Половинне право обирати

Четвер, 08 листопада 2012, 17:39

Окружна виборча комісія №94 з центром в Обухові у своєму намаганні зробити депутатом Тетяну Засуху загнала у глухий кут українську юридичну систему.

В ніч з суботи на неділю вона визнала недійсним голосування по 27 дільницях, спираючись на рішення суду про неправомірність дій дільничних комісій, які не впустили фантомних спостерігачів на свою територію.

Таким чином були анульовані результати виборів не лише по одномандатному округу, а й голосування за списками.

Наслідки такого рішення тягнуть за собою порушення Конституції навіть у випадку, якщо будуть призначені перевибори, про які заявляє Центрвиборчком.

Існує багато спірних юридичних моментів щодо законності рішення ЦВК, роль у процесі Верховної Ради. Але я не про те.

Давайте гіпотетично припустимо, що влада настояла на своєму, Центральна виборча комісія і парламент дограли свою гру у пінг-понг, і в Україні призначені перевибори.

Депутати-юристи від різних політичних сил в один голос кажуть, що вони можливі лише по одномандатних округах. "Якщо визнали недійсним голосування по всій дільниці, а це і мажоритарка, і багатомандатний округ – значить їх визнали недійсними", – сказав депутат Юрій Ключковський.

"Регіонал" Владислав Забарський пояснює: "Рішення ЦВК і рішення Верховної Ради стосується виключно результатів в мажоритарних округах".

А отже виходить, що вибори в тій частині, де майже 30 тисяч виборців з 27 дільниць 94 округу проголосували за партійні списки, попросту викреслили.

Майже 30 тисяч – це чверть виборців усього округу. Майже 30 тисяч – це майже населення міста Обухів.

І ці майже 30 тисяч виборців силами окружної виборчої комісії №94, Тетяни Засухи та її віртуальних спостерігачів, судами позбавили людей права вплинути на повний склад Верховної Ради.

В разі перевиборів, вони матимуть можливість впливати на обрання лише половини парламенту.

Про другу половину, яку обирають за списками, виборців ніхто не спитає. А про попередню їхню думку вже ніхто і не згадає.

Таким чином виборці лише наполовину зможуть використати своє конституційне право на вибір, яке гарантується стаття 38 Конституції України. А Верховна Рада не буде в повній мірі відповідати волевиявленню громадян за партійними списками.

Скасування голосування по дільницях мало б обурити усі великі партії – бо це їхні відсотки.

Хоча більше за все втратили опозиційні партії.

Згідно з даними паралельного підрахунку голосів, серед виборців, які на 94 окрузі віддали перевагу "Батьківщині", були не враховані майже 37% голосів.

УДАР втратив майже 35% своїх голосів. У "Свободи" забрали майже 43% голосів.

Партія регіонів втратила набагато менше, але все одно цей показник складає 24% голосів від усіх голосів, відданих за цю партію на окрузі.

Втратили й комуністи – теж приблизно 35%.

Звичайно, в масштабах всієї країни ці цифри перетворюються на десяті та соті відсотків, але закон гарантує пряме виборче право, а Конституція гарантує КОЖНОМУ громадянину право обирати.

ОВК 94 своїм рішенням скасувати вибори, а Центрвиборчком своєю спробою призначити перевибори крадуть у людей їх право.

Уявіть, що ви одружуєтесь, але рішення про те, хто стане вашою другою половиною, приймає хтось інший. Ви мовчатимете і погодитесь на шлюб, чи будемо боротися за свій вибір? 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market