Треба здолати людський страх

Середа, 24 жовтня 2012, 14:05

В Церкві Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі замість традиційної проповіді у ці дні зачитують Слово Глави Української Греко-Католицької Церкви патріарха Святослава під промовистою назвою: "Про страх перед владою і страх Господній: до тих, хто не наважується діяти згідно з волею сумління".

Сподіваюся, що звернення предстоятеля УГКЦ також слухають в інших храмах по всій Україні. Це означає, що Церква надає велику вагу тому, що має відбутися під час виборів, коли українці прийдуть на виборчі дільниці, щоб проголосувати за новий склад Верховної Ради.

Зрештою, звернення Блаженнішого Святослава вже оприлюднене у ЗМІ, а отже кожен має можливість з ним ознайомитися і зробити для себе висновки.

Я ж хотів би наголосити лише на одному, але, на мою думку, дуже суттєвому аспекті, який міститься у згаданому посланні.

В один із найвідповідальніших моментів життя нації і держави вкрай важливо позбутися страху, оскільки саме він не дає чинити нам відповідно до нашого сумління, а отже стає тою перешкодою, яка руйнує людську душу і може зруйнувати майбутнє держави.

При цьому патріарх, а в його особі ціла Церква зазначають, що дуже часто поява страху є безпідставною: "Тут людину лякає радше уявлення про те, що може з нею статися", а отже страх не що інше , як виправдання пасивності й громадянського дезертирства.

В результаті, безпідставний людський страх стає фатумом нашої історії, який перекреслює наше і наших дітей майбутнє.

Як позбутися отого, як правило, уявного страху?

Церква вчить, що найпершим ліком "від цього липкого відчуття" є почуття міжлюдської солідарності. Від себе уточню – відчуття себе членом нації, спільноти "мертвих, живих, і ненароджених" за Шевченком.

Що лікує страх?

"Людина, яка відчула плече свого однодумця й усвідомила його солідарність, здивовано помічає, що страх її покидає. Навіть більше, на його місце приходить розкішне почуття побратимства. Тому згуртовані люди помножують свої сили".

Іншим ліком від страху є "перемога, що її здобуває в людині божественне над гріховним".

Щоб сповна збагнути що це таке, варто прислухатися до уроку, який свого часу дав нам Блаженний Папа Іван Павло ІІ. Багатьом людям, в тому числі й українцям, він запам’ятався передусім тим, що напередодні нового тисячоліття, коли апокаліптичні візії брали гору над здоровим глуздом, неустанно закликав нічого не боятися і переступити поріг надії.

Для людини віруючої це означає покладати свою надію на Господа. Відтак на місце земному страхові приходить визвольний страх Божий, який, на відміну від земного, не паралізує людину й позбавляє миру в її душі, а навпаки, примушує виконувати Господні заповіді, а значить не боятися і чинити так, як підказує совість.

У будь-якому випадку вирішальне значення під час цих виборів матиме не агітація чи вплив ЗМІ, адмінресурс чи його відсутність, і навіть не політична корупція у формі підкупу виборця.

Головне, що матиме значення, це здатність окремо взятого громадянина здолати людський страх. Без цього – перемога не можлива!

Богдан Червак, голова ОУН, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити

Люди в армії закінчуються