Прокурорський слід у справі терористів

П'ятниця, 01 березня 2013, 15:20

Адвокати підозрюваних в дніпропетровських терактах хочуть перевірити прокурорський слід у цій справі.

Оксана Томчук, адвокат Дмитра Реви, одного з обвинувачених, наполягає на з'ясуванні ролі брата обвинуваченого Віталія Федоряка – Тимура, який працював і продовжує працювати в прокуратурі Дніпропетровської області.

Як відомо, звинувачення в організації терактів висунули Віктору Сукачова і Віталію Федоряку, в пособництві – Дмитру Реві та Льву Просвірніну.

Якщо Сукачов, Просвірнін і Рева є друзями зі студентських років, то Федоряк – "темна конячка", знайома тільки з Сукачовим.

Ще після ознайомлення з матеріалами справи адвокати Реви і Просвірніна відзначили, що Федоряка намагаються вивести з-під удару.

В своїх свідченнях на досудовому слідстві один із головних обвинувачуваних Віктор Сукачов вказував, що Віталій Федоряк інструктував його щодо того, які свідчення потрібно давати у разі затримання. Зроблено це було за день до арешту.

Тож у Оксани Томчук виникає запитання – звідки інформація про можливий арешт?

Сукачов підкреслював у свідченнях, що Федоряк йому казав, що "з такими свідченнями його брат з прокуратури зможе вплинути на перекваліфікацію справи і витягнути їх".

"Більше того, є свідчення Сукачова, що він хотів залишити цю справу після перших епізодів, але йому постійно погрожували, що якщо він відмовиться, то проти нього буде порушено кримінальну справу саме Тимуром Федоряком", – заявила адвокат.

"Крім того, в справі міститься скрін розмови Віталія Федоряка з двоюрідним братом від 23 травня 2012 року. І є там такий момент: "Тимур мені каже: Я вас в образу не дам! Ти Федоряк! Я Федоряк, він Федоряк, а ці – фіг його знає ", – розповіла Томчук.

"Дуже підозріло, що при таких фактах слідство не перевірило версію про причетність Тимура Федоряка до терактів. В його квартирі не було проведено обшук. Щоправда, він був допитаний як свідок і в цьому протоколі зазначено його місце роботи і родинні зв'язки з Віталієм Федоряк" – заявила Томчук.

"Але незважаючи на це, представник державного обвинувачення на камеру заявляв, що "У Федоряка немає родичів в прокуратурі", – нагадала вона, демонструючи відео заяви прокурора.

Слід зазначити, що фактично через півгодини після появи новини з прес-конференції Томчук, прийшла заява прес-служби прокуратури дніпропетровської області, що немає доказів причетності Тимура Федоряка до терактів…

"Ні матеріали кримінальної справи, ні результати проведених оперативно-розшукових заходів не містять жодних доказів і навіть інформації про причетність родичів підсудних у справі з організації вибухів", – йдеться в повідомленні прес-служби.

"Ніхто з родичів підсудних у справі – ані брати Віталія Федоряка, ані дружини і батьки Віктора Сукачова, Льва Просвірніна і Дмитра Реви – так само, як і сестра Дмитра Реви – до організації вибухів не причетні", – зазначив керівник групи державного обвинувачення Олександр Гладкий.

Але адвокати Реви наполягають, що в справі дійсно провели обшук в будинках навіть далеких родичів обвинувачених, а ось в квартирі Тимура Федоряка – ні.

Крім того, допитали співробітника прокуратури ще 6 червня, а свої остаточні свідчення обвинувачений Віктор Сукачов дав уже в серпні, після ознайомлення з матеріалами справи.

При цьому він відмовився від багатьох своїх ранніх свідчень, вказуючи на вплив Федоряка.

Оксана Томчук вважає, що її брат опинився серед підозрюваних, щоб довести зв'язок з терористів з опозицією, оскільки він і Сукачов ще в 2011 працювали в штабі бютівського депутата Михайла Соколова. Навіть у неї на допиті дуже довго намагалися виманити зізнання в симпатіях до "Батьківщини" або "Свободи".

При цьому вона відзначає, що якщо факт зв'язку з політиком всіляко просувався в ЗМІ, то прокуратура робить все, щоб відвести увагу від того, що "є ще фігуранти в цій справі".

"Незрозуміло, хто керував цією справою, хто готував вибухи. Є посилання Федоряка на якогось незрозумілого консультанта з Харкова, є свідчення Сукачова, які не сходяться з показаннями Федоряка.

Сукачов плутається в тому, які інгредієнти повинні бути покладені у вибухівку ... Тому для мене незрозуміло, чому прокуратура, а потім і судове слідство не перевірило причетність Тимура Федоряка до вибухів", – зазначила сестра і адвокат обвинуваченого Реви.

Сам Федоряк ніколи коментарів у справі не давав, а на питання УП про зв'язки з терористом попросив забути номер і більше не турбувати.

Судовий процес у справі терористів триває вже 4 місяці. Поки суд тільки зачитав свідчення Сукачова. Справа в тому, що він просив дати йому можливість давати показання останнім з обвинувачених, але суд відмовився. Крім того, суд заслухав Просвірніна. Рева і Федоряк ще показань не давали.

Виходячи зі свідчень Сукачова, зайнятися терактами йому запропонував саме Віталій Федоряк.

"По суті пред'явлених мені звинувачень можу повідомити наступне. Стійка терористична група у складі двох чоловік (я і Федоряк) була створена не в вересні 2010 року, а в січні-лютому 2011, після того як Федоряк В.В. запропонував заробити гроші організацією підпалів різних адміністративних будівель.

Мною в кінці 2010 року в пізнавальних цілях здійснювався пошук інформації про можливості виготовлення вибухових речовин і СВП (саморобний вибуховий пристрій – УП) в домашніх умовах і, отримавши цю пропозицію, я у відповідь запропонував замість підпалів організацію вибухів.

Підпали, на мою думку, не забезпечували потрібного суспільного резонансу, їх можна було подати в ЗМІ як нещасний випадок. Крім того, пожежа – процес абсолютно некерований, що могло призвести до людських жертв, яких ми всіляко намагалися уникнути. Тому мені вдалося переконати Федоряка використовувати СВУ...

Одержання коштів мене цікавило мало, тому я не робив ніяких пропозицій щодо механізму отримання, їх робив Федоряк В.В. Однак я розумів, що якщо в процесі здійснення протиправних дій не будуть висуватися вимоги фінансового характеру, Федоряк не буде в них брати участь", – йдеться у свідченнях Сукачова.

Сукачов стверджує, що саме Федоряк як комп'ютерник пропонував сайти-анонімайзери і програмне забезпечення, за допомогою яких вони шукали способи виготовлення вибухових пристроїв, а також він займався листуванням з органами влади. Також, згідно зі свідченнями Сукачова, СВП зберігалися в будинку у Федоряка.

"Після успішних випробувань в квітні 2011 року, ми з Федоряком взялися до планування протиправних дій, тобто у нас з'явився конкретний злочинний намір. Організувати вибух біля органу державної влади – Дніпропетровської обласної ради запропонував Федоряк В.В., так як ця інституція розташована неподалік від його будинку" – йдеться у свідченнях Сукачова.

Він запевняє, що "не хотів влаштовувати вибухи біля органів державної влади і висувати вимоги органам державної влади".

"Якби вибух стався поблизу комерційної організації, що належить якійсь із відомих ФПГ, то вимоги можна було б пред'явити не державі, а безпосередньо представникам правлячого класу, які контролюють державні органи та є справжніми господарями країни.

Однак Федоряк наполіг на тому, щоб погрози і вимоги адресувалися державним органам та СВУ закладалося біля будівлі Дніпропетровської обласної ради та Дніпропетровської обласної адміністрації, а також будівлі податкової адміністрації на проспекті Кірова, – пише Сукачов.

Метою своєї діяльності обвинувачений у терактах проголошує запобігання необґрунтованим витратам з бюджету.

"Хочу також відзначити, що ніяких вимог скасування проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу в червні 2012 року, ні в період квітня 2011-серпня 2011, ні пізніше, ні я, ні Федоряк В.В. не висували.

Ми протестували проти того, що в його проведення вкладені величезні кошти з державного бюджету, і це зроблено тоді, коли держава підвищує ціни на комунальні послуги, що призводить до подальшого зубожіння населення.

Крім того я припускав, що після успішного освоєння олігархічними ФПГ виділених з бюджету грошей, така практика буде тривати і надалі, тому протестуючи проти виділення коштів на Євро-2012, я планував запобігти необґрунтованим витратам з державного бюджету (такі як виділення 1 мільярда гривень на закупівлю веб-камер для виборчих дільниць у одного постачальника без тендеру для парламентських виборів)", – заявив Сукачов.

Обвинувачений стверджує, що кожен раз місце і час терактів вибирав Федоряк. Сам же Сукачов начебто кілька разів свідомо псував вибухівку, щоб зірвати захід і уникнути людських жертв.

Зокрема, він описує, що їм не вдалося з першого разу вчинити теракт в Харкові і йому довелося повертатися повторно.

"Після того, як Федоряк відмовився їхати в Харків, на мої заперечення від відповів, що так як попередній СВП не спрацював з моєї вини, я повинен їхати в Харків і" реабілітувати "себе. Він в свою чергу надавав гроші для цієї поїздки і обіцяв підтримку свого брата, що працює в прокуратурі і друзів батька, що працюють в МВС", – заявив Сукачов.

Ще раз співробітник прокуратури Тимур Федоряк виникає в показаннях Сукачова, коли він описує події напередодні арешту.

"Раніше я казав, що ми збиралися організувати серію вибухів в один день. Ці свідчення я давав за наполяганням Федоряка В.В., який 30 травня 2012 року, під час нашої особистої зустрічі, дав мені вказівки, що говорити в разі арешту з приводу цього та інших епізодів.

Як він мені тоді пояснив, невідповідні дійсності свідчення можуть бути використані його братом, Федоряком Т.В., що працює в обласній прокуратурі, щоб у ході розгляду відправити справу на дослідування або іншими способами сприяти розвалу справи", – йдеться у свідченнях Сукачова.

"Я в точності виконував вказівки Федоряка В.В. до того моменту, як мені було вдруге пред'явлено постанову про притягнення мене в якості обвинуваченого", – пише він.

Однак, збагнувши, що таким чином Федоряк намагався представити його як організатора групи, Сукачов змінив покази.

Звісно, що заяви Сукачова, як і адвокатів Реви можна розглядати, як спробу зняти відповідальність і перенести провину на інших людей.

Втім, ще на початку розслідування існувала версія, що теракти є лише грою за посади місцевих керівників правоохоронних органів.

Геннадій Москаль, коментуючи цю історію, вказав на те, що терористи, не маючи певних зв'язків, не могли так швидко знайти, з ким вести переговори. "Звідки б вони знали, кому писати в Дніпропетровське СБУ. Ви ще спробуйте цей сайт Дніпропетровського СБУ знайти. А мейла взагалі доступного крім прес-секретаря СБУ немає. Тож є сумніви, як вони так легко знайшли, кому писати", – зазначає депутат.

Він підозрює, що тільки коли в групу підіслали "штатного, позаштатного співробітника спецслужб, він і спонукав їх до цих дій (тероризму)".

Але прокуратура вперто обстоює іншу версію. Про гроші і зв'язки з опозицією.

Тетяна Ніколаєнко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів