Голосування "з підморгуванням оком"

Четвер, 04 лютого 2010, 16:06

Про загрозу фальсифікації виборів президента України у 2010 році свідчать розкриті спостерігачами і журналістами способи фальшування результатів виборів, вживані у 2004.

В ситуації чітких ознак повернення до методів фальсифікації 2004 року, прагнемо звернути увагу незалежних іноземних спостерігачів й українських та закордонних представників ЗМІ на показаний нам (одним із членів комісії у 2004 році) і майже неможливий до розкриття спосіб фальшування голосів "прижмуреним оком".

Застосування такого способу, в разі доброї організації, може мати вплив на виборчий результат щонайменше на 10%.

Фальсифікація результатів виборів складним до демаскування і, не виключено, широко використовуваним методом підморгування до "відповідного" завчасу умовленого члена комісії, тобто методом "з прижмуреним оком" полягає у багаторазовому голосуванні (навіть кільканадцять разів) за свого кандидата тими самими особами на різних виборчих дільницях.

Така особа підходить до знайомого, або дискретно означеного члена виборчої комісії, показує паспорт, підморгує, а той показує їй "вільне місце" в виборчому списку. Голосуючий вписує не своє, але вибране в списку прізвище, особи, яка не брала участі в голосуванні. За тим бере виборчий бюлетень і голосує.

Якщо столики членів виборчої комісії не відсунені, принаймні на 1 метр від стіни, тобто якщо немає можливості із спини слідкувати за діями члена виборчої комісії, перевірити чи голосуюча особа дійсно проголосувала за себе, а не за "того хлопця", що не з'явився на виборчу дільницю, відстежити злочин неможливо.

Цього типу голосування відбувається здебільшого в останні години перед зачиненням виборчих пунктів. Власне тоді кількість осіб, які не взяли участь в голосуванні, найбільше видно у списках і нелегальне голосування є майже "безпечним".

Зростання ж кількості осіб, які беруть участь в голосуванні за відсутніх, пояснюється публіці як прояв сплеску громадянської активності після подання в ЗМІ інформації щодо високого рівня неявки виборців.

У трьох комісіях, які нараховують по 40 членів, кількість голосуючих осіб (в тому числі, задіяних в такому голосуванні членів комісії) може збільшитися до кількох тисяч.

Ось яка історія була описана спостерігачем виборів 2004 року: "Я працював майже цілий день, але щойно півгодини перед закриттям приміщення виборчої комісії, я відкрив один з-посеред багатьох способів фальсифікування.

Згідно з виборчою ординацією, столи комісії мали бути відсунені на метр від стіни. Для того, щоб спостерігачі могли підійти ззаду і перевірити, чи особа, яка дає паспорт, це та сама, що є у списку.

Я отримав повідомлення - у школі № 60 в дільниці Нові Доми у Харкові, де працювало 3 комісії по 40 осіб у кожній (тобто 120 осіб), комісії отримали наказ, або просто гроші, щоб значна частина з-посеред 120 членів вписала по 40 осіб - людей, які показують паспорт, але підписуються у списку під іншими прізвищами, де їм показано незаповнені місця.

Там столи не були відсунуті від стін. Не можна було перевірити, чи особа, яка показує паспорт, не голосує черговий вже раз за іншу неприсутню особу. Голова комісії не погодився, щоб можна було підійти до столів ззаду.

Я лишив інформацію про цей спосіб фальшування у штабі Ющенка.

Уваги і спостереження потребує Партія Регіонів, яка має досвід в опрацюванні методів фальсифікації виборів, і є потрійно зацікавлена у здобутті перемоги для Януковича.

Натомість президентура Януковича прямо веде до переймання виконавчої влади і створення більшості в парламенті, проявом чого вже була відставка міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Перемога Януковича спричинить зміцнення випробуваних методів фальсифікації голосів під час всіх інших виборів - парламентських, місцевих і наступних президентських у 2015 році.

Після евентуальної перемоги лідера Партії Регіонів, ніхто не буде мати можливості довести переможцям виборчих зловживань і явних фальсифікацій, тим більше, що винні у фальсифікації виборів 2004 року не тільки не були покарані, але проти них протягом 4 років навіть не було розпочате слідство.

Для спостерігача виборів-2004 особливо небезпечним здаються категоричні заяви і перестороги Азарова, який ствердив, що:

1) переможцем президентських виборів є лідер першого туру Янукович;

2) що Партія Регіонів цього разу не зробить помилки і не допустить до застосування насилля помаранчевими як у 2004 році, а чесний результат виборів буде захищений біло-синім містечком прихильників ПР, яке будується від 18 січнями 2010 року перед ЦВ.

Бажання реваншу за 2004 рік - очевидне.

Ситуація нинішньої виборчої кампанії відрізняється від попередньої і сприяє зловживанням тим, для яких методи фальсифікації стали більш "професіональні" і складніші до демаскування і викриття малочисельними, у порівнянні до 2004 року, міжнародними спостерігачами, не завжди підготовленими до цієї роботи.

Висновки. Найперше варто звернути увагу на вище схарактеризований метод фальсифікації голосів застосований під час виборів 2004 року, який був викритий і описаний спостерігачами з Польщі.

Посередньо інформації про не найкраще підготовлену частину спостерігачів до викривання виборчих шахрайств підтверджує виступ в ефірі "5 каналу" Володимира Литвина.

Він сказав, що після виборів президента України, буде так, як підтвердять міжнародні спостерігачі. А вони підтвердять, що під час виборів 7 лютого все було добре, тож вибори були проведені законно. А випадки порушень не мали впливу на кінцевий результат.

Такою - на думку Литвина - буде оцінка міжнародних спостерігачів, з огляду на те, що буде акцептований результат кандидата, який виложив на цю ціль мільярдні суми грошей у валюті.

Буде так тому, що міжнародні спостерігачі не перевіряють де і хто кому вручає гроші, а перевіряють виключно, котрому з кандидатів був "зроблений" найкращий результат - підкреслював Литвин.

***

Найважливіше, щоб у виборчих комісіях обоє кандидатів мали по 50% своїх представників, з чим була проблема у 2004 році в східних регіонах України, незважаючи на те, що представники демократичного кандидати доїжджали сюди із західної і центральної України.

Декларовані під час цьогорічних виборів президента України прагнення до проведення чесних виборів - це крок до здійснення головної мети помаранчевої революції.

Володимир Мокрий та польські незалежні спостерігачі виборів президента України 2004 року, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи