Янукович – політичний корупціонер? Логіка Генпрокуратури

Субота, 03 березня 2012, 19:07

Українські борці з корупцією видають все нові і нові перли замість самої боротьби.

Автором чергового став заступник Генпрокурора Віктор Занфіров. Так, це саме той учень курсів трактористів-машиністів та помічник бурового майстра, який після 8 років роботи у КДБ зробив кар’єру в органах прокуратури

Не зрозуміло, де саме він починав боротися з корупцією, але логіка у нього виявилася надто дивною. Кримінальну справу щодо так званого скандалу Забзалюка-Рибакова Генпрокуратура не порушила, бо "тут складу кримінального злочину немає, є політична корупція". 

Звичайно, якщо виходити з такого трактування, то у кримінальному кодексу немає відповідної статті "політична корупція".

Але там так само немає, наприклад, "футбольної корупції". Тобто коли президенти клубів платять суддям за правильне суддівство – це ніякий не кримінальний злочин, витікає з логіки Занфірова. І розбиратися з цим має не Генпрокуратура, а самі вболівальники: не подобається – не ходіть. Але чомусь у Європі саме правоохоронці борються з цією футбольною корупцією. І винні несуть покарання у відповідності з місцевим законодавством.

Також немає у кримінальному кодексі і таких понять, як «освітня корупція» (це коли дають хабар за вступ або за оцінку), "медична корупція" (коли дають хабар за місце лікаря), "земельна корупція" (коли дають хабар за виділення земельного наділу), "судова корупція" (ну ви знаєте) і так далі.

Тобто і з цими історіями правоохоронці не збираються розбиратися? То про яку боротьбу з корупцією тоді говорити?

Але своїм висловом Занфілов не лише продемонстрував алогічність боротьби з корупцією Генпрокуратури. По суті він заявив: президент причетний до політичної корупції в Україні. А хтось взагалі може сказати: у скандалі Забзалюка-Рибакова Янукович стояв на чолі схеми купівлі депутатів. І ось чому.

У своєму інтерв’ю УП Роман Забзалюк сказав наступне: "в запису є фрагменти, де він (Рибаков – авт.) наголошує, що всі свої дії він погоджує з президентом".

Тобто описану бютівцем схему можна описати наступним чином.

Умовний "Папа" дає завдання умовному "Рибі" назбирати тушок у парламенті з використанням фінансового стимулу. Цей "Риба" дає $0,5 млн "Ромі" за перехід з однієї фракції в іншу. І не просто за перехід. Про це публічно ніхто не говорив, але "Рома" віддав свою картку для голосування "Рибі". За увесь час відсутності "Роми" його картка кілька десятків разів голосувала у сесійній залі синхронно з карткою "Риби". Скоріш за все ці голосування погоджували десь у кабінетах біля "Папи". Картку повернули вже після викривальної прес-конференції "Роми".

І ось тепер, якщо дії "Риби" і "Роми" вважати «політичною корупцією», то виходить, що і "Папа" до неї причетний. Ба більше, за нормами логіки "Папа" у цій історії очолює "політичну корупцію".

Не знаю, які там "усі матеріали" вивчили і які перевірки здійснили у Генпрокуратурі аби розібратися з історією Забзалюка-Рибакова. Але усі плівки Забзалюка вони навряд чи прослухали.

А на них, як знову ж таки у своєму інтерв’ю УП розповів Забзалюк, "у керівництва партії "Батьківщина" є додаткові матеріали, які поки недоцільно оприлюднювати, і які стосуються корупційних діянь інших людей, які пов'язані з найближчим оточенням Януковича в адміністрації президента".

Може і ось ці "корупційні дії в адміністрації президента" прокурори вже теж віднесли до "політичної корупції"? Так би мовити авансом…

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?