«Батьківщина»:
хто ховається за «спонсорами» зі столичних околиць
Спонсори дали «Батьківщині» 7,5 млн грн. Майже всі живуть на Київщині. Гроші перераховували часто в один день та однаковими сумами. Кошти нібито надавали безробітні, пенсіонери, медики, освітяни. «Батьківщину» фінансували навіть спостерігачі Царьова та Королевської. Звичайні люди та дехто з депутатів твердять, що ані копійки «Батьківщині» не давали. Хто і як використав їхні документи — не знають. Але кажуть, що надавали їх представникам партії до виборів. «Батьківщині» загрожує призупинення держфінансування. З бюджету вони вже отримали майже 14 млн грн.

Громадський рух ЧЕСНО з'ясував: хто ж фінансує парламентську партію.

Тут господаря знайти не вдалося. Фото: Віта Думанська, ЧЕСНО
«Батьківщина» отримала найвищий рівень «народної» підтримки. Якщо цій партії громадяни перерахували понад 7,5 мільйонів гривень, то «Самопоміч», яка посідає друге місце за рівнем пожертв, отримала лише 1,2 мільйони. Чи справді «Батьківщина» має аж таку всенародну підтримку, що люди вкладають у партію свої кревні?

Щедрість донорів «Батьківщини» викликала сумніви в ЧЕСНО. Ось це будинок у Василькові, де нібито проживає один зі спонсорів партії «Батьківщина», який лише у четвертому кварталі перерахував на партійний рахунок близько 4 тисяч гривень.
Чи є реальними донорами «Батьківщини»
пенсіонери та інші партійці?
У рамках перевірки, ініційованої НАЗК, співробітники Нацагенства з'ясовували у «донорів» «Батьківщини» чи вони справді перераховували власні кошти на рахунок партії. Представники ЧЕСНО мали нагоду фіксувати цей процес. Більшість «вкладників» вперше дізнаються про те, що перераховували комусь кошти саме від працівників агентства. Люди здивовані і налякані тим, що їхні персональні дані використовують сторонні особи. Для перерахунку коштів на користь партії потрібні паспортні дані, ідентифікаційний номер, адреса проживання та номер телефону.
Фото: Віта Думанська, ЧЕСНО
Пенсіонерка Ольга Володимирівна з-під Василькова надає пояснення НАЗК і розповідає, що коштів «Батьківщині» не перераховувала, ймовірно це могла зробити її невістка-депутатка від «Батьківщини». Однак і та заперечує, що здійснювала перекази.

Всі «спонсори» партії, з якими вдалося поспілкуватися Громадському руху ЧЕСНО разом зі співробітниками НАЗК під час виїзної перевірки, стверджують, що не перераховували грошей, та й не могли цього зробити, оскільки не мають таких сум. При цьому значна частина з них передавали свої документи саме представникам партії «Батьківщина» напередодні останніх місцевих та парламентських виборів.
"Спонсори" партії "Батьківщина"
У фінансовому звіті «Батьківщини» фігурує Лідія Федорівна з Василькова. Вона теж не перераховувала коштів партії:
Лідія Федорівна
Васильків
"Ні, не здійснювала (внесків на користь партії "Батьківщина" - прим. авт.). Нічого не відомо (про перерахунки - прим. авт.)"
Лідія Федорівна каже, що 4 тисячі, які вона нібито перерахувала «Батьківщині» у четвертому кварталі, — це «дуже велика» сума для неї.
9600 грн
становить сукупна сума внеску
від імені Лідії Федорівни
У партії «Батьківщина» цілком серйозно вірять (або вдають, що вірять), що є свідомі пенсіонери, яким не шкода не те що 4 тисяч, а й 20 для «Батьківщини»:
Сергій Соболєв
заступник голови фракції "Батьківщина" у ВРУ
"Я нічому тут не здивуюсь… У Запорізькій області інвалід-пенсіонер прийшов в партійний офіс, сказав, що готовий віддати 20 000 на фінансування партії, оскільки він вважає, що це його політична сила… Це не залежить від того, людина інвалід або ще хтось. Є різні люди — вони можуть абсолютно нормально так само, наприклад, і по бізнесу. З кимось ти ведеш переговори, просиш 5 копійок і він зажимає, хоча може дати умовно 500 тисяч. А з іншого боку, може прийти підприємець найдрібніший і каже, що "ребята, ви мені до вподоби, я готовий допомогати, чим я можу допомогти?"
Усі донори, яких удалося індентифікувати Громадському руху ЧЕСНО, — з Київщини.
Примітка: Кожен квадрат із цифрою — населений пункт звідки донор. Цифра позначає кількість внескодавців з цього міста. Навівши курсором на цифру, можна побачити список внескодавців з цього міста
Зазвичай, дані однієї й тієї ж людини використовували для низки платежів, при цьому змінюючи їй місце проживання. Так нібито від Олександра Лясоти було 9 платежів. Загальна сума склала майже 20 тисяч. Місця проживання вказані різні — Вишгород, Фастів, Обухів.

Як з'ясував ЧЕСНО, справжня адреса «донора» — таки Фастів. У 2015 році той, хто нібито дав гроші «Батьківщині», балотувався від іншої партії партії — «Сили людей» до Фастівської міської ради.
Олександр Лясота
Васильків
"Я до "Батьківщини" відношення не маю вже три роки, це точно… Це не правда (про перерахунок коштів - прим. авт.). Якщо вам потрібно підтвердження, що я цих грошей не сплачував, звісно я дам це підтвердження"
У звіті неодноразово вказано різні адреси для одних і тих самих жертводавців. Наприклад, ще один донор Микола Марченко у 2016 році 15 разів перераховував гроші «Батьківщині».
31 230 грн

загалом перерахував "Батьківщині" Микола Марченко
Як місце проживання у нього п'ять разів вказано місто Макарів, вісім разів Вишгород, та двічі Обухів. Згодом, як вдалося з'ясувати, Макаренко є головою четвертої вуличної первинної організації «Соціалістичної партії України» у Макарові (дані за 2005—2006 роки).
Фото: сторінка Олени Суслової у Facebook

Це не поодинокий випадок, коли використали дані людей, які не мають стосунку до
«Батьківщини». Олена Суслова з Боярки у 2015 році кандидувала до Київської обласної ради від партії «Наш край».

Коли їй зателефонував журналіст Громадського руху ЧЕСНО, Суслова повідомила, що про те, що від її імені «Батьківщині» перерахували гроші, вона вже знає. Вона намагалася з'ясувати ситуацію у керівництва місцевої партійної організації, зокрема в Анатолія Матейка та Валентини Коржової (обоє також є серед
«партійних донорів»
):
Олена Суслова
кандидувала до Київської обласної ради від партії "Наш край"
е не правда. Дзвонила я їм десять разів. Заяви моєї немає. В партії я не состою. На якій підставі вони розглядають питання про ці кошти я не розумію. Вони сказали, що вони моє прізвище не вносили. Сказали, що це зробила область (мова про обласну організацію партії - прим. авт.). Я попросила розібратися з цим питанням, вони пообіцяли, але я бачу, що нічого не вирішено... Я читала цей звіт, там написано, що я є членом партії і що це були членські внески, але я не являюсь членом партії"
16 000 грн

перерахувала, згідно зі звітом, Олена Суслова "Батьківщині"
Тетяна Каленська, депутатка-самовисуванка та бухгалтерка сільської ради у Стещино (Поліський р-н., Київська область) каже, що не має стосунку до партії
«Батьківщина» і грошей не перераховувала. Але у звіті вона фігурує.
8 360 грн

перерахувала, згідно зі звітом, Тетяна Каленська "Батьківщині"
Згідно зі звітом, Тетяна Каленська у 2016 році здійснила 4 платежі на рахунок партії «Батьківщина». У звіті у графі місця проживання двічі вказано Обухів та двічі Поліський район.
Пожертви від партійців:
чому в «батьківщинівців» масова амнезія?
Про те, що перераховували гроші партії, не знають навіть ті, хто власне балотувався від «Батьківщини». Так Ігор Калашник кандидувався до Березанської міськради. Від нього трьома платежами партії надійшло майже 16 тисяч. Політик від фінансування рідної партії відхрещується:
Ігор Калашник
кандидувався до Березанської міськради від "Батьківщини"
"Ні, не було того. Це якась дезінформація. Я состою у партії, але не більше"
Ще одна кандидатка Лідія Макаренко, яка балотувалася від «Батьківщини» до тієї ж таки Березанської міськради, твердить, що грошей не перераховувала:
Лідія Макаренко
кандидувалась до Березанської міськради від "Батьківщини"
"Не знаю. Я наче не перераховувала гроші. Я перераховувала АТОшникам, а на "Батьківщину" не перераховувала"
16 000 грн

перерахувала, згідно зі звітом, Макаренко "Батьківщині"
Однак вона навіть не має уявлення про те, що від її імені здійснювався такий переказ.

У Білій Церкві до міськради від «Батьківщини» балотувався Ігор Денисенко. Він не пам'ятає, чи перераховувати кошти на рахунок партії. Політик твердить, що до банку не ходив.
Ігор Денисенко
кандидувалась до міськради Білої Церкви від "Батьківщини"
"А чому ви до мене? Є голова партії, я ж туди не влажу… Ми там знімали приміщення. Це 2016 рік? Не пам'ятаю. (у банк - прим. авт.) напевно не ходив"
18 030 грн

перерахував, згідно зі звітом,
Ігор Денисенко "Батьківщині"
Фото: сторінка Романа Тівіна у Facebook
Тут варто додати, що внесок на користь політичної партії, згідно з Законом, кожен має робити особисто, через банк чи поштове відділення. При цьому перед перерахунком коштів, потрібно написати заяву, якою донор засвідчує, що у нього відсутні обставини, які можуть бути підставою для відмови у прийнятті внеску на користь політичної партії.

Від того, що перераховували внески партії, відхрещуються навіть депутати
«Батьківщини». Сюрпризом інформація про перерахунок партії стала і для депутата Богуславської міської ради від «Батьківщини» Романа Тівіна.

У коментарі ЧЕСНО він здивовано каже:
Роман Тівін
депутат Богуславської міської ради від "Батьківщини"
"Я нічого не перераховував… Хтось неправду нарахував"
18 310 грн

перерахував, згідно зі звітом,
Роман Тівін "Батьківщині"
Громадський рух ЧЕСНО виявив, що майже всі спонсори — з Київщини. І досить потужний осередок жертводавців саме з Приірпіння. Це пристоличний регіон, де за часів «Батьківщини» відбувалися найбільші дерибани зелених зон. Зараз же «Батьківщина» на Київщині пробує відновити колись сильні позиції. Так головою облради стала Ганна Старикова, яка стала відомою завдяки тому, що купила квартиру в Ірпені всього за 4 тисячі доларів.
Фото: сторінка Олега Сотнікова у Facebook
У Приірпінні депутати від «Батьківщини» не заперечують, що давали гроші. Депутат Ірпінської міськради Ярослав Ковальчук про те, що перераховував кошти знає. Але скільки саме сказати не може.

Як виявилося, для Ярослава Ковальчука про 14 тисяч гривень, а саме стільки він нібито перерахував, можна забути. Траплялося, забували партійці і про більші суми.

Олег Сотніков — депутат та керівник партійного осередку партії «Батьківщина» у місті Буча.

Він підтверджує, що перераховував кошти на підтримку партії, однак суму внеску не пам'ятає:
Олег Сотніков
депутат та керівник партійного осередку партії "Батьківщина" у місті Буча
"Я підтримую партію в якій я знаходжуся з 2005 року. Я не пам'ятаю (скільки перерахував коштів - прим.авт.). У мене записано. Ви розумієте, що це мої внутрішньопартійні питання, які я вирішую з партійною організацією в якій я знаходжуся? Чим це може цікавити вас?... Ви зараз мені задаєте питання про мої особисті витрати. Я підтримую свою партійну організацію як фізична особа... Це не є інформація яку я повинний з вами (обговорювати - прим. авт.)"
Далі депутат, який має подавати електронну декларацію, усвідомлює сказане, змінює риторику і бере тайм-аут:
Олег Сотніков
депутат та керівник партійного осередку партії "Батьківщина" у місті Буча
"Я за прозорість... Якщо ви зателефонуєте мені завтра, сьогодні ввечері, я вам скажу точно, скільки я перерахував. Це треба дивитися. Я ж не повинен пам'ятати всі цифри. Але ж я не можу в голові тримати всі цифри…"
При потребі Сотніков може, як і будь-який громадянин, побачити у звіті партії, опублікованому на сайті НАЗК, скільки надійшло коштів від нього. Залишається питання, як депутат «Батьківщини» міг забути суму в 32 400 грн, яку віддав партії.

Згідно із підписаним Олегом Сотніковим звітом Бучанської міської організації ВО «Батьківщина» у 2016 році очолюваний ним місцевий осередок партії не отримав та не витратив жодної копійки, хоча сам він каже, що підтримує «свою партійну організацію». Попри це, нібито Олег Сотніков перераховував власні кошти не Бучанській організації партії, а на центральний рахунок.

Депутат Бучанської міської ради Музафар Османов після короткої паузи для роздумів каже, що не має часу на спілкування:
Музафар Османов
депутат Бучанської міськради
"Я не помню. Извините, мне не удобно говорить. Я с людьми сейчас разговариваю"
50 800 грн

перерахував, згідно зі звітом,
Музафар Османов "Батьківщині"
Однак про такі суми він може собі дозволити не пам'ятати.

Ще один депутат-«батьківщинівець» з Бучі Ігор Козак, який, за результатами моніторингу ЧЕСНО, став прогульником, каже, що не уповноважений говорити про те, чи перераховував він особисті кошти на партійний рахунок:
39 500 грн

перерахував, згідно зі звітом,
Ігор Козак "Батьківщині"
Ігор Козак
депутат Бучанської міськради від "Батьківщини"
"Звертайтеся до офісу партії "Батьківщина"…
Я просто не уповноважений таку інформацію надавати вам
"
Фото: сторінка Анатолія Бальчоса у Facebook


Це при тому, що декларація, як і доходи депутатів, є публічною інформацією. І виникає питання, чому у партійців «Батьківщини» виникла така масова амнезія на кошти, які вони нібито віддали з власної кишені партії.

Екс-заступник голови Бучанської міської організації «Батьківщина» по агітації і пропаганді Анатолій Бальчос виявився більш щирим, аніж його колеги.

Він каже, що вже давно не є активним членом партії і в 2016 році не перераховував їй коштів. Депутат припускає, яка була схема перерахування коштів від імені партійців:


Анатолій Бальчос
екс-заступник голови Бучанської міської організації "Батьківщина"
"Можливо, якісь членські внески платив, колись давно. Про 2016 рок я не пам'ятаю, щоб я щось вносив. Швидше за все вони підняли списки, які подавалися колись у "Батьківщину" і просто розкидали якусь суму на цих людей"
Окрім політиків Приірпіння, з-поміж донорів-партійців є представники Броварського району. Так одним зі спонсорів «Батьківщини» є депутат облради Олег Кищук, який очолює осередок «Батьківщини». На момент виборів Кищук був безробітним. Зараз депутат фігурує у справі, яку розслідує СБУ. Пов'язана вона з розтратою бюджетних коштів, які, за інформацією у ЗМІ, нібито йшли на фінансування партійних мітингів.
30 000 грн

перерахував, згідно зі звітом,
Олег Кищук "Батьківщині"
У коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО Кищук каже, що не робив ніяких внесків і дуже дивується:
Олег Кищук
депутат Київської облради
"Я? Ні! Взагалі ніяких (внесків не робив - прим. автора)… Это что-то новое, честно говоря. Я даже не знаю такого, это не шутка?"

Депутат захоплюється верховою їздою
ЧЕСНО має в доступі декларацію Кищука за 2014 рік. Згідно з декларацією, депутат, який має дохід у 20 тисяч гривень, віддав партії більше, ніж заробив за рік.

Згідно з декларацією, 228 тисяч у 2014 році заробила його дружина. Ймовірно депутат, який заробляє, якщо вірити декларації, мало, а захоплюється верховою їздою, витрачає гроші своєї дружини.

Депутат попросив переслати йому інформацію про транзакції і пообіцяв прокоментувати пізніше.
Олег Кищук
депутат Київської облради
"Знаете, может быть мой секретарь или кто-то это делал, давайте я узнаю, потому что я не готов ответить прямо сейчас"
Але жертвувати кошти можна лише особисто і через банк.

Кошти на «Батьківщину», перераховувала, якщо вірити звіту «Батьківщини», і соратниця Кищука — Анна Гоголіна.
18 350 грн

перерахувала, згідно зі звітом,
Анна Гоголіна "Батьківщині"
В руках молодого політика букет троянд, вартість якого майже як піврічна зарплатня її чоловіка. Фото: сторінка Анни Гоголіної у Facebook



Це при тому, що згідно із декларацією за 2015 рік Анна Гоголіна заробила лише 6 782 гривні. У декларації за 2014 рік йдеться про те, що заробляв взагалі лише її чоловік. Та й той лише 2200 грн. Сама Гоголіна на момент виборів була безробітна.

Отже постає питання, звідки у безробітної Гоголіної, яка не має грошей, якщо вірити декларації, навіть на їжу, знайшлися кошти для «Батьківщини»?
Анна Гоголіна
заступниця голови Броварської райради
"Ну я ж не студент!.. У мене офіційна є зарплата, зараз я заповню декларацію і ви подивитеся, скільки я заробила в цьому році"
Гоголіна додає, що в 2016 році вона могла собі дозволити пожертувати на партію. Якщо ж вона не перераховувала коштів, то чому дані про це є у фінансовому звіті партії «Батьківщина».

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Анна Гоголіна підтвердила, що перераховувала кошти на «Батьківщину», щоправда не пригадує достеменно точно ні в якому році вона це робила, ні скільки саме, але переконує, що всі внески зробила добровільно і за власною ініціативою.
Анна Гоголіна
заступниця голови Броварської райради
"Я особисто? В якомусь році перераховувала, но я не пам'ятаю, чи в 2016 чи в 2015-му… Ну я не знаю, напевно, тисяч 30 за рік в сукупності"
Сума, яку нібито перерахувала Гоголіна, менша, ніж та, яку вона називає в коментарі на 12 тисяч. Як можна не пам'ятати, що ти жертвуєш партії такі суми, які в кілька разів більші, ніж річний дохід?
Особливості схеми «донорства» у «Батьківщині»
Внески робили гамузом нібито різні люди — в один і той самий день.
2 000 грн

найчастіше суми внесків
були ідентичними
Цікаво, що «Народний фронт» та «Опозиційний блок» у 2016 році не отримали від фізичних осіб жодної копійки, а БПП та «Радикальна партія» лише по 173 та 48 тисяч, відповідно. Наголошую, що йдеться конкретно про поточні рахунки центральних організацій політичних партій. Тому 7,5 мільйонів для
«Батьківщини» від донорів, які не знають про пожертви і заперечують перерахування коштів на рахунок партії — викликають чимало запитань.
3073

внески протягом року
отримала «Батьківщина»
425

фізичних осіб зробили внески для «Батьківщини»
330

про таку кількість вкладників
нам вдалося знайти інформацію
Виявилося, що майже половина із списку вкладників «Батьківщини» від неї ж у 2015 році балотувалися до обласної, міських, районних та сільських рад Київської області (переважно це ради Обухова, Ірпеня, Вишгорода, Березані, Борисполя, Василькова, Бучі, Боярки).

Ще частина «спонсорів» «Батьківщини» під час виборів (переважно це вибори останніх 5-6 років) були спостерігачами, довіреними особами, членами виборчих дільниць тощо. Члени дільниць, спостерігачі та довірені особи також переважно представляли «Батьківщину», однак не завжди.

Наприклад, серед кандидатів які балотувалися, знаходимо представників інших партій, таких як «Наш край» (3), «Сила людей» (1), «Громадянська позиція» (1). Є також спостерігачі від Олега Царьова, Наталі Королевської тощо. Також знаходимо щонайменше 8 осіб причетних до «Партії регіонів» (колишні депутати, спостерігачі тощо).

Оскільки під час балотування на місцевих виборах 2015 року всі кандидати подавали інформацію про місце роботи — вдалося з'ясувати, що значна частина внесків була зроблена людьми, рівень доходів яких, імовірно, не дозволяє перераховувати значні кошти політичним партіям. Частину інформації про місце роботи спонсорів «Батьківщини» також виявлено на сайтах тих організацій, де вони працюють — соціальні служби, державні адміністрації, міські ради, школи тощо.

Так серед спонсорів «Батьківщини» вдалося виявити:
32

безробітних
20

пенсіонерів
12

медиків
30

освітян (вчителі, вихователі, заст. директорів, директори)
Крім цього серед вкладників є чиновники, екскурсоводи, водії, військові, охоронці, пакувальники, секретарі сільських рад, бухгалтери, громадські активісти, студенти, художник, комірник, в'язальниця, заготівельник молока, газозварювальник тощо. Загалом сумніви щодо фінансової спроможності системно фінансувати політичну партію виникають щодо 150-ти внескодавців із 330-ти встановлених осіб. Щодо решти вкладників інформація не відома, але за нашим припущенням, їхній цифровий слід відсутній у інтернет-мережі через те, що значна частина з них проживає у сільській місцевості.

Оскільки значна частина спонсорів партії «Батьківщина», найімовірніше, не має власних коштів для підтримки політичної партії, то у нас виникла підозра, що гроші, які перераховані на партійний рахунок, насправді не належать цим людям. Однак, як згодом виявилося, «спонсори» «Батьківщини» навіть не знали про те, що перераховують свої кошти партії.
Як організували схему і хто понесе відповідальність?
ЧЕСНО поцікавився в експерта Інституту політичної освіти Олександра Солонтая, яким чином партії організовують такі схеми:
Олександр Солонтай
експерт Інституту політичної освіти
"Це типова проблема для партій і виборчих штабів. В обидвох випадках центр передає завдання і гроші місцевим осередкам. Може гроші не передавати, а просто ставити фінансову планку. А місцеві організації — вони беруть старі дані людей, які тим чи іншим чином були пов'язані з партією раніше (члени, прихильники, спостерігачі, члени ДВК та ТВК, агітатори тощо). Часто це люди, які вже втратили зв'язок з партією 3-5 років тому. Насправді схема стара. Їй років 15. Беруть дані паспортів, коди, адреси, які зберігаються в секретаріатах та виконкомах партії і навіть людей не ставлять до відома. Щоб виправити цю проблему запущені прозорі механізми НАЗК. На виборах ця ж практика поширена під час наповнення передвиборчих фондів, просто це питання ще так детально не вивчалося, як фінансування партій"
Зауважимо, що під час парламентських виборів у Дніпрі, Громадський рух ЧЕСНО також виявив, що донорами кандидата від «Відродження» стали ФОПи та пенсіонери. Вони теж заперечили тоді факт фінансування передвиборчого фонду.

Як виявилося, схожі схеми проводила «Батьківщина» на виборах 2014 року.

Володимир Опалько — колишній очільник Броварської міської організації
«Батьківщини», який балотувався у 2014 році в нардепи за списком партії, пригадує, як тоді сам брав участь в перерахунку коштів на користь
«Батьківщини» під час виборів.
Володимир Опалько
колишній очільник Броварської міськорганізації "Батьківщини"
"Я вже майже 10 років у "Батьківщині" і майже на всіх виборах такі партійні діячі — голови, заступники, активістів ми набирали — вносили через банки добровільні пожертви. Це було не один раз, по 4 тисячі ми вносили, а на тих виборах у 2014 році, по-моєму, по 14 тисяч — я вже не пам'ятаю суму — ми вносили ці кошти. При чому багато людей, тому що вносили в межах виборчого фонду — я не знаю скільки там назбирувалося — нас не посвячували в загальні суми. Звичайно, вносили не свої кошти, нам їх давали готівкою, а ми їх вносили на рахунки...Це було і особисто за моєї фізичної участі в банку, але наскільки я чув від інших людей, що вони тільки краєм вуха чули, що їх тільки паспортні дані використовували. Їх навіть не посвячували у ці справи"
Політик, який балотувався до Броварської міськради на виборах від БПП, але цього разу вирішив залишитися безпартійним, розповідає:
Володимир Опалько
колишній очільник Броварської міськорганізації "Батьківщини"
"Після Майдану, це був 2014 рік, я в банку "Велес" вносив (це був особистий приватний банк керівника обласної організації Костянтина Бондарєва), то навіть я особисто зі своєю сім'єю — ну на прохання — більше 1,5 млн вніс! Але мені не давали готівку, я просто підмахував бумаги і все — їх навіть не показував… Я думаю, що скоріше там просто з офшору гроші переводилися сюди в Україну, хоча нас у деталі не посвячували… Це були десятки мільйонів гривень. Особисто я від броварської міської організації возив туди 5 чи 6 людей і кожен отак от по 1,5 млн перерахував — то уявіть, скільки це коштів! Я не пам'ятаю точно, але тоді була якась сума, яка не відслідковувалася по податках, здається 150 тис. грн на той момент. І ми по 150 тис. перераховували дуже багато й дуже часто. Ми звичайно переживали за сліди — ми ж люди прості — но нам сказали — Костя Бондарєв — ви не турбуйтеся, це така сума, що все нормально там, не відслідковується податковою. Це було десь навесні 2014 і тягнулося десь місяців півтора. Але після того закрили банк "Велес" Бондарєва, тому, я думаю, що відслідкувати ці сліди зараз неможливо"
Ще один представник районного осередку «Батьківщини» на Київщині, який побажав залишитися невідомим, розповідає, як після виборів партія їх
«кинула», не заплативши грошей. А тепер їм соромно дивитися в очі людям, які разом з ними працювали на виборах. Партієць теж пригадує, що фінансування йшло через Бондарєва.
колишній член партії "Батькіщвина"
"Я думаю, що це кошти, між нами кажучи, Бондарєва, тому що нам було дано вказівку збирати паспорти і коди… А це ж кримінальна стаття! Використання без згоди (персональних даних - прим. авт.)... Після виборів 2014 року осталася Київська область не виплачена — кошти по штабам. І ми — 12 голів — написали листа Юлії Володимирівні з проханням оплатить членам комісії і керівникам штабів, а керівники штабів — це були керівники партійних організацій. І 4 лютого, коли Бондарєв узнав, нас звільнив на обласному бюро. Голову із Борисполя навіть виключили з партії, а нас просто звільнили. Ми хотіли потрапити до Юлії Володимирівни, але вона нас не прийняла — двері закриті — і 9 лютого 2015 року своїм рішенням вона нас звільнила. Це вона таким способом відблагодарила нас за те, що ми вистояли 2,5 роки в палаточном городку без копійки грошей… досі не оплачені офіси, у нас в усіх на руках печатки. Вони ж поробили нові печатки… і пішли на вибори в 2015 році до місцевих рад. Просто обідно, що Юля знехтувала людьми, які були їй віддані 10-15 років!"
«Батьківщинівець» каже, що хоче потрапити на прийом до Ганни Старикової, але вона не відповідає ні на смс, ні на дзвінки.
колишній член партії "Батькіщвина"
"Я лічно хочу попасти на прийом до Старикової, яка вела всю цю кухню, фінанси, посилав їй смс з проханням прийняти. Вона навіть не відповіла, а трубку не бере. А ми ж у 2014 році набирали людей — членів комісії — до 700 чоловік — до 1000 чоловік. І от представте собі, як нам тепер дивитися цим людям в очі, коли з ними зустрічаєшся"
Костянтин Бондарєв, який претендував на посаду голови КОДА, у свою чергу вважає, що Громадський рух ЧЕСНО виконує рішення «Вашингтонського обкому» і спілкуватися відмовляється, а про «кинутих» на виборах людей навіть не став слухати, поклавши слухавку:
Костянтин Бондарєв
член політради партії, голова обласного осередку "Батьківщини"
"Де ви взяли мій телефон? Ну як ви не відповідаєте на це питання, то і я не відповідатиму на ваше. До побачення, шановний!"
Таким чином залишаються досі без відповіді питання про фінансування партії громадянами України з використанням їхніх персональних даних без надання на те згоди.

