Україна не може летіти лише з правим крилом

Вівторок, 03 серпня 2010, 18:32

 

Українським олігархам - європейські податки

Ми вітаємо кроки влади, парламентської коаліції щодо потепління стосунків із Росією, країнами СНД, наведення порядку в країні, припинення міжусобиць і т.і. Але заради об'єктивності скажу, що про значне покращення життя людей мова не йде.

Президенту та уряду вдалось пригальмувати сповзання економіки в прірву. Їм дісталася дуже важка спадщина від попередньої урядової команди. Падіння реального валового внутрішнього продукту України у 2009 році у порівнянні з попереднім роком склало 15,1%, промислове виробництво скоротилось на 26,6%.

Це все б'є по простих людях!

Нині ситуація дещо змінилась. Вже у першому кварталі зростання ВВП становило 4,9%. У січні-червні 2010 року промислове виробництво зросло на 12 % порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це наслідок дій нинішнього уряду.

Прийнято закон про державні закупівлі в оновленій редакції, введено в дію закон про соціальні стандарти, поступово ліквідовується накопичені борги по заробітній платі, обговорюються питання з погашення ПДВ через випуск держоблігацій.

Але незроблених справ ще дуже багато - подолання бідності, низка соціальних проблем, прийняття податкового кодексу, підтримка вітчизняного виробника, виконання закону про дітей війни, дерегуляція бізнесу, підготовка до Євро-2012 тощо.

Вважаю логічним відкладення розгляду податкового кодексу, оскільки проект не враховує багато слушних пропозицій, значно звужує свободу дрібного бізнесу. Його готував Мінфін і податкова інспекція. З власних джерел знаю, що пропозиції навіть інших міністерств та відомств не враховані.

Відкинуті і наші пропозиції щодо запровадження податку на предмети розкоші, диференційованої шкали ПДВ для товарів першої необхідності, звільнення від оподаткування працюючих студентів.

По-друге, не врахована наша пропозиція запровадити справедливу прогресивну шкалу оподаткування доходів громадян в залежності від їх розміру. Ми пропонували запровадити неоподатковуваний мінімум - 2000 гривень на місяць, стягувати податки при доході до 10 тисяч гривень - 10%, понад 100 тисяч гривень - 30%. Тоді буде працювати європейська соціально-орієнтована податкова система.

Головним положенням нового кодексу мусить стати гасло "Українським олігархам - європейські податки"!

Зараз основний податковий тягар несуть люди найманої праці, малий та середній бізнес, а більшість українських олігархів вивели свої активи у офшори, залишивши державний бюджет без крупних надходжень. Ви не задавались питанням, чому український бізнес більше всього інвестує Кіпр...?

Дивіться. Перед канікулами український парламент відмінив 0,5% збір до пенсійного фонду із валютних операцій. Хто його сплачує? Той, хто має величезні кошти. Результат - до бюджету не надійшло майже 20 мільярдів гривень! А де їх взяти? Із вчителя, робітника, лікаря, підприємця, продавця, фермера і т.і? Або скоротити видатки на освіту, медицину, соціальну допомогу, пенсії? Ми, перебуваючи у парламенті, таких кроків не допустили б.

Робітники, інженери мусять ставати реальними співвласниками

Нова влада ставить велику ставку на приватизацію, в т.ч. базових галузей, енергетики, залізниці. У плані приватизації Фонду держмайна заявлено про продаж більше 40 пакетів акцій підприємств, що знаходяться у державній власності. Серед них значаться і кримський ВАТ "Фотон", шосткінська "Свема", Горлівський машинобудівний завод, завод "Красний Луч", Київський завод реле та автоматики і багато інших ласих шматків держвласності.

За словами того ж віце-прем'єра Сергія Тігіпка, який є найбільшим лібералом в уряді, продаж "Луганськтепловозу" був непрозорим, тому державний бюджет отримав значно нижчу ціну від продажу активу, при цьому держава втратили ще одне успішне підприємство.

У четвертому кварталі цього року ФДМУ виставить держпакет однієї з чотирьох енергогенеруючих компаній - це буде одна з двох компаній - "Дніпроенерго" або "Західенерго". В планах також продаж "Укртелекому", у 2012 році почнеться приватизація невеликих портів.

Ми висловлюємо незгоду з такою політикою. За рахунок природних монополій, базових галузей можна наповнити бюджет, зробити життя людей кращим. Не видавлювати ж останні кроки з малого бізнесу, з людей праці!

Ми пропонуємо підвищити якість управління державним майном через формування державних корпорацій, інвестиційних фондів. Слід направити усі зусилля на розвиток внутрішнього ринку через забезпечення замовлень державним підприємствам як з держбюджету, так і за рахунок внутрішніх та зовнішніх замовників-інвесторів.

Робітники, інженери мусять ставати реальними співвласниками, брати участь в управлінні підприємствами, отримувати дивіденди. Бо сьогодні наймані працівники заводів і компаній - це безправні люди і не випадково 40% громадян не хочуть працювати на приватних підприємствах, а 65% людей проти приватизації стратегічних галузей!

Не варто забувати і про безробіття в селах та містечках. Люди бідують, спиваються, поневіряються по всьому світу, хворіють, гинуть. Потрібно починати із села. Слід налагодити пільгове мікрокредитування, давати можливість селянам придбавати техніку, обладнання, матеріали. Особливо в трудонедостатніх регіонах.

Також доцільно організувати машинно-тракторні станції в кожному районі, щоб можна було зібрати врожай, зорати поле. Буде сировина, м'ясо, шкіри, молоко, хміль, овочі, фрукти, льон - буде на чому працювати легкій, харчовій промисловості, а це тисячі робочих місць.

В умовах глобального потепління негайного спеціального закону, урядових рішень потребує проблема зрошення, питної води. Наші степи без води можуть стати чорною пустелею!

Уряду слід оплачувати електроенергію, яку селяни використовують для зрошення. Потрібно виконувати державну програму "Питна вода", дотувати з місцевих бюджетів подачу води до людських осель.

Від зниження вартості газу виграли тільки великі українські олігархи-експортери

Ми з тривогою сприйняла рішення про підвищення на 50% цін на газ для населення і підприємств теплокомуненерго. Населення України, підтримавши харківські домовленості щодо стосунків з Росією, розраховувало на зниження цін на газ, але ніяк не на їх підвищення.

В результаті від зниження вартості газу виграли тільки великі українські олігархи-експортери. Не дорожчав і вітчизняний газ, який видобувається в Україні, то чому зросли ціни?

Підвищення цін на газ напряму пов'язують з вимогою МВФ для виділення багатомільярдного кредиту. Разом з тим, ми висловлюємо стурбованість тим, що згідно з небезспірним рішенням Стокгольмського суду НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний повернути компанії РосУкрЕнерго майже 43 мільярди гривень! Це по 1000 гривень на кожну людину!

На нашу думку, уряду рішення цього суду виконувати не слід. Таких рішень вже було не одне, не всі вони виконувались і нічого не стало. У наших членів партії виникає справедливе питання: а чи не для того підвищують ціни на газ, щоб заробити гроші для відшкодування боргів компанії Дмитра Фірташа?

І це при тому, що Верховна Рада зробила секвестр бюджету, скоротивши його витрати на суму більше 18 мільярдів гривень. А це припинення ряду держпрограм агропромислового комплексу, інвестиційних та інноваційних проектів, вугільної галузі, промисловості.

Відмінено урядові програми комп'ютеризації освіти, шкільний автобус, наука в університеті. На підручники коштів немає. Але ж навіть під час війни їх друкували, а дітей кормили.

Більш того, вже оголошено про підвищення цін на тепло і воду як мінімум на 20-25%, проте в бюджеті цього року комунальні витрати для вузів, шкіл, лікарень, держустанов закладені за старими цінами. Дефіцит коштів на покриття цих витрат може серйозно вдарити по населенню, навчальним та медичним закладам. Платитимуть зі своєї кишені батьки учнів, хворі.

Розуміючи необхідність приведення ціни на газ до економічно обґрунтованого рівня, все ж вважаємо, що уряд повинен порівнювати платоспроможність населення - особливо пенсіонерів, дітей війни, малозабезпечених громадян з їх можливостями. Переконаний, що соціальна складова, справедливе ставлення до громадян повинне переважати у державній політиці.

Дивує, що мовчать профспілки, щось, як завжди, писнули і замовкли. До цього року влада мала узгоджувати з ними будь-яке підвищення цін на енергоносії. Проте, під керівництвом депутата від Партії регіонів Василя Хари Федерація профспілок навряд чи буде критикувати уряд і виводити людей на вулиці.

Станіслав Ніколаєнко, голова Ради партії "Справедливість"

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави