Суд – не театр

Середа, 10 серпня 2011, 16:38

Арешт Юлії Тимошенко, який стався 5 серпня цього року, нагадав всім юристам і підсудній про те, що суд – це не театр. І не всі театральні прийоми дозволені в залі судового засідання.

Для того, щоб забезпечити дотримання судової процедури і здійснення правосуддя в залі суду має бути елементарний порядок.

В Печерському суді такого порядку явно не було.

Звичайно, що для судді Кірєєва ситуація була досить складною. Кожне його слово, кожне рішення і дія ставали предметом широкого обговорення.

Очевидно, що процес Юлії Тимошенко є досить складним, оскільки ведеться не лише в стінах Печерського суду, а і на сторінках газет, екранах телебачення, у Верховній Раді, кулуарах міністерств і президентської адміністрації.

Тепер він перейшов ще і під намети на Хрещатику. Навіть з’явилась тінь нової революції. Тільки чи буде ця революція помаранчевою?

Замість того, щоб контролювати поведінку підсудної, яка добре володіє словом, особливо перед камерами, суддя прийняв рішення, яке його дискредитує і позбавляє можливості об’єктивно і безсторонньо вести судовий процес.

Вишколений на старих традиціях ще царської Росії, цей суддя (заслужено чи ні) буде винним у тому, що піддався тиску прокуратури.

Цей процес мав всі шанси стати процесом, який покладе край старій системі. Він мав показати всім, що віднині навіть прем’єр-міністр не може бути застрахований від правосуддя.

Це змусило б кожного політика, який знаходиться при владі, добре подумати перед тим як приймати важливе рішення. Такий процес мав би показати всім, що навіть кандидат на пост президента може стати перед судом, але при цьому розраховувати на справедливий суд і не боятися бути несправедливо засудженим.

Цей процес міг би бути проявом такої жаданої в Україні демократії. Замість цього процес Юлії Тимошенко перетворився в бульварну трагікомедію і головна акторка цим арештом досягне бажаної для себе слави.

Очевидно, що суддя Кірєєв поспішив із прийняттям рішення про арешт. Зважаючи на складність цієї справи, можна припустити, що в нього просто не витримали нерви.

Під час цього судового процесу виявився один парадокс: відсутність обвинуваченої, як і її присутність (через провокаційну поведінку підсудної) ускладнює судовий процес. Суддя мабуть забув, що він міг привести підсудну Тимошенко і її захист до порядку, видаливши їх із зали суду.

Франція також має свої юридично-політичні процеси. Громадськість з нетерпінням очікує на вердикт суду по справі екс-прем’єр-міністра Франції Домініка де Вільпена, де він виступає проти діючого президента Франції Ніколя Саркозі. Ця справа має розглядатись через декілька тижнів у паризькому апеляційному суді.

Слід зазначити, що у свій час у Франції були засуджені екс-міністри. Від політичних сил лівого спрямування – Емануелі. Від правих – Жюпе і Паскуа. В жовтні цього року очікується початок судового процесу над Жаком Шираком.

Журналісти, політики і просто громадяни не утримуються від коментарів. Але всі знають, що суддя – господар у судовому засіданні і може видалити із зали суду будь-яку особу, яка порушує порядок, в тому числі, і підсудного. Це передбачено статтею 321 та 322 Кримінально-процесуального кодексу Франції.

У статті 321 встановлено, що якщо на судовому засіданні один із присутніх будь-яким чином порушує порядок, головуючий видає розпорядження вивести його із зали засідань.

Якщо той пручається, або провокує шум, його просто на місці арештовують і засуджують на два роки позбавлення волі. І це не враховуючи відшкодовування за нанесені збитки для карного кодексу і за образу урядових осіб.

За розпорядженням головуючого, він силоміць може бути виведений охороною із зали суду.

У статті 322 передбачено, що якщо порядок порушується підсудним, то до нього застосовують правила визначені у статті 321.

Така практика французького правосуддя ніколи не оскаржувалася у Європейському суді з прав людини.

Із публікацій в пресі відомо, що суддя Кірєєв постійно скаржиться на поведінку підсудної і не один раз намагався закликати її до порядку. Юлія Тимошенко ігнорувала його зауваження і суддя не знайшов кращого виходу ніж прийняти рішення про її арешт.

З яких пір тигриця заспокоюється в клітці?

У зв’язку з арештом Юлії Тимошенко у судді Кірєєва виникла досить серйозна проблема. Тепер законність прийнятого суддею рішення про її арешт вийде на перший план, відсуваючи на другий план питання про наявність вини Тимошенко в пред’явлених їй обвинуваченнях.

Після того, як прокурор Фролова оголосила, що рішення про арешт не можна оскаржувати, можна лише здогадуватися в яких умовах буде продовжуватись слухання цієї справи.

Вистава продовжується.

Купуйте білети, любителі театру.

Стефан Дуніковський, адвокат, Париж, Франція, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024