Роман Смик, керівник Департаменту з питань запобігання політичній корупції (НАЗК), ситуацію з внесками на користь «Батьківщини» коментує стримано:
Роман Смик
керівник Департаменту з питань запобігання політичній корупції (НАЗК)
"НАЗК аналізує звіт "Батьківщини" за четвертий квартал. До партії є низка запитань, зокрема, щодо внесків від фізичних осіб і поки що про результати говорити зарано"
Аналітик з політичних фінансів ЧЕСНО Остап Кучма каже, що вже найближчим часом можна очікувати призупинення державного фінансування партії
«Батьківщина»:
Остап Кучма
аналітик з політичних фінансів ЧЕСНО
"Використання фіктивних донорів для здійснення внесків на користь партії є грубим порушенням порядку подання фінансового звіту, тож НАЗК має всі підстави призупинити державне фінансування. При цьому накладається штраф, а всі внески, що надійшли з порушенням вимог закону, конфіскуються на користь держави. Дехто з донорів стверджує, що взагалі не перераховував коштів "Батьківщині", а це вже зловживання доступом до персональних даних і щодо цього питання має бути проведене окреме розслідування"
Отже ситуація така, що більшість опитаних нами людей стверджують, що грошей «Батьківщині» не перераховували. Частина депутатів хоч і переконують, що перераховували кошти, але не можуть пригадати скільки саме. Виникають сумніви щодо походження всієї суми внесків від фізичних осіб отриманих партією у 2016 році, а це понад 7,5 мільйонів гривень. Якого донора приховують за внесками від безробітних, вчителів та пенсіонерів? Відповідь на це запитання можуть дати НАЗК та правоохоронні органи, але вже зараз зловживання можуть коштувати «Батьківщині» не лише репутаційних втрат, а й цілком реальних фінансових санкцій, конфіскації всієї суми внесків зроблених з порушенням та припинення державного фінансування.

Нагадаємо, що у 2016 році парламентські партії отримали вперше бюджетне фінансування.
14 000 000 грн

держфінансування вже отримала
партія «Батьківщина»
«Батьківщина» боїться втратити державне фінансування.

Заступник фракції Сергій Соболєв розповідає, як просили обласні осередки про допомогу:
Сергій Соболєв
заступник голови фракції "Батьківщина" у ВРУ
"Після початку державного фінансування партій, особливо, цього року — бо минулий рік це було лише за останній квартал, перерахунок і все інше, ситуація докорінно змінилася. Бо раніше це були прохання до обласних структур "ребята, допоможіть центральному офісу у зв'язку з ситуацією, з обмеженням спонсорів, які були і так далі". Тепер цього взагалі немає".
Але звіт НАЗК свідчить про зворотне. Попри те, що в IV кварталі «Батьківщина» отримала гроші на Київщині й далі поповнювали бюджет партії за старими схемами «ребята, допоможіть центральному офісу».

До голови облради Ганни Старикової яка представляє на Київщині партію «Батьківщина» рух ЧЕСНО не зміг дотелефонуватися. Чиновниця не бере слухавку, аби пояснити, як так сталося, що персональні дані громадян були використані без їхнього відома і чиї ж гроші насправді поповнили партійний фонд «Батьківщини».

Як стало відомо руху ЧЕСНО, НАЗК проводить перевірку в офісі «Батьківщини». Перевіряють законність використання державних коштів та отримання надходжень від фізичних осіб.
Золото партій
"Золото партій"спецпроект з результатів першого року звітування політичних партій з фінансів (надходжень, видатків та активів). Спецпроект реалізований на платформі "Золото партій" від ЧЕСНО — онлайн-інструменту для візуалізації фінансових звітів партій, які щоквартально подаються до НАЗК. Спецпроект є складовою "Політичної пам'яті" — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.
Матеріал підготували:
Ігор Фещенко
аналітик ЧЕСНО
Віта Думанська
координаторка кампанії "Стеж за грошима"
Ірина Федорів
координаторка регіональної мережі ЧЕСНО
comments powered by HyperComments

© 2017 All Right Reserved. Civic movement CHESNO
Made on
Tilda