Сигнал суспільству

Четвер, 20 жовтня 2011, 10:19

Днями в інтерв’ю "Wall Street Journal"  президент Янукович заявив, що звільнення Тимошенко подало б неправильний сигнал суспільству.

Негативних, геть тривожних сигналів накопичилось стільки, що бажання це цунамі стримати, чи то від нього втекти, можна зрозуміти. Втім, від наслідків нестриманого бажання позбутися політичних опонентів не так легко втекти – ані владі, ані тому самому суспільству, чиє виховання так схвилювало гаранта.

"Якого роду сигнал ми даємо суспільству? – питав пан Янукович, звертаючись до журналіста Wall Street Journal. – Що для того, щоби коїти злочини, потрібно бути членом опозиції?".

Саме таке враження своїм глядачам настійно нав’язував державний Перший національний телеканал. Про пильну увагу Європи повідомляли, про причини – ані слова. Навіть на тлі невпинних хвиль обурених заяв різних єврочиновників, представників інших держав.

Адже в кожній їхній заяві гранично чітко викладено причини стурбованості. Процес і вирок свідчать про "вибіркове застосування законодавства", "політично мотивоване переслідування, неповагу до міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого, незалежного судового процесу".

В значній частині заяв напряму сказано про намір переглянути Угоду про асоціацію з ЄС, про загрозу для відносин з європейськими та іншими державами. Тобто про натяки не йдеться, Європа говорить просто "в лоб".

Тож, гадаю, більшість телеканалів воліли взагалі замовчувати про такі заяви аби, так би мовити, не подавати небажаний сигнал суспільству.

Повернімось до інтерв’ю. президента.

"Підвищивши голос, він закликав Захід поважати його країну і заявив, що у нього склалося враження, що "вони не хочуть слухати" його заяв про те, що він не втручається у роботу судів і правоохоронних органів".

Дійсно прикро, коли говоримо про відданість євроінтеграції, демократичним цінностям, в тому числі й об’єктивному та незалежному правосуддю, а хтось геть відмовляється схвально кивати головою. Ба більше, згадує про дивний вибір судді, про цілу низку порушень вимог справедливого судочинства.

Якось важко тільки слова, хоч якби гарно вони не звучали, слухати, тим більше коли журналісти демонструють прямий зв’язок між свідком обвинувачення та адміністрацією президента. Коли регіонали слово в слово повторюють за Генпрокурурою і навпаки – інформаційно випереджають цей "незалежний" орган влади.

Коли видно, як напрочуд гармонійно все – старий процес, нові обвинувачення, питання про декриміналізацію, тощо – скоординовано з державним Першим національним.

Координація аж кидається в очі. На Першому національному вже з 12 жовтня майже не згадують про вирок Тимошенко. Дізнаємось лише про намір адвокатів подати апеляцію, хоча вирок, процес і, звісно, ймовірні наслідки для України, надзвичайно жваво обговорюють усі світові ЗМІ.

Водночас питають "Як борги приватної компанії стали державними?".

На це питання люб’язно відповідає прем'єр-міністр України: "Уряд продовжує врегульовувати масу інших боргових претензій до держави. Наприклад, вимогу Міністерства оборони Російської Федерації повернути 405 мільйонів доларів боргу горезвісних "Єдиних Енергетичних Систем України" пані Тимошенко. А це 3,3 мільярда гривень, що, на хвилиночку, дорівнює всім витратам держави на будівництво лікарень, шкіл тощо в регіонах України у 2012 році".

А вже наступного дня повідомляють, що "Юлію Тимошенко можуть засудити ще на 12 років і висунути претензій більш як на три мільярди гривень".

За словами Івана Дерев'янка, начальника головного слідчого управління СБУ, "Тимошенко вчинила замах на розкрадання коштів державного бюджету у особливо великих розмірах шляхом покладання на Камбін України зобов'язань корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони Російської Федерації – 405 мільйонів 500 тисяч доларів США".

Аж жах бере, коли усвідомлюєш, скільки ворогів, тобто злочинців, намагаються уникнути справедливого, й звісно, незалежного, правосуддя? Та й протягом 15 років.

Втім про духовне здоров’я народу дбає гарант.

"Янукович припустив, що було би неправильно звільнити Тимошенко у зв’язку з новими кримінальними звинуваченнями, висунутими проти неї минулого тижня".

Тобто президент, який "не втручається в роботу судів та правоохоронних органів", уже знає, що лідерку "Батьківщини" не можна звільнити, бо порушено іншу проти неї кримінальну справу, у ході та результаті якої можемо не сумніватися.

Адже влада дбатиме про сигнали суспільству.

Чи не час суспільству подавати чіткі сигнали владі? Допоки не пізно.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука