Оцінка "реформам"

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 13:14

Свіжий Рейтинг легкості ведення бізнесу Світового Банку, надрукований 20 жовтня, ставить адекватну оцінку "реформам", що доблесно "проводяться" нині в Україні: за рік країна спустилась на 152-е місце з 149-го.

З країн Східної Європи і Центральної Азії Україна виграє лише у Узбекистану. З іншими регіонами краще себе не порівнювати – гірший рейтинг є лише у країн Центральної Африки.

Скажімо, порівняння України і Грузії (16 місце) показує відмінність між "реформами" і реформами. Згідно зі звітом Світового Банку, для того, щоб:

- відкрити бізнес в Україні потрібно 9 документів і 24 дні; у Грузії – 2 документи і 2 дні;

- отримати дозвіл на будівництво в Україні потрібно 21 документ і 375 днів; у Грузії – 9 документів і 74 дні;

- зареєструвати власність в Україні потрібно 10 документів і 117 днів; у Грузії – 1 документ і 2 дні.

Загальне податкове навантаження в Україні складає 57,1% з прибутку, тоді як в Грузії – 16,5%.

Я розумію, що аби впроваджувати справжні реформи, треба трошки більше інтелекту, ніж на те, щоб так успішно знаходити ворогів всередині і ззовні країни.

Але ніхто не переконає мене, що маючи власну більшість у парламенті, при бажанні, не можна було суттєво покращити регуляторне середовище для бізнесу в країні.

Я чітко бачу це бажання, працюючи з урядом в Малайзії: питання легкості ведення бізнесу знаходиться в центрі уваги найвищих посадових осіб країни, починаючи з прем’єр-міністра.

Наполегливе порівняння себе з Сінгапуром (1 місце в рейтингу) дає результати: країна стрибнула за рік на 5 сходинок з 23-го на 18-е місце. І що важливіше, акціонерні товариства реєструються тепер в Малайзії за 1 день, а простий бізнес за 1 годину.

Я впевнений, що при бажанні і справжніх реформах Україна може зробити те саме. Чи може наша влада вважає, що ми заслуговуємо на менше ніж грузини і малайзійці?

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію