Як "Батьківщина" чистить свої партійні стайні

П'ятниця, 28 травня 2010, 10:30

У грецькій міфології є такий вислів: "Почистити авгієві стайні". Мова йде про царя Елади Авгія, який мав багато худоби, і  не чистив стайні від гною 30 років. Хоробрий міфологічний герой Геракл очистив цареві стайні за один день, пустивши через неї воду двох рік - Алфею та Пенею.

Схожий обряд очищення сьогодні провело керівництво Хмельницької обласної партійної організації ВО "Батьківщина". Під час 13-ої партійної конференції делегати цієї політичної сили обрали нового керманича.

"Я зрадив Тимошенко, а не Україну"

Каталізатором такої пертурбації послужило неоднозначне рішення екс-голови обласної організації "Батьківщина", народного депутата від фракції БЮТ Олександра Буджерака.

Непересічна політична фігура Подільського краю 11 травня підписала заяву про вступ до провладної коаліції "Стабільність та реформи". Піділляв масло у вогонь той факт, що Сан Санич був незмінним пробютівським лідером в області протягом останніх 11 років.

Далі події розгорталися ще стрімкіше.

Після потрапляння Буджерака в обійми до "тушок" із різкими заявами виступили міська та обласна організації "Батьківщина". "Під час перебування на посаді голови облорганізації Буджерак займався вирішенням власних меркантильних питань, будучи людиною амбітною, він намагався створити навколо себе ореол вождя місцевого рівня. Тепер зрозуміло, що він заздалегідь готував собі "запасний аеродром", - йдеться в листівках колишніх однопартійців.

Сам же "обвинувачений" на тиждень "заліг на дно", і лише 15 травня погодився дати мені ексклюзивне інтерв'ю.

Якщо коротко переповісти нашу розмову, то екс-бютівець, здається, не до кінця усвідомлює свій крок. На запитання, чи вважає він зраду БЮТ і Тимошенко, пан Буджерак відповів: "Як говорив перший президент Леонід Кравчук, "не змінює думку тільки дурень". Так, я зрадив БЮТ і Тимошенко. У мене не залишалося вибору. Але я не зрадив Україну - підтримуватиму й надалі ідеї, які пов'язані з національними інтересами держави".

Сан Санич, очевидно забув сакраментальну фразу, яку два роки тому виголосив публічно на сесії Хмельницької міської ради: "Я - "афганець"! І якби мене хтось назвав зрадником, то був би в мене пістолет - я б його застрелив".

Мабуть, і коню зрозуміло, що шальки терезів позиції цього нардепа переважили в бік коаліції тільки тому, що за це було отримано відповідно фінансову винагороду.

Колишній однопартієць, нардеп Лев Бірюк, у відкритому листі до Буджерака наводить неординарні речі: "Перед отим вівторком, 11 травня, коли ти писав заяву про вступ до провладної коаліції, до мене теж звернулися із пропозицією про написання заяви. Вони запропонували мені 1 мільйон доларів за вступ до коаліції й ще по 25 тисяч доларів щомісяця протягом каденції у Верховній Раді. У той день, як стало відомо потім, вони обробляли всіх парламентарів із Хмельниччини, але зрадником став лише ти, один єдиний".

Нагадаю, з Хмельниччини у фракції БЮТ їх четверо: Василь Кравчук, Лев Бірюк, Олег Лукашук і Олександр Буджерак.

До речі, треба згадати й те, що лідер опозиції Юлія Тимошенко миттєво відреагувала на дії "тушканчика".

У той же день, 11 травня, вона видала циркуляр, яким звільнила Буджерака від обов'язків голови облорганізації за "порушення Статуту і зраду інтересів партії ВО "Батьківщина". Іншим документом леді Ю призначила виконуючим обов'язків голови облорганізації нардепа від БЮТ Василя Кравчука.

"Обіцяю бути найкращим!"

Повертаючись до конференції обласної партійної організації ВО "Батьківщина", то вона пройшла без будь-яких несподіванок.

Перед початком лунала знайома мелодія "Юля, Юлія - Україна; Юля, Юля - у нас єдина", яка підбадьорювала присутніх. Самі ж 131 делегат прийшли сюди, як дехто зізнався з них, як "на свято". Тому, цілком логічно, що результат повинен бути святковим.

Відтак соратники Юлії Володимирівни заслухали звіти виконуючого обов'язки голови про роботу облорганізації за два останніх роки, лічильно-контрольної комісії, виступи делегатів та депутатів облради від БЮТ.

Зрештою, майже тригодинна балаканина дала бажаний плід - одноголосно було підтримано на посаду голови Хмельницької обласної партійної організації ВО "Батьківщина", нардепа Василя Кравчука.

"Я буду намагатися дотримуватися у своїй роботі ключових принципів: законність, моральність, прозорість, чесність. Обов'язково переглянемо партійну дисципліну та наведено лад у партійних структурах. Обіцяю бути найкращим!", - запевнив пан Кравчук.

Між іншим, це збіговисько проігнорували столичні партійні боси БЮТ.

Як стало відомо з вуст Кравчука, "керівництво партії спостерігає стабільну діяльність обласної організації, а тому не виявило бажання відвідати цей захід".

Хто наступний?..

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука