Європарламент і український націоналізм

Четвер, 20 грудня 2012, 12:39

Став відомим зміст резолюції Європарламенту під промовистою назвою "Ситуація в Україні". Зокрема, в одному із пунктів йдеться про те, що євродепутати стурбовані піднесенням націоналістичних настроїв в Україні, що проявилося у підтримці ВО "Свобода" на останніх виборах.

У зв’язку з цим резолюція закликає українські демократичні партії не асоціювати себе з ВО "Свобода", не схвалювати її діяльність та не формувати з нею коаліції, оскільки "расистські, антисемітські та ксенофобські погляди суперечать фундаментальним цінностям та принципам ЄС".

До речі, це не перша резолюція Європарламенту, у якій в тій чи іншій формі, якщо й не засуджується український націоналізм, то принаймні формулюється негативне до нього ставлення.

Нагадаю, що у лютому 2010 року Європарламент також ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні, де у пункті 20 висловлювався "глибокий сум з приводу рішення президента України Віктора Ющенка, що йде з посади, присвоїти посмертно Степану Бандері, лідеру Організації Українських Націоналістів (ОУН), що співпрацював з нацистською Німеччиною, звання "Героя України".

Що спільного у цих двох резолюціях, крім того, що їх зміст в окремих пунктах фіксує негативне ставлення до деяких політичних сил в Україні?

Передусім впадає в око, що "борцями з українським буржуазним націоналізмом" у Європейському парламенті виступають, як правило, політики лівої і проросійської орієнтації.

Так, за горезвісну резолюцію 2010 року голосували "ліві" депутати від Румунії та Німеччини, які традиційно негативно ставляться до "українського питання" і орієнтуються на Росію, та депутати від Польщі, політикум якої ще живе стереотипами, що склалися про ОУН і УПА під час Другої світової війни.

Цього разу – аналогічна картина. Відповідний пункт резолюції 2012 року став можливим завдяки активності депутата Європарламенту від Болгарії, представника депутатської групи "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" Крістіана Вігєніна, який до того ж не приховує своїх москвофільських переконань.

Іншими словами, у згаданих резолюціях йдеться не стільки про негативне ставлення до окремих постатей українського національно-визвольного руху чи політичних сил, які декларують з ним свою спадкоємність.

Суть проблеми глибша: маємо справу з упередженим ставленням окремих держав і політиків до самої ідеї української державності.

Ну що ж, нам до цього не звикати. Але при цьому усім слід пам’ятати три важливі висновки. По-перше, Українська держава стала реальністю не тому, що цього хотіли чи не хотіли "сусіди". А тому, що за це змагалося не одне покоління українців.

По-друге, негативне, а то й вороже ставлення до незалежності України з боку інших держав було і буде, але воно не може вплинути на основне: поставити під сумнів право українського народу на свою державу.

По-третє, чим скоріше у Європарламенті, зрозуміють два попередні висновки, тим ефективнішими, гармонійними і зрозумілими будуть взаємини України і Європарламенту, в тому числі, що стосується утвердження "європейських стандартів", зокрема недопущення "расистських, антисемітських та ксенофобських поглядів".

Про останнє слід сказати окремо. У своїй світоглядній та ідеологічній основі український націоналістичний рух ніколи не був ані расистським, ані антисемітським, ані ксенофобським. Таким його намагалася зобразити радянська і комуністична пропаганда, з якою так завзято у свій час боролися західні демократії.

Намагання ж сьогодні припасувати усі ці "погляди" ВО "Свобода", чи будь-якій іншій українській політичній силі, яка свою ідеологію ідентифікує з ОУН, не витримують жодної критики.

Тому приєднуюся до тих, хто вимагає вибачень перед українцями за згадану резолюцію.

Богдан Червак, голова ОУН, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини