Львівський шок

Середа, 06 лютого 2013, 15:20

У Львові трапилося неймовірне: місцевий депутат і бізнесмен Орест Шейка взяв бюджетні кошти, призначені на розвиток української мови, культури та історичної свідомості львів'ян і – "освоїв" їх "з кінцями". А потім депутат і бізнесмен спільно з начальником управління культури Сергієм Бурком сфальсифікували акти виконаних робіт.

Можливо, для самих львів’ян ця подія не видається такою вже неймовірною, але у мене – української патріотки з Півдня України – стався шок: це ж не в Херсоні і не в Донецьку скоїлося, а - у Львові, де живуть найсправжніші патріоти, палкі захисники мови й культури, і де в депутати обирають теж патріотів.

І якби то були "зникли" гроші на ремонт доріг, на екологію, на здоровий спосіб життя – хто б здивувався?! Але депутат від "Фронту Змін" Орест Шейка взяв гроші з "Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості громадян Львівської області на 2012-2014 роки"!

Пікантна деталь: Орест Шейка - голова постійної депутатської комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Львівської обласної ради. Його підпис погоджує річні кошториси тих управлінь ОДА, які є виконавцями "мовної" програми.

У листопаді 2012 року на спільному засідання "культурної" та "бюджетної" комісій, де головував Орест Шейка, депутати дружно проголосували за те, щоб збільшити йому фінансування на проект "Сторінки історії", за реалізацію якого - без жодного конкурсу чи тендеру! – він ще раніше взявся як директор компанії "Гердан". І збільшили - за рахунок інших заходів.

І ніхто з депутатів, в тому числі й тоді ще депутат облради Ірина Фаріон, чи керівників області "не побачив" конфлікту інтересів Ореста Шейки, ніхто не згадав закон "Про засади запобігання і протидії корупції".

Але сталося так, що Всеукраїнська молодіжна громадська організація "Студентське братство", Інформаційно­аналітичний центр "Логос", молодіжна організація "Учнівське братство" та інші створили громадський антикорупційний комітет і восени 2012 року почали моніторинг, аби з’ясувати: чи достатньо прозоро й ефективно витрачаються обласними радами України бюджетні кошти, призначені на розвиток української мови й культури?

Громадських експертів підтримав Міжнародний фонд "Відродження", тому вони виявилися достатньо підготовленими – ходили по чиновницьких кабінетах із власним ксероксом, фотоапаратом, відеокамерою – на місці копіювали всі потрібні документи й записували розмови з чиновниками. А як виявляли порушення – відразу складали, роздруковували й підписували відповідний акт про корупцію.

Депутат облради від "Свободи" Богдан Каспер допомагав отримувати копії документів у відділі культури Львівської ОДА та засвідчував складені громадськими експертами акти своїм підписом. Таким чином активісти виявили: 1700 комплектів широкоформатних двосторонніх плакатів з історії України, які Орест Шейка презентував ще 1 листопада минулого року, за документами – є, але насправді - немає. А голова комісії з питань освіти та науки Львівської облради Юрій Підлісний пролобіював 200 тисяч держкоштів на фінансування конкурсу "Україна, в якій я хочу жити", що його раніше проводила компанія "Гердан" вкупі з партією "Фронт Змін".

Іще Орест Шейка як директор компанії "Гердан" отримав у серпні 2012 року "мовні" кошти на видання 750 поліграфічних каталогів у межах виставки сучасного мистецтва "Львів-2012", приуроченої до Євро-2012, але теж їх не видав.

Активісти інформацію оприлюднили, розіслали результати моніторингу в обласну прокуратуру, міліцію, СБУ.

Перша публікація про корупційні дії пана Шейки з'явилася ще в жовтні 2012 .

Облдержадміністрація негайно видала наказ про посилення виконавчої дисципліни щодо "мовної" програми, ще після кількох антикорупційних викриттів начальника обласного управління культури Сергія Бурка звільнили з роботи, правоохоронці почали розслідування.

Але ніхто в обласній раді навіть не збирався не те, що звільняти Ореста Шейку з посади голови комісії з питань культури, а бодай хоч публічно засудити його дії. Натомість усі протоколи комісій, в тому числі й з корупційними рішеннями щодо ініціатив панів Шейки та Підлісного, з сайту облради зникли! Залишилися лише "безпечні" витяги з них...

Громадські активісти написали Відкритого листа в столицю: шановні панове партійні лідери Яценюк, Кличко й Тягнибок, зупиніть ваших однопартійців у Львівській облраді і припиніть корупційне "освоєння" "мовних" коштів.

Цей лист із підтверджуючими корупцію документами 10 січня був зареєстрований у канцелярії ВРУ і переданий усім трьом лідерам опозиції. Прочитавши в "Українській правді" те звернення, я була впевнена, що всі троє негайно затаврують ганьбою депутата Шейку і всіх, хто йому сприяв.

Я не сумнівалася, що Ірина Фаріон примчить з Києва у Львів і влаштує показовий "рознос" Орестові Шейці, а також всім депутатам від "Свободи", які йому сприяли. Вона скаже палку промову на захист "мовних" грошей, а її колеги по опозиції демонстративно при телекамерах виштовхають "мовних" грішників з облради – вийде такий собі відкритий урок для львівської молоді, наочна люстрація корупціонерів...

Та минали дні, а ніхто з партійних лідерів ніяк не реагував. І тут у мене стався другий шок: виходить, корпоративна солідарність для опозиціонерів важливіша й дорожча навіть за українську мову й культуру?! І якщо корупційні дії вчиняє однопартієць чи колега по "опозиційній більшості" облради, то вони з такою корупцією боротися не збираються?

Тобто, партійна філософія однакова, що в регіоналів, що в опозиціонерів: красти не можна тільки "чужим", а "своїм" - можна?! Навіть коли йдеться про найдорожче – про мову й культуру?!!

Тим часом 23 січня громадський антикорупційний комітет оприлюднив Відкритого листа голові Львівської обласної ради Петру Колодію і депутатам ради - за підписами представників семи громадських організацій!

У листі облраду закликали звільнити Ореста Шейку з посади голови профільної комісії та оприлюднити перелік приватних або партійних депутатських ініціатив чи структур, які облрада планує фінансувати з бюджету 2013 року на позаконкурсній основі і обґрунтовували необхідність конкурсного відбору виконавців мовно-культурних заходів. 

Реакція голови обласної ради ввергла мене – українську патріотку з Півдня України – в третій шок: вже наступного дня охоронці не пустили в обласну раду авторів того листа, зокрема, експерта Інформаційно­аналітичного центру "Логос" Олега Яценка – незважаючи на його журналістське посвідчення!

У це неможливо було повірити: патріотів і захисників української мови не пустили - у Львівську облраду?! У найпатріотичнішу й найдемократичнішу облраду в Україні?!! Іще й намагалися силою припинити відеозйомку, яку здійснювала речниця "Студентського братства" Уляна Ковальчук...

І увесь цей час львівські ЗМІ тему дружно замовчували. Ні про виявлену "мовну" корупцію, ні про заяви учасників громадського моніторингу до прокуратури і міліції у львівські ЗМІ не "прорвалося" жодного слова. Деяка інформація про це вийшла на порталі МФ "Відродження".

У дискусії, що розгорнулася на сторінці Facebook, речниця "Студентського братства" Уляна Ковальчук запевняла: вона розіслала інформацію про всі події на більш, як 100 адрес львівських журналістів.

Тим часом прес-служба облради (!) скликала прес-конференцію (!) для виправдання Ореста Шейки. Підтримати його прийшли й колеги-депутати, які теж мали корупційний досвід підтримки власних проектів коштом обласного бюджету. Завітав і голова комісії з питань освіти та науки Львівської облради, викладач кафедри філософії Українського Католицького Університету, обраний від партії "Фронт змін", Юрій Підлісний.

Замість говорити про корупцію в облраді, він наполегливо пропонував обговорити… хто фінансує фонд "Відродження"? Причому, наполягав з обуренням, гідним несвідомого регіонала, або комуніста.

На тій прес-конференції Орест Шейка пояснив, що презентація "Сторінок історії" відбулася 1 листопада, а наступного дня науковий редактор проекту народила дитину, тому протягом деякого часу не було можливості внести поправки, які запропонували після презентації історики та науковці.

І ніхто з присутніх не спитав: що ж це за компанія "Гердан" така у пана Шейки, що її можуть вивести з ладу пологи однієї лише співробітниці? І чому ж саме така компанія – без тендеру! – отримала замовлення на ці плакати?!

Нарешті, 29 січня Олег Тягнибок оприлюднив на своєму блозі таке: "Відозва ВО "Свобода" до вчителів, учнів, їхніх батьків: Про заходи протистояння нищенню української гуманітарної складової освіти".

Ініціатор відозви – пані Ірина Фаріон. "Cвободівці" закликають "активно здійснювати національне виховання через знакові націєцентричні факти нашої історії у супротиві до відновлюваної совєцько-московської ідеології".

І як же, на думку авторів відозви, вчителі мають виконати "національне виховання", якщо жодна школа навіть у Львівській області так і не отримала ані історичних плакатів, ані дисків, ані книжок, ані навіть жодного випущеного державним коштом "мовного" плакату авторського проекту Ірини Фаріон?!

Хоча за актами виконаних робіт ці плакати нібито були презентовані в усіх "опорних" школах Львівщини. А загальний бюджет львівської "мовної" програми становив у 2012 р. 1 млн 200 тисяч гривень!"

"То, може, патріотичним депутатам ВРУ краще спочатку перевірити, чому львівські школярі і вчителі, на відміну від окремих депутатів, нічого не отримали за результатами оформлення коштів львівської "мовної" програми, а вже потім всеукраїнські відозви писати?...

Хтось, можливо, скаже: чи варта подія таких емоцій? Адже в нашій країні розкрадаються мільярди, а тут...

Ох, не так грошей мені шкода, як віри й надії...

P. S.

... 31 січня інформацію про корупцію на "мовній" програмі оприлюднило одне галицьке інформ-агенство - ГАЛІНФО

4 лютого з Личаківського райвідділу міліції повідомили про порушення кримінального провадження по справі недопуску учасників громадського моніторингу до Львівської облради 24 січня 2013 року.

Того ж 4 лютого Львівська обласна рада письмово відмовила учасникам моніторингу в доступі до оригіналів протоколів її депутатських комісій.

Алла Тютюнник, письменник, кінодраматург, журналіст, президент Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров'я, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи можна когось не пускати в укриття? Юридична оцінка ситуації з Radisson Blu

Швидкісний режим у місті на рівні 80 км/год – чому б і ні! Але є нюанс

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати