Опозиція здала округ Мельнику

Четвер, 18 жовтня 2012, 10:53

Зняття об'єднаною опозицією та УДАРом кандидатів на користь одне одного, як відомо, перетворилось на фарс.

Обидві політичні сили залишили своїх кандидатів в тих округах, де вони мають хоч якийсь шанс на перемогу. І тим самим дали шанс на перемогу провладним кандидатам.

Як, наприклад, у випадку 95 округу.

Згідно з результатами соціологічного опитування, що проводилося Rating Group, Центром Разумкова, Центром "Соціовимір" у межах 95 виборчого округу представник об’єднаної опозиції В'ячеслав Кутовий має рейтинг 16,1, Олександр Юраков від УДАРу – 14,1%, регіонал Петро Мельник -12,1% .

Серед тих, хто має намір брати участь у виборах, Кутовий мав рейтинг 19%, Юраков – 17,3%, Мельник – 14%.

Зважаючи на те, що похибка вибірки складає 3,6% кандидати фактично дихають один одному в спину, але очевидно, що узгодження обома опозиційними силами єдиної кандидатури давало їй серйозний шанс перемогти.

Та ж соціологія свідчить, що в разі зняття будь-кого з опозиціонерів 30% його електорату голосувало б за іншого опозиціонера.

Але ні УДАР, ні Об'єднана опозиція не змогли пожертвувати своїми амбіціями заради так широко декларованої цілі "боротьби з режимом Януковича".

Все, чим зараз зможуть розпорядитися опозиціонери – це аж 4% виборців Євгена Жовтяка, який знявся з виборів за підсумками соціологічного дослідження Інституту соціології та політичної психології Академії педагогічних наук.

До речі, це дослідження, в рамках якого було опитано понад 2 000 виборців, дало дещо інший результат: Юраков – 21,8%, Кутовий – 16,9%, Мельник – 17,2%.

"Я - людина команди, і ні з ким переговори не вів. Але я зустрічався в штабі, і мені сказали, що в мене є великі шанси перемогти. І що наша команда вестиме переговори з об’єднаною опозицією щодо визначення єдиного кандидата", - розповів УП Олександр Юраков.

За його словами, штабами ОО і УДАР було попередньо домовлено, що політична сила Кличка знімає на користь "Батьківщини" три кандидатури, а ті – чотири кандидатури на користь УДАРУ. Зокрема, Юраков мав лишитися єдиним кандидатом.

"Ми своє зобов’язання виконали, а об’єднана опозиція, на жаль, ні" - каже він.

"Чому цього не сталося? Кандидат, який іде в моєму окрузі від об’єднаної опозиції, висунутий від Фронту змін. Їх керівник місцевого штабу – людина напряму підпорядкована місцевому губернатору, і діє в інтересах Партії регіонів", - каже Юраков.

За словами кандидата від УДАРУ, в ці дні до нього звернулися через посередників люди від Фронту змін і запропонували заплатити 750 тисяч доларів, щоб його опонент Кутовий знявся з виборів.

"Вони люди досвідчені, і зробили цю делікатну пропозицію через посередників. І наскільки мені відомо, таку ж пропозицію отримали й інші наші кандидати", - стверджує Юраков.

Ударівець вважає, що "Батьківщина" спеціально замовила під себе соціологію, яка не відповідає дійсності. І наполягає, що в останні тижні позиції УДАРу зросли.

"Допоки УДАР ішов у соцдослідженнях третім, вони нас не чіпали, а коли ми вирвались на друге місце, стали поливати нас брудом", - каже кандидат.

Конкурент Юракова В’ячеслав Кутовий переконує, що ніхто в опонента 750 тисяч не просив.

"Вони вже не знають, що розказувати. Спочатку казали, що я технічний кандидат Мельника. Тепер це. Юраков всюди розказує, що стільки грошей витратив на кампанію, що й не подумає зніматись", - каже він.

Кутовий наполягає на рейтингу в 19%, і вважає, що цілком логічно лишився у виборчих перегонах як найсильніший кандидат.

Більш того, в об’єднаній опозиції переконують, що дії Кличка в цьому випадку були погоджені з Банковою і направлені на те, щоб витіснити сильних кандидатів ОО.

"Наші переговори з Кличком тривали до 4 ранку. Начебто все було погоджено. І тут він виходить в суботу зі своїм ультиматумом", - розповів УП співрозмовник з наближених до переговорів.

Крім того, в "Батьківщині" підкреслюють, що результати разтиражованого у ЗМІ соцдослідження у різних соціологічних компаній-учасників по різних кандидатах розходяться дуже сильно. І що тільки зведеними даними кандидатів вдалося вирівняти.

Насправді, як написала Ірина Бекешкіна у Facebook опитування, що проводилося Rating Group, Центром Разумкова, Центром "Соціовимір", тільки й має сенс, якщо розглядати об’єднані дані на 800 опитаних, бо для 200 опитаних похибка становитиме 8%, і це просто несерйозні цифри.

 

Втім про соціологію кандидати можуть говорити до самих виборів, але факт лишається фактом. Замість того, щоб заховати амбіції і об'єднатися, вони відкрили дорогу провладним кандидатам.

Навіть за відсутності виборчого туризму Петру Мельнику буде легко добитися потрібного результату. Адже офіційно прописаних у гуртожитки ніхто не повертав назад у їхні округи.

Дільничні виборчі дільниці вже сформовані під Мельника. В окрузі навіть не зареєстрували спостерігачів по квоті НУНС, лише бютівських.

Так що результат буде прогнозований. І опозиція закопала свою перемогу власними руками.

І такий "мельник" буде не один.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави

Орфанні захворювання: як держава створює систему виявлення та лікування рідкісних хвороб

Ахіллесова п'ята Путіна: як позбавити РФ нафтових доходів, щоб покласти край її агресії