Копають під Калетніка

П'ятниця, 18 лютого 2011, 10:30

Звільнений після скандальних кадрів про збирання доларів з митних постів начальник Львівської митниці Роман Микитюк відмовляється здавати мандат депутата Львівської обласної ради. Хоч з понеділка вже керує Вінницькою митницею.

Ігор Калетнік, керівник Держмитслужби, теж робить вигляд, ніби не було жодних поборів на Львівській митниці . Наче Клавдія Кутикіна, заступник керівника митниці, не збирала двічі на місяць – 15 і 30 числа – данину у твердій валюті.

Навколо гробове мовчання. І в Києві, і у Львові.

Рядові митники довго не гралися в чесних "верещагинів", і дружно написали заяви про побори.

Всіх, хто потрапив у скандальні кадри, які знімали прихованими камерами в кабінеті Кутикіної, доставили у слідчий відділ СБУ, і поставили перед фактом: або добровільно пишете заяви, або закатаємо на повну котушку.

Після чого вся братія дружно взялася за пера.

Поки слідчі вивчають оперативні кадри, Держмитслужба розродилися на два накази.

Першим – звільнили начальника Львівської митниці Романа Микитюка із займаної посади, і відразу перевели у Вінницю. На малу батьківщину голови Держмитслужби Ігоря Калетніка. А Володимира Харкавого призначили виконуючим обов’язки Львівської митниці.

Перестрахувався Ігор Калетнік неспроста, мало чого заарештована Клавдія Кутикіна у слідчому ізоляторі може розповісти.

Неспростовні оперативні кадри говорять про налагоджений ланцюжок поборів у системі Держмитслужби.

Багато хто очікував, що Романа Микитюка тихесенько сплавлять до своїх овечок у Турійський район на Волинь, де його сім’я має міцне господарство. Але йому кинули рятівний круг.

Про побори на митницях говорять не один рік. Тільки чому тепер почали копати під Держмитслужбу?

Ось що найбільше нині, мабуть, хвилює Ігоря Калетніка, який мужньо витримав перший удар, і мовчки проковтнув гірку пілюлю. І не знає звідки чекати нападників.

У Львові проблем почалися зі звільнення 55 митників. В Україні найближчими місяцями Держмитслужба має розпрощатися з 5 тисячами працівників.

Уявляєте, що почнеться? Ось чому Микитюка не вигнали з вовчим квитком. Система може лопнути, як мильна бульбашка. Це – найстрашніше.

Мудрого треба боятися спереду, хитрого ззаду, а озлобленого з усіх боків. Але їх буде дуже багато – цілих п’ять тисяч.

Автор не є прихильником методів нинішнього міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. Але його заява, коли на хабарі попадається заступник, начальника теж відправляють у відставку, служить стримуючим фактором для всього відомства.

Після того, як Романа Микитюка перевели на аналогічну посаду в іншу область, всій Україні продемонстрували, що Держмитслужба живе за своїми правилами. І відданих людей не викидають на вулицю.

Окрилений Микитюк на радощах навіть відмовився здавати мандат депутата Львівської обласної ради від Партії регіонів.

"Я цього не збираюся роботи. Прописаний і живу у Львові. Наша робота не передбачає нічого довготермінового, як кажуть, нема нічого постійного в цьому житті", – заявив Микитюк інформагенції "ZAXID NET".

Після скандальних кадрів, які побачила вся країна, екс-начальник Львівської митниці Роман Микитюк ще намагається всидіти на двох кріслах – у Вінниці та Львові.

Чи це не виклик системі?

Богдан Кушнір, Львів, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави