Як нам Платіні посадити за грати?

Понеділок, 25 червня 2012, 12:43

Поспішайте почитати, навряд чи подібне де ви іще зустрінете: один народний депутат України потривожив своїм зверненням генерального прокурора Пшонку з приводу… не зарахованого мадярськими суддями гола українців у ворота футболістів збірної Англії.

І сміх, і гріх: упіймав у Донецьку на матчі ЄВРО-2012 міжнародних корупціонерів.

На підставі закону "Про статус народного депутата України", цей нардеп, без тіні сум’яття, просить генпрокурора порушити кримінальну справу проти бригади угорських судів.

А також: "…відносно Президента УЄФА Мішеля Платіні за умисне не вжиття заходів відносно корупційних діянь бригади арбітрів на чолі з угорцем Віктором Кашшаї, які умисно, діючи в інтересах футбольної команди збірної Англії, не зарахували забитий українською збірною гол під час матчу Євро-2012 Англія – Україна, що призвело до програшу збірної України та завдало значної шкоди українському народу, суспільству та державі".

Дивуюся, чому цей "захисник Вітчизни" не напише депутатське звернення до Януковича, не зажадає негайно зупинити проведення всіх матчів ЄВРО-2012 в Україні, аж поки не зарахують забитий у Донецьку гол.

Прокурорські, вони ніколи не бувають колишніми: завжди все тримають під кримінальним прицілом.

Цей випадок, знаєте, нагадав події 2002 року. Тоді шведська хокейна збірна на Олімпіаді з тріском програла білорусам. У парламенті благополучної скандинавської держави відбулося бурхливе обговорення питання втрати патріотизму спортсменами, а за тим, і голосування за позбавлення громадянства хокеїстів, які грають… у НХЛ.

Законопроект щоправда кворуму не набрав, але вже наступної Олімпіади шведи таки стали чемпіонами…

Можливо, й тому, що їх полякали… Так що спорт і політика чимось близькі і схожі…

А якщо пан Пшонка навіть і не зреагує на цей гіперпіар народного депутата, для острашки судів, які приїздитимуть судити матчі наших команд Ліги Чемпіонів та Ліги Європи, раджу роздавати їм цей документ, у перекладі рідною мовою.

Аби начувалися і знали сіроманці, що ми свого не попустимо. Що в нас є недремні "Захисники Вітчизни", і прокуратура також.

Правда, мій заміський сусіда, вельми мудрий чоловік Броніслав Карлович Черкавський, прочитав це звернення, фігурально покрутив пальцем побіля власного виска і сказав: "Це все одно, начебто звернутися до прокуратури з приводу того, що грім убив порося….

Нехай би цей депутат ліпше б вияснив, розібрався, чому так сталося, що українці не мають змоги подивитися найважливіші, найцікавіші матчі ЄВРО-2012 на Першому Національному телеканалі. А тільки за гроші на донецькому каналі "Україна"?

Зверни увагу, – продовжив Карлович, – це тоді, коли ЄВРО-2012 відбувається фактично за кошти, зібрані з наших податків. Поставивши свій ключ на відеокартинці, вони змушують нас іще раз заплатити їм, але вже донецьким магнатам.

Більше того. Нині поглянь, заледве не через двір у сільській місцевості встановлено супутникові телеантени. Але УТ-1 і "Україна" закодували свої передачі, аби, боронь Боже, українці не побачили якийсь із футбольних матчів. Хочеш отримати сигнал – плати.

Телевізійники пояснюють, що закодувати сигнал зі стадіонів – це мовбито сувора вимога самого УЕФА. Мовляв, забороняється показувати чемпіонат у відкритому телеефірі. Тоді я запитаю, – строго каже мій сусіда, – а чому ж у такому разі два німецькі супутникові телеканали по черзі щовечора транслюють усі без винятку матчі ЄВРО-2012.

І польські канали їх вільно показують також. На них що, пересторога УЕФА не розповсюджується? Тільки на українців, які мають платити оброк донецькому олігархату?".

Чи міг би що відповісти моєму сусідові головний "Захисник Вітчизни" і, зрозуміло, урядовці, котрі віддали саме донецьким комерсантам право показу матчів на ТРК "Україна", яка, до речі, своїм телесигналом не покриває й половини території нашої держави?

І тому виходить, що коли я писав ці рядки, Перший Національний телеканал почав уперше в своєму ефірі (!) показувати матч Росія-Чехія, який відбувся більш ніж 2 тижні тому?

"Для чого цей репортаж, – запитав я свого мудрого сусіда, – адже російська збірна так безславно виступила на ЄВРО-2012, що газета "Московский комсомолец", після поразки "федератів" від греків великими літерами над заголовком видання написала: Уроды!?

"Як це для чого? – відповів кебетливий пан Черкавський, – а щоб українці зайвий раз послухали гімн Російської Федерації. УТ-1 на цьому спеціалізується…

Олександр Горобець, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів