.: За різкі вислови Жириновського стосовно України заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко пообіцяв, що ініціюватиме в МЗС розгляд питання про заборону російському політикові в'їзду до України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді