Нічне побоїще в парламенті між Партією регіонів і БЮТ. Фото. Відео

Четвер, 16 грудня 2010, 21:12

Блокування трибуни Верховної Ради, яке влаштувала в четвер фракція БЮТ, завершилося кривавим побоїщем.

Увесь день президія парламенту була заблокована БЮТівцями, які вимагали зняти підписку про невиїзд з Юлії Тимошенко, проти якої напередодні було порушено кримінальну справу.

Все починалося за буденною парламентської практикою - близько трьох десятків депутатів Тимошенко зайняли місце в президії, унеможливлюючи відкриття сесії спікером.

Вони вивісили у сесійній залі плакати з написами: "Руки геть від Тимошенко!" та "Припинити політичні репресії!".

Власне, за таким принципом самі регіонали, коли перебували в опозиції, неодноразово і багатоденно блокували парламент.

Протягом всього дня Верховна Рада так і не запрацювала. Депутати від БЮТ оголосили, що ночуватимуть в парламенті з тим, щоб в п'ятницю продовжити блокування.

Але починаючи з 17 години до Верховної Ради стали з'їжджатися регіонали. Їх було аномально багато. Приїхав навіть брат першого віце-прем'єра Сергій Клюєв та перебіжчик Давид Жванія, що з'являються під куполом вкрай рідко.

Поганим знаком стала поява депутата-сумісника Дмитра Саламатіна, який під час ратифікації харківських угод зламав носа нашоукраїнцю Карпуку, а, вже працюючи керівником "Укрспецекспорту", побив стільцем одного зі своїх опонентів.

Близько 19 години в парламенті почало гаснути світло. І тоді до сесійної зали зайшло близько 40 регіоналів. Дехто з них був без піджаків у сорочках, що вказувало на подальний розвиток подій.

Спочатку регіонали спробували зайти до сесійної зали через бічні двері, які виявилися закриті ланцюгами зсередини. Вирвати їх спробував депутат і за сумісництвом міністр екології Микола Злочевський.

Для початку штурму члени Партії регіонів спеціально дочекалися закінчення робочого дня, коли у парламенті майже не залишилося журналістів.

У полутемряві зав'язалася величезна бійка. За словами свідків, цього разу з боку регіоналів у хід пішли стільці. В результаті вони виштовхнули БЮТівців з президії та розблокували парламент.

Про те, як регіонали готувалися до штурму, на мобільний телефон зняв депутат від НУНС Володимир Ар'єв.

При чому, за його словами, один з регіоналів намагався відібрати телефон зі словами: "Посмотрите, здесь этот урод ходит и снимает".

Після побоїща окривавленою головою очікувати на приїзд "швидкої" вийшов на вулицю Михайло Волинець. Він розповів, що його вдарили стільцем по голові, а від ударів по обличчю в депутата була розбита щелепа.

Як вдалося встановити з відео, бив Волинця регіонал Петро Цюрко, 208 номер списку Партії регіонів.

 Михайло Волинець показує розбиту регіоналами голову
Під Верховною Радою - парад автомобілів "швидкої" 

 З Верховної Ради до карети швидкої на носилках виносять побитого регіоналами БЮТівця Гнаткевича 

Інший БЮТівець Володимир Бондаренко продемонстрував гематому на правій руці.

"Мене виштовхував з президії "регіонал" Волков, а Геллер намагався вдарити. Травму руки я отримав після удару стільцем, який наніс Саламатін", - сказав він.

Наступна швидка приїхала за БЮТівцем Василем Кравчуком. Його лікарі винесли з Верховної Ради на носилках.

Депутат постійно тримав руку притиснутою до голови. За словами його колег по блоку Тимошенко, Кравчук отримав травму в ході бійки з депутатами від Партії регіонів.

Ще одна швидка приїхала за Юрієм Гнаткевичем, якого також винесли зі стін парламенту на носилках.

За словами колег, після декількох ударів по голові у Гнаткевича струс мозку, а також підвищений тиск 280 на 130.

Те, що відбувалося в парламенті, описав журналістам Степан Курпіль:

Степан Курпіль: "Вони (регіонали) виламали двері та почали все бити, трощити. У них були якісь залізні предмети, я не знаю, як вони ті двері виламали. Постраждав Бондаренко - очевидно, йому поламали руку. Волинцю пробили голову - у нього чи струс мозку, чи ще серйозніше. Василя Кравчука двоє тримали за руки, а один бив. Ще кількох людей побили просто по-звірячому. З налитими кров'ю очима амбали під два метри. Це не депутати, це просто бандити. Там був особливо активний Царьов".

Натомість сам Царьов звинуватив БЮТівців у театральності.

Олег Царьов: "Політики повинні створювати шоу. Санітари, швидка допомога - це все достатньо ефектно виглядає. Думаю, з точки зору шоу БЮТівці роблять все правильно".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді