Двоголовий російський хижак знову закружляв над Україною

Вівторок, 06 липня 2010, 09:46

Нещодавно в одному з інтерв'ю російський політичний і громадський діяч Валерія Новодворська заявила щодо сучасної соціально-політичної ситуації в Україні, що із приходом до влади Януковича Україна почала втрачати. Наведемо її слова: "Вона (Україна) втрачає честь, національну ідентичність, гідність".

І дійсно, майже кожний день приносить сумні новини на підтвердження її слів.

Днями прес-центр Полтавської міської ради повідомив, що до дня міста, 23 вересня цього року, пам'ятник Олексію Келіну буде доповнено двоголовим орлом. Цей захід представники сучасної влади в Полтаві пояснюють бажанням "повернути історичний вигляд" відомого пам'ятника, який був відкритий в 1909 році особисто російським імператором Миколою II.

Коротко про Олексія Келіна.

1708 рік. Часи, коли гетьман Мазепа за допомогою військ шведського короля Карла ХII намагається звільнити Україну від московського диктату. Келін, з п'ятитисячним московським військом, захоплює Полтаву й організовує опір союзним українським і шведським військам. З підходом основних сил, на чолі з Петром I, війська українського гетьмана й шведського короля зазнають нищівної поразки.

Ця перемога московського війська започаткувала багатовікову окупацію України.

Отже, заслуга Келіна в поневолені України чимала. Саме за це російський імператор так високо оцінив його вклад в "собирание земель русских", і встановив йому пам'ятник на українській землі.

Після Полтавської битви по всій Україні було впроваджено жорсткий окупаційний режим. Саму Україну перетворено в Малоросію. З того часу й розпочалось нищення всього українського.

Було ліквідоване вільне козацьке військо. Тисячі українців гинуть у болотах при будівництві "града Петра" на Неві. Частину їх силою було переселено подалі від української землі.

На протязі наступних років колонізації України були заборонені українська мова, національна церква, введено кріпацтво. Борців за незалежність України піддавали жорстокій карі. Достатньо одного прикладу з життя Тараса Шевченка.

Гноблення українців продовжили більшовики за вказівками своїх вожаків, які сиділи в російському московському Кремлі. Імовірно, вони теж були вдячні Келіну. Тому й пам'ятник йому не зруйнували - лише зняли двоголового орла.

Після короткого історичного огляду виникає питання: "То які ж заслуги перед українським народом має Келін, щоб пам'ятник йому, та ще й з двоголовим орлом, стояв на українській землі?"

Аж ніяких! Навпаки, його пам'ятник необхідно зняти з полтавської землі. Бо він символізує поневолення України. Краще передати цей пам'ятник уряду Російської Федерації, для установки його в музеї історії завоювань і поневолень інших народів царською й радянською імперіями.

Можливий і інший варіант. Цей пам'ятний камінь можна розмістити в музеї Полтавської битви - з відповідними коментарями, щоб українці не забували своєї трагічної історії.

Дії сучасної влади в Полтаві, яка хоче відновити історичний вигляд пам'ятника й закріпити на ньому двоголового орла - то є результати мутаційних процесів у душах окремих громадян, після довгої російської окупації України. То є вияв низькопоклонства перед сучасними імперськими колами Росії, гербом якої є двоголовий орел.

То є ганьба. І, як вірно заявляє Новодворська, втрата ними честі й гідності.

То є неповага до своєї історії, до борців за її незалежність .

Така поведінка представників влади в Полтаві викликає сум і образу. Адже вони прославляють окупантів України, і чинять опір зведенню пам'ятників героям українського народу на полтавській землі.

Героям справжнім, які боролися за її свободу.

Микола Твердохліб, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції