Чого побоюється губернатор-банкір Горбаль

Середа, 30 червня 2010, 14:40

Третій місяць голова Львівської ОДА Василь Горбаль сидить на двох кріслах - ніяк чолов'яга не розпрощається з депутатським мандатом. Однак це не додає впевненості чиновницькому апарату, а інколи приводить до комічних ситуацій.

Створюється враження, що губернатор чогось панічно боїться. Дмухає навіть на холодне, щоб не попектися.

Так трапилося на останньому засіданні Львівської обласної ради.

Депутат-оригінал Ростислав Новоженець вивісив під трибуною плакат із написом, скільки днів залишилось Вікторові Януковичу до пенсії. Аналогічний плакат перед тим приліпили на знаменитій львівській "клумбі". Уночі творіння Новоженця хтось вирвав разом із металевою дошкою оголошень.

Такого навіть за Кучми не траплялося. "Клумба" завжди жила за своїми законами.

Можна було посміятися з витівки Новоженця. Президент у нас ще ого-го-го, здоровань - плуга може перти. Зрештою, подякувати за нагадування про президентський ювілей - 10 липня Віктор Янукович відсвяткує 60-річчя.

Переляканий власник двох крісел, побачивши "крамольний" плакат, висунув голові облради Мирославу Сенику ультиматум: "Жоден чиновник облдержадміністрації не виступить з цієї трибуни!"

А на сесії мали розглядати серйозні соціально-економічні питання.

Мирослав Сеник попросив Новоженця зняти плакат. Той категорично відмовився, пославшись на Верховну Раду, де теж вивішують час від часу схожі плакати.

У залі на добру годину розгорілася дискусія. Навіть оголосили перерву. Порадилися із фракціями. По перерві поставили питання на голосування, і... не набрали більшості.

Депутати просто проігнорували витівку колеги. У Львові не вперше бачать схожі креативи від Новоженця і його однопартійців. Тому й не звертають уваги.

Якось під час приїзду Леоніда Кучми до Львова на вулицях міста з'явився несподіваний велосипедист. Тротуари перекриті міліцейськими заслонами, а центральною вулицею велосипедом роз'їжджав республіканець Михайло Сарвас із плакатами "Голодні й бідні вітають президента Кучму".

Леонід Данилович тільки посміявся, а велосипед інспектор ДАІ поставив на штраф майданчик - щоб не плентався перед президентським кортежем.

Народ теж потішився з витівки члена УРП Михайла Сарваса, який у часи СРСР навіть із козацької пушки стріляв на Красній площі в Москві. За що й потрапив у московське відділення міліції. Та й Новоженець не вперше "приколюється". Він представник народу, який дав йому в руки депутатський мандат.

А народ у нас різний. На Місяць усіх оригіналів не вивезеш.

Львівська комедія через годину закінчилася тим, що Василь Горбаль підійшов до трибуни, і сам зняв плакат про наближення ювілею Януковича. При цьому виглядав губернатор якось кумедно й трохи злякано.

Як людина, яка насправді чогось панічно боїться.

Замість того щоб новому губернатору вийти на трибуну й розповісти, якою він бачить програму соціально-економічного розвитку Львівщини на 2010 рік, - той, немов рядовий "шнурок", поліз зривати із трибуни плакат.

Про "подвиг" губернатора відразу розповіла прес-служба облдержадміністрації, відправивши свої комунікати у всі ЗМІ.

Від побаченого на сесії, яка транслювалась в прямому ефірі, склалося враження, що губернатор не дуже цікавиться настроями жителів Львівської області. Для Горбаля головне, що про нього подумають у Києві, в АП. Тому намісник із таким натхненням "захищав" свого президента.

Та чи потрібен президентові самий такий захист?

Та дай Боже, щоб кожен президент-пенсіонер виглядав так переконливо, як наш Віктор Федорович. І хай живе й працює до 100 років без капітального ремонту!

Президенту потрібне інше.

Люди повинні бачити, які кроки в економіці робить нова команда. Натомість ані сам губернатор, ані його заступники не захотіли вийти на трибуну й розповісти: а що нова команда намагатиметься зробити для стабілізації економіки регіону?

Замість цього керівники області доручили викласти програму №1 Львівщини - чиновникам середньої ланки, начальникам управлінь.

Невже боязно своїм землякам подивитися у вічі й розповісти, що будемо робити, і як житимемо далі, коли в Горбаля заберуть одне крісло? І чим швидше це зроблять, тим ефективніше запрацює нова команда.

Які перші кроки губернатора найбільше запам'яталися?

Перекриття другого поверху й, уперше за 20 років після падіння компартії, поява там охоронця.

Облдержадміністрація - не банк. Що тут приховувати? Людина при владі - як на екрані телевізора.

З перекриття поверху посміялися, та й відчинили знову для всіх двері біля приймальної Горбаля.

Львівщина отримала губернатора, у якого гроші й бізнес у столиці, а тимчасова влада в регіоні. Василь Горбаль для порятунку своїх капіталів змушений оглядатися на владу в Києві, від якого залежить благополуччя банкіра-політика.

Тільки тим можна пояснити останні губернаторські "подвиги".

Ми зустрічалися зі львівським губернатором за чашкою кави після попередньої публікації в "Українській правді".

Його цікавило одне: звідки в журналіста інформація.

Автор вибачився перед губернатором, бо той їздить на Тойоті. Я помилково модерний "танк" банкіра прийняв за Хаммер. Більше не висловлювалось жодних претензій до написаного. Тільки шукали месника, який "злив" інформацію.

Схоже, губернатор не знає, що кожна професія має свою специфіку. До банкіра пливуть гроші й слава, а до журналіста - інформація й неприємності.   

Тому я готовий до нових "сюрпризів".

Тільки банкірам й олігархам є що втрачати, а журналістам - нічого. Це, панове-добродії, велика перевага нашої професії.

Богдан Кушнір, журналіст, Львів, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування