Вибори у Василькові: Дива не сталося

Понеділок, 03 червня 2013, 17:18

"Дива не сталося" - сказав Українській правді ударівець Віталій Ковальчук, стоячи перед входом до міської виборчої комісії у Василькові. Це була 4 година ранку, саме в цей момент підбивалися підсумки виборів мера.

Штаб УДАРу вже мав результати з усіх дільниць крім однієї, дані показували невеликий відрив кандидата від Партії регіонів Володимира Сабадаша. В понеділок вранці дані підтвердилися - Сабадаш переміг єдиного опозиціонера Сергія Сабова з різницею у 234 голоси.

Інтрига зберігалася до оприлюднення результатів з останньої дільниці. Представник Партії регіонів, голова Васильківської райдержадміністрації Володимир Сабадаш, та єдиний кандидат від опозиції Сергій Сабов йшли слід у слід.

Результат неможливо було передбачити ще й тому, що до виборів жодних соціологічних досліджень оприлюднено не було, а у штабах кожен з кандидатів говорив, що набирає достатньо голосів.

 

У день виборів Васильків зустрічав дуже поганими дорогами і концертом "Україна йде до Європи", організованим місцевою адміністрацією.

Здалося, що влада настільки упевнена у перемозі свого кандидата, що дороги до виборів вирішила не ремонтувати: центральний шлях, що проходить крізь місто, весь у ямах. Іноді траплялися ознаки початку ремонту, але завершити його до неділі так і не вдалося. Проте ще у п’ятницю над дорогою можна було побачити борди провладного кандидата з обіцянкою ці дороги відремонтувати.

На зустрічах з виборцями Сабадаш не просто роздавав гіпотетичні обіцянки, а імітував покращення - керував процесом: підзивав свого помічника і вказував, кому треба передзвонити для вирішення питання. Складалося враження, що він вже відчував себе мером.

На одну із зустрічей з виборцями кілька тижнів тому його привезла депутат міськради Ольга Змаєва, колишня представниця УДАРу, яка ледь не "збила" ще на старті єдиного кандидата від опозиції Сергія Сабова.

Справа в тому, що Змаєва разом з кількома іншими ударівцями була виключена з партії за голосування в унісон з Партією регіонів. Однак вона також подала документи на реєстрацію кандидатом в мери від партії УДАР, щоб сплутати карти опозиції.

У підсумку Змаєву не зареєстрували, але її поява у вигляді водія кандидата від Партії регіонів здалася дивною. Хоча Змаєва і пояснювала, що зустріч проходила на її окрузі, тому вона на неї і приїхала.

Змаєва і Сабадаш 

Сабадаша вважають людиною, близькою до губернатора Київщини Анатолія Присяжнюка. В інтернеті гуляє інформація, що вони навіть родичі. Однак ані Присяжнюк, ані Сабадаш у спілкуванні з "Українською правдою" цього не визнали.

Під час виборів до ВР він підтримував і агітував кандидатку про 94 округу регіоналку Тетяну Засуху, яка через суди змусила ОВК викреслити 30 тисяч голосів виборців. У коментарі УП Сабадаш зізнався, що робив це, лише, перебуваючи у відпустці.

По іншому виглядали зустрічі кандидата від єдиної опозиції. Сабов є депутатом міськради, який не кидався вирішувати проблеми, не маючи владного ресурсу, а розповідав про себе і своє бачення розвитку міста. Він підкреслював, що "є офіцером і тому завжди тримає своє слово".

Основні претенденти на посаду мера: Сабадаш, Сабов і Попович
Основні претенденти на посаду мера: Сабадаш, Сабов і Попович

Неоднозначну роль на цих виборах відіграв колишній двічі мер Валерій Попович. Спочатку його відмовились реєструвати кандидатом, але через суди йому таке право надали – вже після того, як сплив термін для реєстрації.

Представник УДАРу Віталій Ковальчук вважає, що саме той став своєрідним "троянським конем" і перетягнув на себе голоси від опозиційного кандидата. Раніше у Поповича був суттєвий конфлікт із людиною, що досі має величезний вплив на Київщину – Тетяною Засухою, тому він нібито мав виглядати опонентом Партії регіонів.

Поповича підтримав екс-майор Мельниченко і його адвокат Микола Неділько. Вони активно обстоювали інтереси Поповича в суді, де навіть доходило до бійок. В опозиції Мельниченку закидають те, що останнім часом він співпрацює з владою

Як розповів УП ударівець Сабов, він пропонував Поповичу посаду заступника в обмін на підтримку на виборах. Однак той відмовився, а на мітинг в останній день виборів прийшли його люди, які намагалися вчинити провокацію.

"Я з ним особисто спілкувався пропонував об'єднати зусилля по захисту результатів. Я пропонував місце заступника, щоб він знявся. А він мені відповів: "Скільки у тебе відсотків? У мене 27%, у тебе – 7% . Мені з тобою немає про що розмовляти", - навів слова Поповича Сабов.

Депутатський десант

За останні кілька днів до виборів на Васильків спустили величезний десант депутатів від опозиції та важковаговиків Віталія Кличка та Арсенія Яценюка.

Кличко провів мітинг у останній день агітації, а також за кілька хвилин до закриття однієї з дільниць.

Він попередив членів комісії про відповідальність, пообіцяв, що депутати від його партії стоятимуть на усіх дільницях до кінця.

Трохи раніше у місто завітав Арсеній Яценюк з тою самою місією, а потім поїхав у Фастів, де також проходили місцеві вибори. 

"Регіонали" також приїхали поспостерігати за виборами. Перед приїздом Кличка, на тій самій дільниці побувала регіоналка Інна Богословська, яка розповіла членам комісії про те, як одного разу прийшла голосувати, а у списках свого прізвища не знайшла. "Вся моя родина була, а мене – не було", - розповіла Богословська.

"Йдемо чай пити", - запросила її спостерігач, але Богословська відмовилась і залишила чергувати на цій дільниці регіонала Сергія Кацубу з декількома молодиками, які за телефонним дзвінком починали голосно сперечатись з представниками опозиції. Іноді ситуація нагадувала відомий фільм "Гараж", коли всіх замкнули в одному приміщенні.

 

Хід виборів

Заяви про порушення на виборах почали лунати з самого ранку неділі. Мова йшла і про каруселі, і про "мертві душі". На одну з дільниць не впустили спостерігача від Сабова.

"На багатьох дільницях були факти голосування за інших, на декількох дільницях кількість недійсних бюлетенів перевищує 10%, що є підставою для визнання виборів на дільниці недійсними", - розповів УП Ковальчук.

"На 86 окрузі різниця між бюлетенями, які були отримані, і які залишились - складає мінус 102", - зазначив він.

"У скриньках на 39 бюлетенів менше, ніж корінців. А до відкриття скриньок ми виявили нестачу 122 бюлетенів, таким чином 141 бюлетень десь гуляв. А пізніше на тій же дільниці була спроба вкинути 60 бюлетенів за Сабадаша. Ми цього запобігли", - розповів він.

"Ці факти ми будемо оскаржувати", - зазначив він.

Загалом на трьох дільницях зникло до 500 бюлетенів.

Як написала на своєму ФБ представник ОПОРи Ольга Айвазовська, яка була спостерігачем на виборах, у неї на 81-й дільниці були взяті, але не були кинуті у скриньки для голосування 173 бюлетені. "Корінців 1016, а бюлетенів 844", - зазначила вона.

 

Під вечір з'явилася інформація, що на одну з дільниць за кілька хвилин до закриття прийшли молодики спортивної статури, які не приховували, що мають при собі холодну зброю.

"Там викликали міліцію, яка цих молодиків з ножами затримала", - розповів Ковальчук.

Останньою і найпроблемнішою виявилася дільниця, яка знаходилась у кафе "Ангел" подалі від центру міста. Станом на 4 годину ранку там лише приступили до підрахунку голосів. Однак вже без тієї дільниці було зрозуміло, що на перше місце виходив представник Партії регіонів.

Опозиція збирається звертатися до судів. "Обов'язково оскаржуватиму. Результат виборів сфальсифікований", - сказав Сабов.

На уточнююче запитання, чи буде він оскаржувати вибори в цілому, чи вимагатиме визнати недійсним голосування по кількох дільницях, Сабов відповів: "Це рішення буде ухвалено після детального аналізу ситуації".

Причиною поразки опозиції можна назвати і низьку явку виборів, яка склала не більше 35%.

"У першій половині дня приходили люди, які голосували за Сабадаша, потім погана погода, дощ пішов, думаю, це зіграло свою роль", - сказав Ковальчук.

Однак найбільшою проблемою він вважає саме вихід на арену Поповича.

"Головна проблема виборів – балотування Поповича. Він зіграв роль троянського коня. Його голоси не віддавались на користь провладного кандидата, і вони потенційно могли бути нашими. Поповича зареєстрували вже поза межами термінів, коли можна було реєструвати. Я думаю, що це теж технологія, і ми будемо її оскаржувати", - зазначив Ковальчук.

Виходячи з практики попередніх судів щодо виборів до Верховної Ради, вони частіше стають на сторону влади, тому перевибори до Верховної Ради по 94 округу та президентські у 2015 році швидше за все, пройдуть під пильним оком "регіоналів".

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини