Бюджет-2012: бідність людей на тлі марнотратства влади

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 12:31

Законопроект про бюджет-2012, який просуває парламентська більшість, у разі його прийняття без суттєвих змін зробить бідних ще біднішими, а багатших – ще багатшими.

Як і в поточному році, примусово вилучені з трудівників і бізнесу гроші будуть спрямовані на марнотратство влади й розплату за підтримку наближеним до неї олігархам. А ті, хто здобув ці кошти важкою працею, отримають ще менше ніж сьогодні – мізерну надбавку поглине зростання споживчих цін та комунальних тарифів.

Не будемо зараз докладно з'ясовувати, чому в нашому бюджеті так мало грошей – менше ніж у будь-якій невеликій європейській країні. Факт залишається фактом – Україна займає "почесне" четверте місце у списку найгірших економік світу, пропустивши вперед лише Мадагаскар, Вірменію й Гвінею.

Нам нема чого мірятися зі США – Барак Обама 360 мільярдів доларів спрямовує тільки на створення нових робочих місць.

Маємо, що маємо, як сказав наш перший президент.

Ми відомі світові як країна, де відбулась Чорнобильська катастрофа. А ще – тим, що вміємо виробляти металолом. Сировинні товари в 2011 році складають до 70% експорту, в 2008 році було 67%. Майже не перероблений чорний метал приносить 30% ВВП – щоправда, лише 12% надходжень до бюджету. А три чверті споживчих товарів купуємо в більш успішних закордонних виробників.

Але, хоч би й що, за прогнозами уряду наш ВВП у наступному році має зрости на 16,6%, нехай і за рахунок зростання цін, а сукупні обсяги зведеного бюджету – на 13,5%. До того ж, уряд, попри всі обіцянки прем'єра Азарова, збирається позичити понад 90 мільярдів гривень.

При тому, що кабмін на словах зобов'язується утримати зростання споживчих цін на рівні не більше 7,9%, ми нібито отримаємо обіцяне "покращення життя".

Але навіть без докладного аналізу законопроекту видно, що саме ті, хто створять це нехай невелике, але зростання, залишаться обділеними.

Так, мінімальна пенсія – її одержує більшість пенсіонерів – буде збільшена лише на 7,7%, і на закінчення 2012 року складе всього 869 гривень. Прожитковий мінімум, який, за розрахунками фахівців, менший реального на третину, підвищується для дітей на 7,6%; для осіб, що втратили працездатність – на 7,5%; для працездатних – на 5,7%.

Саме розмір прожиткового мінімуму є базою для визначення мінімальної заробітної плати та інших соціальних параметрів. До речі, мінімальна зарплата зросте в 2012 році, згідно з показниками проекту бюджету, лише на 5,6%.

Навіть якщо не брати до уваги те, що уряду ні за яких обставин не вдасться утримати інфляцію на такому рівні – хіба що за рахунок звичних статистичних маніпуляцій – то вже в законі закладено зниження соціальних гарантій.

А це – пряме порушення Конституції!

Якби зубожіння населення відбувалося з об'єктивних причин і поширювалося на всіх без виключення, можна було б не змиритися, але ж – зрозуміти!

Але як не звертати увагу на те, що влада продовжує планувати неприховане марнотратство щодо власного забезпечення?

У наступному році більш ніж на 1 мільярд гривень збільшуються видатки на Державну судову адміністрацію – з 2,5 до 3,9 мільярдів гривень. Це без урахування Верховних, Конституційних і інших судів з особливим статусом.

З 2,2 до 2,4 мільярдів гривень збільшується фінансування генпрокуратури, з 13,5 до 14,4 мільярдів гривень – МВС. Міліція за обсягами витрат уже зрівнялася зі Збройними силами, а сам міністр Могильов, який уміє тільки людей переслідувати, вимагає ще більше.

Водночас чисельність міліції разом із приналежними військами й спецзагонами вдвічі більша відносно кількості населення, якщо порівнювати будь-якій європейській країні.

Державному управлінню справами, яке обслуговує президента, запланували 1 мільярд 447 мільйонів гривень – на 60 мільйонів більше ніж у 2011 році. Лише на його санаторії – 102,6 мільйонів гривень. Це при тому, що на лікування всіх ветеранів війни й інвалідів у країні передбачено 107 мільйонів.

Загалом, у цьому році медичне обслуговування нардепів і взагалі державного керівництва становило 300 мільйонів гривень, а в наступному – уже 465 мільйони. Порівняємо: на охорону здоров'я для решти українців уряд пропонує 7,068 мільярда гривень – по 154 гривні на рік на кожного.

На бездонну діру "Євро-2012" передбачено 7,4 мільярдів гривень лише в 2012 році, а взагалі його підготовка коштує близько 80 мільярдів.

Народним депутатам, у тому числі й таким, що мають розкішні квартири в Києві й маєтки в Конча-Заспі та Пущі-Водиці, бюджетом передбачено й далі оплачувати проживання в однойменному готелі по 400 гривень на добу в однокімнатному номері, 480 гривень у двокімнатному. Цей готель для свого інтер'єру закуповує за народні гроші крісла по 5,7 тисяч гривень за штуку та дивани, кожен з яких коштує понад 50 тисяч гривень.

Таких порівнянь можна привести безліч. Усі вони свідчать про одне: бюджет 2012 року – антисоціальний і антинародний.

Тому я звертаюсь всіх народних депутатів проголосувати за принципове рішення: забезпечити на 2012 рік за рахунок держбюджету зростання соціальних стандартів принаймні на 10-12%, тобто реально вище планованої інфляції. А кошти для цього вивільнити за рахунок відповідного скорочення видатків на утримання вищої державної влади й розкіш її очільників.

Олег Ляшко, народний депутат України, лідер Радикальної партії, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів