Коаліціада: в бій ідуть одні старі

Вівторок, 02 березня 2010, 15:51

Доля нинішньої коаліції фактично вирішена – альянсу БЮТ-НУНС-Блок Литвина не бути. Із такою заявою виступив голова ВР Володимир Литвин.

Цього разу Володимир Михайлович відмовився від звичної миротворчої ролі і налаштувався (а куди йому діватися) на переформатування коаліції. Тож невдовзі на політичному горизонті замайорить інша "трійця": ПР-НУНС-Блок Литвина і, можливо, фракція КПУ.

Ймовірне парламентське перезавантаження нагадує народну приказку: "Поміняв шило на мило". Зміна однієї мегафракції (БЮТ) та іншу (ПР) призведе до чергової узурпації всієї владної вертикалі.

Для Партії регіонів – це шанс підпорядкувати собі більшість "чужих" депутатів. Якщо хочете, це реванш за парламентські вибори-2007, до яких в українському парламенті, який називався "Верховна ЗРАДА", панувала політична ідилія. До того моменту, як "антикризова коаліція" захотіла змінити Конституцію.

Тепер, очевидно, донецькі підуть іншим шляхом. Спочатку підготують майданчик (плацдарм) для маневрувань, далі заллють фундамент, скріпивши підписами папірець про створення нової коаліції. А потім – цеглина за цеглиною – вибудовуватимуть вигідну для них лінію.

Решті коаліціянтів – НУНС-Блок Литвина – буде відведена роль підсобників, які обслуговуватимуть будівельну організацію під робочою назвою "Ефективна та стабільна коаліція".

Та наразі НУНС має непересічну вагу, бо має стати вирішальним коаліційним гравцем. Щоправда, колись впливовий президентський проект Ющенка, а нині його уламки, практично не здатні до ухвалення консолідованих рішень.

"Каста Балоги", яка нараховує у НУНСі зо двадцять депутатів, не приховує симпатій, ба більше, підіграє регіоналам. Ті ж відповідають взаємністю – Віктор Балога навіть отримав запрошення на урочистості, пов’язані з інавгурацією президента Віктора Януковича.

Дивно себе поводять і самопроголошені націоналісти – група "За Україну", яку очолює В’ячеслав Кириленко. Він заявив, що його колеги не блокуватимуться ані з БЮТ, ані з Партією регіонів.

Шлях, який вони оберуть, Кириленко не назвав. Отже в парламенті з’являться ще кілька політичних привидів.

Щодо Блоку Литвина, виникає безліч запитань. Володимир Литвин із самого початку створення однойменного блоку у Верховній Раді набивав собі ціну.

Поважний академік поставив за самоціль здобути спікерське крісло будь-якою ціною. І бажання Литвина його колеги по коаліції задовольнили.

Утім апетит приходить під час їжі. Тож пан Литвин, спалюючи за собою мости, пішов на зближення з ПР. Пам’ятаєте, їхні спільні голосування за зміни до закону про вибори президента?

А ініціатива спікера щодо збору підписів для підтвердження життєздатності коаліції? Це не що інше, як пошук нового прихистку, щоб не канути в Лету.

Володимир Михайлович дещо нагадує свого попередника, екс-голову ВР Олександра Мороза, який теж пішов на зближення із регіоналами… а зараз не може перескочити 3%-го бар’єру.

Власне, коаліція ПР-НУНС-Блок Литвина, навряд чи буде плідною, з огляду на те, як вона народжується. Непримиренні у висловах на адресу Партії регіонів нунсівці надалі ставитимуть палиці у колеса їх спільного коаліційного воза.

Литвинівці, якщо підуть у коаліцію з Регіонами, неодмінно вимагатимуть преференцій та посад. Тож нас чекає захоплюючий український серіал "Коаліціада: у бій ідуть одні старі".

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024