Могилянське питання: як усе було насправді

Середа, 03 серпня 2011, 14:34

Остаточного порозуміння між студентами Києво-Могилянської академії та Міністерством освіти, науки, молоді та спорту, МОНМС, бути не може принаймні доти, доки держава упереджено ставиться до найстарішого й одного із кращих сучасних вишів України.

Це літо виявилося дійсно спекотним для студентства Києво-Могилянки.

Ми стикнулися з низкою проблем як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. Ці проблеми змусили активно долучатися до роботи на канікулах не лише представників адміністрації вишу, але найактивнішим чином і членів Студентської колегії, СК.

Могилянка сприймається багатьма як один із нечисленних престижних вишів, куди може вступити навіть дитина з бідної сім'ї. Саме тому незаможних абітурієнтів у нас чимало.

І саме тому скорочення держзамовлення – велика проблема.

Тенденція до скорочення державного замовлення існує по всій країні, але НаУКМА страждає чи не найбільше. Уже після завершення прийому документів від вступників МОНМС раптово оголосило про відсутність замовлення взагалі на такі магістерські програми, як "журналістика" та "соціальна робота", а також про суттєве скорочення набору на більшість решти спеціальностей.

Скорочуючи всіх підряд, держава вперто закриває очі на питання якості викладання й популярності на ринку праці спеціалістів, яких випускає наш університет. Натомість підхід до Могилянки здійснюється за формальними та кількісними показниками.

Наприклад, програма "журналістика" не вгодила тим, що вона існує лише на рівні магістеріуму, і не має бакалаврату.

Як голова СК, я звернувся до МОНМС із вимогою надати роз'яснень щодо причин скорочення. Особисто зустрітися зі мною виявив бажання перший заступник міністра Євген Суліма.

У ході розмови я висловив незадоволення упередженим ставленням МОНМС до академії. Обґрунтування бачення проблеми міністерством, як і раніше, послуговується формальним підходом, наголошуванням на тому, що в однакових пропорціях постраждали всі університети.

Позиція МОНМС була зрозуміла, але згоди з нею я не висловлював жодної. Тому повідомлення в ЗМІ із приводу нашого повного порозуміння є, м'яко кажучи, перебільшеними.

СК має сподівання на компроміс між Академією та міністерством, але поки що все складно. Тому Студентська колегія допомагатиме шукати фінансування магістерських програм, які не отримали держзамовлення. Зокрема, сприятиме організаційно діяльності фонду, створеного випускниками для підтримки спеціальностей "соціальна робота" та "журналістика".

У ході зустрічі також було піднято питання щодо законності введення в Києво-Могилянській академії наказу про додаткову оплату за використання побутових приладів у гуртожитках, що призведе до перевищення граничної норми плати за проживання, яка становить 212 гривень, 40% від мінімальної стипендії. Крім того, ця інформація вже була висвітлена в статті "Тариф "демократичний" в газеті "Освіта України" від 11 липня 2011 року. Суліма у відповідь на це дав ряд доручень вжити заходів для вирішення даного питання.

На зустрічі було звернуто увагу на важливість залучення студентського самоврядування до процесу адаптації та соціалізації абітурієнтів як майбутніх студентів вишу.

Втім, студенти нашої академії таку роботу ведуть постійно.

Додам, що СК наразі працює над низкою проектів, що ознайомлять вступників зі студентським життям у НаУКМА.

Роман Потеряйко, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави