Статті

Олег Сич: Під час хакерської атаки на українські обленерго у антивірусів не було шансів

Розробник першого українського антивірусу розповів, як продукту вдається конкурувати зі світовими брендами і чи використовують їх у своїх цілях спецслужби. (рос.)
Воїни

"Гаряче" Зайцеве. Інтерв'ю за день до смерті з червоної лінії фронту

"Росіяни тут, як на шикарному полігоні. Можна під'їхати, розкластися в бойових умовах. А на Артемівськ вони давно вже зуби точать. Для них це важливе місто". У своєму останньому інтерв'ю "Годзила" мало казав про себе. Більше про службу та Зайцеве.

Що сталося з "Хрещатиком"

Наростити активи і поліпшити якість кредитного портфеля за півроку банку не вдалося. Акціонери не прагнули його врятувати і вивели за останній місяць ще 300 мільйонів. (рос.)

Світлана Алексієвич: Будь-яка війна - все одно вбивство

У Києві представляє свої книги Світлана Алексієвич, яка отримала нобелівську премію з літератури в 2015 році. Її практично не видавали в Білорусі, а тепер багато хто проклинає в Росії - за Україну і за правду. УП поговорила з Нобелівським лауреатом. (рос.)

Що означає програш України в Нідерландах – сценарії та наслідки

ЄП дізналася, що "план Б" вже є. Є кілька варіантів дій, в тому числі – радикальних. Але в найближчі два с половиною місяці Брюссель зберігатиме мовчання. Інакше "український референдум" у Нідерландах може призвести аж до розвалу ЄС.

Помилка президента: у чому насправді винен Петро Порошенко. Аналіз "Панамських паперів"

Звинувачення Порошенка виглядають безпідставними, що, втім, не знімає з нього політичної відповідальності.

Депутати Київради: безхатченки, мільйонери, лендлорди та автолюбителі

Найбагатшими депутатами Київради, судячи з оприлюднених декларацій, стали забудовник Ваган Товмасян та екс-мер столиці Олександр Омельченко. У заступника Кличка Іллі Сагайдака 29 квартир. Понад 10% депутатів Київради – безхатченки.

Нідерланди "обміняли" картини на офшори: сенсаційне опитування перед референдумом по Україні

ЄП має в розпорядженні результати найновіших опитувань. Навіть директор музею, з якого вкрали картини, що згодом потрапили на Донбас, заявив, що голосуватиме за Угоду з Україною.

Усунути конкурентів. Навіщо Фірташ судиться з ОПЗ

Рішення Стокгольмського арбітражу не пройде без наслідків. Воно не може заблокувати приватизацію, але може вплинути на настрої інвесторів. (рос.)
Політрозклади

Обирай обраних: для чого Порошенко "розпускає" Раду

У депутатів, якщо вони хочуть такими залишитись у нинішньому розкладі сил, залишився тиждень часу. Що буде, якщо президент таки оголосить дострокові вибори, хто і на яких позиціях в них зайде і яких результатів варто сподіватися.
Освіта

Американські школи: читання на килимку, батьки на уроках і гавайські танці

В США на уроках можна лежати під стільцем або танцювати, на канікули взяти собі тваринку, а на шкільному святі покататися на поні й надувних гірках. Тут дітей змалечку навчають мислити.

Декларації депутатів Київради: грошові мішки та церковні миші

Деякі депутати Київради за 2015 рік не заробили ні копійки. "У мене є мама, яка проживає в Сумській області, у неї є свій город, і вона пересилає мені продукти потягом "Москва-Київ", або передає електричкою. Проживаю у родичів, на житло не трачусь".

Невидимі мережі. Як Порошенко і Яценюк зароблять на Фірташі

Кабмін різко підвищив нормативи споживання газу населенням, а разом з ними - доходи регіональних газових компаній. Це перший публічний крок влади назустріч Дмитру Фірташу. (рос.)
інтерв'ю

Ігор Стокоз: Виховувати вільних духом людей

На питання, чому він погодився стати чиновником, заступник губернатора Донецької ОДА Ігор Стокоз відповідає просто: "З автоматом вже важко бігати, все-таки 54 буде через два місяці - а робити щось з гуманітарною ситуацією треба". (рос.)
Референдум

Промінь оптимізму з Нідерландів: українські ініціативи, що можуть врятувати асоціацію

За ніч, що відділяла Україну від іміджевої катастрофи, атака була нейтралізована. Хай навіть це вартувало безсонної ночі декільком активістам.
Розслідування

Як з'явилися Panama Papers: про проект, анонімів, і об'єкти розслідування

Понад рік тому анонімне джерело зв'язалося з Süddeutsche Zeitung і представило шифровані внутрішні документи про панамську юридичну фірму. Це стало базою для найбільшого міжнародного розслідування, в якому брали участь близько 400 журналістів із понад 100 організацій і ЗМІ. (рос.)

Богдан Яременко: Нас попереджали, що блокадою Криму ми працюємо особисто проти прем'єра і президента

Український дипломат про роль громадянського суспільства у поверненні Криму, що має зробити українська держава, щоб допомогти кримським татарам, і чому не треба бояться давати Криму статус кримськотатарської автономії.

Офшорний краш-тест для Порошенка

Навіть якщо у діях Порошенка не знайдеться складу злочину, це не знімає публічних запитань до нього: для чого президенту ховати свої приготування до продажу бізнесу, якщо він має намір відкрито і чесно його продавати? Чи може це означає, що його плани змінились?

Заможні українці заплатять за "банкопад"

Процедури продажу активів "мертвих" фінансових установ украй неефективні. Деякі зрушення вже почалися, але вони повільні. Поки систему налагодять за західними лекалами, продавати, можливо, вже не буде чого. Значить, великі клієнти банків-банкрутів можуть залишитися без виплат. (рос.)

Офшори Порошенка. Реакція соцмереж

Оприлюднення інформації про офшорні компанії президента Порошенка викликало бурхливе обговорення в соціальних мережах.

Від творців ProZorro. Як створити унікальний майданчик для електронних аукціонів

Система ProZorro за рік заощадила державі 1,4 млрд грн. Тепер команда її творців взялася за новий унікальниий проект - майданчик для проведення електронних аукціонів. Що це за проект, і як він дозволить перемогти корупцію. (рос.)

Наталія Ворожбит: Сьогодні п'єси часто ґрунтуються на реальних подіях

УП.Культура поговорила зі сценаристом і драматургом про те, за що вона змогла полюбити Донбас і про те, чому театр в Україні до сих пір більш консервативним, ніж будь-який інший вид мистецтва. (рос.)
Розслідування

Офшорний податковий маневр президента України

Дії фінансових радників президента і його самого змушують припустити, що на ділі Петро Олексійович більше стурбований власним благом, ніж благом країни.

Бізнес на мігрантах. Хто заробляє на нелегальних біженцях в ЄС

Хвиля біженців виявилася холодним потоком води для Європи, і цією кризовою ситуацією скористався кримінал. У межах ЄС вже понад 10 тисяч дітей-біженців зникли безвісти.
Радіо

Квотний рефлекс. Як Кириленко всіх пересварив

Популізм чи патріотизм? Чи виграє хтось від запровадження квот на україномовні пісні в радіоефірі?

Заможні українці, які зробили себе самі. "Як я став… Пилипюком"

Інтерв'ю з топ-100 успішними підприємцями України. Перше - з власником луцької компанії "Модерн-експо" Петром Пилипюком.

"Україна нам до лампочки" - репортаж про останні дні агітації у Нідерландах

Ще донедавна Тьєррі Бодет був критиком Путіна, та спільні інтереси об’єднують. Тепер в його команді працює росіянин, а у виступах – чимало тез російської пропаганди.

Хто виграє від санації "Укрнафти"

Недавно менеджмент "Укрнафти" запропонував запустити процедуру санації компанії. ЕП з'ясовувала, до чого це може привести, і хто в підсумку виграє. (рос.)

День ватника

Щоб не бути зневажуваним ватником, досить просто плисти за течією. Від тебе не вимагається ні вольових зусиль, ні мозкового штурму, ні виходу із зони комфорту. Будь як всі - і ти зможеш дивитися на відсталу вату з почуттям власної переваги. (рос.)

Які зарплати у топ-менеджерів держкомпаній

ЕП дізналася, які зарплати сьогодні отримують керівники найбільших держкомпаній, чи задоволені вони таким станом справ, і чи зміниться рівень їх доходів після анонсованої "зарплатної" реформи. (рос.)

Великий куш: як Києву домогтися посилення співпраці з США

"Самоцензура" щодо відносин з американською політичною та експертною спільнотою — не кращий спосіб для промотування інтересів України.
Претендент

Популізмом пахне: що Гройсман може зробити на посаді прем'єра. Якщо її обійме

Розвиток шкіл-дитсадочків, підтримка фермерів та шахтарів, нові робочі місця та "точки зростання" – таку економічну політику обіцяє Гройсман. Але на це немає коштів.