Гірше дати - і жаліти, ніж не дати - і радіти

Понеділок, 01 лютого 2010, 14:01
Ми на порозі вибору. Ми всі в напрузі: ті, хто визначився, перебуває в непевності за перемогу свого кандидата. Ті, хто не хоче обирати менше зло, зважують міру моральної відповідальності.

Усвідомлюючи свою міру моральної відповідальності, хочу запропонувати українцям міряти сьогодення майбутнім, а не минулим.

Президент Ющенко, закінчуючи каденцію, не зміг розбірливо пояснити мету свого перебування на посаді, не зміг чесно і гідно визнати свої помилки, не зміг, врешті-решт, переступити через свою пиху і зверхність у ставленні до українського народу. Звіту ми не почули. Та й, якщо чесно, не розраховували на чесну розмову.

Давайте уявимо, що нам би могли сказати гіпотетично майбутній президент Тимошенко, чи гіпотетично майбутній президент Янукович, по закінченню своєї п'ятирічної каденції!

Міряємо свій вибір майбутніми перспективами, а не минулими сумнівними досягненнями кандидатів, і тоді нам легше буде визначитися.

Моя версія підсумків їх п'ятирічної праці.

Прощальна промова Юлії Тимошенко:

Любі друзі, я вибачаюсь, любі мої! Країна пройшла під моєю орудою складний, але вдячний шлях. Нам є що згадати, є що дітям розповісти. І це тому, що завдяки моїм діям українські ЗМІ із нахабних і безвідповідальних перед народом перетворилася в цнотливі і сором'язливі!

Пішли в минуле скандали із сумнівними офшорними фірмами, рейдерськими захопленнями заводів, які були при минулій владі! Хіба хтось з вас за часи мого володарювання чув про таке? Хіба вам засмічували мізки ЗМІ таким пранням брудної білизни?

Я, покидаючи свою посаду, дуже пишаюся тим, що встигла зробити, незважаючи на палки в колеса, які вставляли мені щодня, щохвилини зрадники і вороги України!

Ви добре знаєте про підривну ворожу діяльність в Україні Міжнародного Валютного Фонду! Ці люди хотіли здерти три шкури з нашого народу, вимагаючи повернення боргів, які наш народ не може сплатити!

А підлі невмотивовані санкції? Наша країна, так історично склалося, знаходиться у ворожому європейському оточенні! З цим ми маємо жити. Але ми сильні! Ми подужаємо будь-які перешкоди! І якби не підтримка братнього білоруського народу і особисто його керманича Олександра Лукашенка, то нам було б набагато складніше протистояти і тиску недолугих європейських демократій, і тиску агресивного північного сусіда!

Ви ж знаєте, що і президент Медведєв, і його наступник президент Путін, не ховаючись, підтримували колишню деструктивну опозицію, з якою ми, Слава Україні!, впорались остаточно! Але нова, яка зараз рветься до влади - ще гірша! Вони усі однакові, повірте мені!

Я і моя команда, яка у воді не тоне, зробили дуже багато. Насамперед, ми втримали гривню на рівні 58 гривень за долар! Хоча недоброзичливці пророкували, що вона досягне відмітки в 72! Вони видавали бажане за дійсне, але я, ціною неймовірних фінансових вливань грошей від Каддафі, захистила гривню!

Як весь цей час з командою справжніх бізнесменів - Ігорем Коломойським, Ринатом Ахметовим, Костянтином Жеваго, Віталієм Гайдуком, Віктором Пінчуком - захищала країну від олігархів, які намагалися скупити Україну задешево і "на корню"!

Ми провели чесну приватизацію газотранспортної системи України! Завдяки цій приватизації українці цілий рік їли дешевий цукор - по 34 гривні за кілограм. Це була прозора приватизація! Хлопців з "Байкалфінансгруп" перевіряла російська ФСБ, і не знайшла там ніякого криміналу! Прем'єр-міністр Турчинов погодився з їх висновками.

Так, нам не вдалося провести чемпіонат Європи по футболу 2012 року в Україні! Але, любі мої, ви ж знаєте, що Платіні - друг Жерара Дєпард' є, а той - друг і кум зрадника України, колишнього президента Ющенка! Мені ще щось додати? Сподіваюсь, не треба, ви й так усе розумієте!

Але наш уряд оформив заявку на проведення у 2018 році в Україні чемпіонату світу з легкої атлетики! Повірте, любі мої, мені, яка щоранку бігає, це набагато цікавіше, аніж якийсь футбол! І принесе світовому визнанню України більше користі.

На відміну від колишнього президента України, я не буду закликати вас голосувати в другому турі: "Не підтримую жодного кандидата"! Це неправильна, не громадянська, безвідповідальна позиція! Як відомо, у другий тур вийшли два кандидата: пан Тягнибок і пан Калашніков.

І хоча кандидат, якого я вас закликаю підтримати, програє лідеру 18%, я вірю, від надолужить розрив у другому турі і переможе! Я закликаю вас проголосувати за Калашнікова!

Я і моя команда у другому турі підтримаємо його в обмін на посаду прем'єра, яку він мені вже обіцяв! Ось його розписка.

Закликаю вас, не дайте ганебному націоналізму прийти до влади! Усі європейські країни, уся світова спільнота осудила це явище, і лише в Україні ця, з дозволу сказати, гідра підіймає голову! Голосуйте за Калашнікова, не дайте націоналістам і олігархам прийти до влади у нашій Україні!

Прощальна промова Віктора Януковича:

Любі друзі, я перепрошую, моя Націє! Власне, покидаючи посаду президента, я маю звітувати перед вами, але, як кажуть у російському Донбасі, де пройшло моє дитинство і становлення як свідомого українця: "Хлопака сказав - хлопака виконав!".

Саме тому я вирішив виголосити цю урочисту промову не в столиці незалежної України - Львові, а в Івано-Франківську, моїй, як я вважаю, другій малій Батьківщині!

Позаяк саме тут сталося моє справжнє духовне відродження, саме тут я осягнув силу і міць українського націоналізму, рушійної сили поступу потужної і демократичної України, рівної серед рівних в європейській родині народів!

Я і моя команда патріотів і професіоналів - Микола Азаров, Дмитро Табачник, Інна Богословська - прийшли до влади у скрутні для країни часи занепаду економіки та духовності.

Антиукраїнські елементи за допомогою балачок намагалися підірвати економіку і єдність українського народу по обидва береги Дністра. Ми дали, як кажуть, їм по рукам, і не дозволили ліпити з України горбатого!

Незважаючи на складнощі, ми провели спільно з братньою Польщею і Росією чемпіонат Європи з футболу. І, власне, завдяки моїм зусиллям, фінал пройшов у столиці України Львові, а не у російському Києві, як це планувалося наперед.

Міжнародна діяльність нашої команди досягла певних визначних успіхів. Ми пишаємося ними. Досягнута домовленість із владою Російської Федерації про безвізовий режим протягом травня-жовтня на поїздки наших громадян на відпочинок до Криму.

Перемовини із російської стороною йшли складно, але тепер жодних незручностей для мешканців вільної України немає. Це крок уперед.

Хочу повідомити, що останнім моїм указом на посаді президента буде указ про створення Української Президентської Фльоти.

І хоча Україна не має виходу до моря, але ми пам'ятаємо козацькі чайки і першого українського фльотоводця гетьмана Петра Конашевича Сагайдачного. (До речі, сьогодні я присвоїв йому звання Героя України! І зробив це свідомо, в дусі своєї незмінної конструктивної політики по відродженню історичної пам'яті українського народу, а не з кон'юнктурних міркувань).

Ми відродимо чайкобудівництво і будемо виходити на них у Чорне море по Дністру, нашій українській річці, величній, як російський Днєпр!

Я також сподіваюсь, що мій наступник доведе до кінця мою справу і виграє процес в Гаагському суді! Румунія поверне острів Зміїний Україні,  і він буде місцем дислокації Української Президентської Фльоти! Вірю в це! Слава Україні, Героям Слава!

В економічній політиці ми провели, як казали у мене на автобазі, рихтування. Зник перекіс на користь великої промисловості, яка нищила не тільки нашу екологію, але й руйнувала українську самоіндентифікацію.

Зараз в український економіці домінує сільський товаровиробник. Наше село розквітло народними промислами и доглянутими ланами! Українці повернулися до джерел! За кількістю етнофестивалей наша країна вийшла на перше місце в світі! А гуцульські коломийки витіснили з культурної площини вульгарний російський шансон! Цей клятий спадок радянського тоталітаризму!

Звертаюсь до тебе, моя 20-ти мільйонна націє, і ставлю перед тобою просту і зрозумілу мету: через десять років нас повинно бути тридцять мільйонів! Кохайтеся! Любіть одне одного, бо ж ви українці по обидва берега Дністра!

Маю висловити свою думку стосовно підтримки кандидатів у другому турі президентських виборів. Хочу зауважити, що хоча я не вийшов до другого тур, але вважаю, що вибори без фальсифікацій у спокійному демократичному руслі - це моя особиста перемога!

Я, як президент, забезпечив вільний вибір громадян! І хоча я вже не герой вашого роману, але ті п'ять з половиною відсотків, що ви мені дали, дають мені моральне право акцептувати своїх виборців, і у виборі між Тягнибоком і Калашніковим, закликати вас голосувати за Олега Ярославовича!

Він справжній український патріот, ми з ним не один вечір провели у бесідах за склянкою узвару про шляхи розвитку незалежної України від Ужа до Дністра!

Калашніков лише маскується під патріота! Він і та опозиційна шайка, очолювана Тимошенко і Медведчуком, яка стоїть за ним, прагнуть лише влади! Якщо вони прийдуть до влади, ви завтра прокинетеся вже не своїй країні! Усе буде продано за безцінь московському криміналу! Як кажуть, вкинь свій бюлетень за свого кандидата по своїй совісті! Тя-гни-бок - так!

І ще, я попереджаю фальсифікаторів, що вже досяг домовленості з президентами братніх Польщі та Грузії про приїзд трьох тисяч досвідчених спостерігачів-спортсменів від кожної з країн! Фальсифікації не пройдуть!

А для пересічних громадян ці вибори стануть святом. Я домовився із президентом Польщі Владимежом Путінцюльским про приїзд великої групи польських артистів. Цей проект організовує моя приятелька Барбара Брильська.

Вибирай, народе, яку промову ти хочеш почути!

Можливо, хтось з них по закінченні своєї каденції і виголосить іншу промову, але, спостерігаючи за їх діями, відкидати можливість, що прощальна промова майбутнього президента України звучатиме саме так, ми не можемо.

Сергій Левитаненко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?