Три роки Віті, два роки – Саші

Вівторок, 26 лютого 2013, 11:25

Минуло ТРИ роки, з дня інавгурації Віктора Януковича. І найочевиднішою й мабуть найважливішою тенденцією, що послідовно набирає все чіткіших обрисів, є не "покращення" – слово, котре не гоже вживати в порядному товаристві; не зубожіння населення; не згортання свободи слова; і навіть не ув’язнення Тимошенко та її соратників, а зростання впливу на всі процеси в державі старшого сина Януковича – Олександра.

"Саша-стоматолог" перетворився з відомого одиницям члена сім’ї Януковичів на одного з найбільших бізнесменів країни та впливового гравця на політичній шахівниці.

Поки що він займає віддалені від першої десятки місця в різних рейтингах найбагатших людей України, котрі складають вітчизняні медіа – Форбс – 79 місце, $126 мільйонів станом на лютий 2013; Фокус – 103 місце, майже $100 мільйонів в березні 2012; Корреспондент – 61 місце, $133 мільйони в листопаді 2012.

Проте до президентства свого батька Олександр взагалі не потрапляв до переліку багатіїв і з’явився в них вперше ДВА роки тому.

Крім того, постійно зростає його вплив і на політичній арені. Новий Кабмін охрестили "Урядом Сім’ї" саме завдяки збільшенню кількості "любих друзів" Олександра Януковича.

Фактично увесь фінансовий блок знаходиться під впливом старшого сина гаранта. А екс-голову Нацбанку Сергія Арбузова, мама якого є головою правління підконтрольного "Саші-стоматологу" Всеукраїнського банку розвитку (ВБР), сватають на місце прем’єр-міністра, котре поки що займає Микола Азаров.

Що ж стосується ВБР, то "Форбс Україна" поставив його на третю позицію в рейтингу тих, що найшвидше розвивалися в минулому році – темпи приросту активів склали 195%. Постійно зростає й число держструктур, котрим ВБР надає кредити.

Не можна не згадати про тендерні закупівлі. Саме Олександр Янукович є тендерним чемпіоном за результатами року. Сума, на яку близькі до нього компанії отримали тендери складає понад 14,5 мільйонів гривень, в той час у Рената Ахметова – 11,8 мільйонів. Газовий магнат Дмитро Фірташ переміг в тендерах на суму майже в 6 разів меншу – 2,55 мільйонів.

А уже в січні цього року "Саша-стоматолог" разом з другом "Сім’ї" все тим ж Ахметовим на двох отримали 90% коштів, витрачених на держзакупівлі, при чому першому дісталося тендерів на суму 4112 мільйонів (58,2%), а другому – 2247 мільйонів (31,8%), себто майже удвічі менше.

Третьому ж у списку Сергієві Кирюшку, найбільшому акціонерові компанії "Південьдорбуд", дісталося тендерів на суму в 194,2 мільйону (2,7%).

Проте, схоже апетити сина президента зростають і він уже готовий посунути з енергетичного ринку Рената Ахметова.

Поки що складно сказати, чи це тенденція, чи спорадична дія, але можна бути певними, що зростання бізнес-активів Олександра Януковича продовжиться.

Також ймовірним є перерозподіл майна інших олігархів, які не мають тісного контакту з "Сім’єю".

Така ситуація, разом із підконтрольністю Кабінету Міністрів "Сім’ї", особливо його фіксально-каральної частини, може призвести до кількох доволі неприємних речей: до зникнення конкуренції в економічній сфері і монополізації її в одних руках; до майже знищення малого та середнього бізнесу, котрий в Європі вважають запорукою утворення "середнього класу".

Звісно, також перерозподіл бізнес-ресурсів може викликати незадоволення в тих власників фінансово-промислових груп, що не належать до "сімейного" кола і призвести до конфлікту, котрий уже давно назріває в Партії регіонів.

Адже апетити Олександра Януковича зростатимуть і відбирати доведеться в своїх. Конфлікт довкола боротьби олігархів за увагу Гаранта ще 2 роки тому спрогнозував Володимир Золотарьов.

Збільшення бізнес-активів в руках "Сім’ї" також може призвести й до того, що вона стане найбільшим роботодавцем не лише в державному секторі економіки, а й у приватному. А це є доволі хорошим інструментом для тиску на працівників, особливо у випадку акцій протесту та електоральних кампаній.

В період попередніх виборів, влада активно застосовувала адмінресурс. Історії про сплату партійних внесків із зарплат в касу ПР ще свіжі.

Також влада активно використовувала методику погроз у сільській місцевості, обіцяючи людям закрити фельдшерсько-акушерські пункти, клуби, школи, садочки, у випадку, якщо проголосують не за правильного кандидата чи партію.

Ну і можна популярно пояснювати людям, що їхній завод закриють, якщо влада зміниться і власникові доведеться втікати за три моря в свої тихі офшорні води. Або просто погрожувати звільненням.

Щоб уберегтися якось від такого тиску, українцям слід бути фінансово незалежними. Член групи "Першого грудня" та почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький в одному з інтерв’ю висловився доволі вірно: "Це правда. Коли у людини нема хліба, вона думає тільки про хліб. Так завжди було. Але я не впевнений, що аж так сьогодні доведена країна, що тільки про хліб думають.

Певна річ, що особливо старшим людям нелегко жити. Я переконаний, молодим зараз краще, ніж нам було у 1970-х роках. Принаймні морально, принаймні з відчуттям того, що ти можеш зробити. Тоді ти нічого не міг зробити, тоді все вирішували за тебе: чи дозволити тобі, чи не дозволити.

Гроші вирішують все – так сьогодні намагаються втовкмачити молодій людині. І дебілізують її. На жаль, результати є.

Але життя – воно розумніше. Воно так чи інакше переламає цю тенденцію, тому що не може довго панувати ожирілий розум.

Я інколи дивлюся на деяких молодих людей, які прийшли в уряд, і думаю, чому вони такі тлусті й самозадоволені? Це ж молоді люди! Боюсь, що і в головах у них те саме. Це ж важко ворушити звивинами, якщо вони там є...

Українцям треба ставати багатими. Не красти, а вміти заробляти гроші. Бідна людина стає заздрісною, некреативною. А якщо людина нормально себе забезпечує, вона починає думати про духовні речі, про культуру".

Щоб бути правдиво самостійними, нам слід навчитися заробляти гроші. Це дасть змогу як розвиватися, інвестувати в освіту, культуру, науку, так і мати можливість протистояти владі.

До президентських виборів-2015 слід прийти в усеозброєнні. І тоді після них фраза: "три роки Віті, Саші – два" може набути зовсім іншого змісту, ніж той, що має зараз.

Назарій Заноз, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів