Путін та його краби

Понеділок, 29 липня 2013, 14:00

Розгортання інформаційної війни проти України позірне "не помічає" ніхто – ані спецслужби, ані влада, ані опозиція.

Поки більшість представників різних політичних таборів – як провладного, так і опозиційного – героїчно зализують у закордонному виборчому окрузі ментальні рани після боїв за краще майбутнє великих і маленьких українців, а українські спецслужби тим часом не менш героїчно боронять Вітчизну від російського фотографа Юрія Барабаша, ще один, вельми відомий у нас, росіянин не спить.

Володимир Путін, який свого часу отримав в інтернет-спільноті прізвисько "краб", разом зі своїми "бойовими крабами" – на кшталт "бойових ведмедів" – не стомлюється доводити світу, що Україну, навіть у далекій перспективі, таки не варто розглядати як частину Європи.

Методи роботи новітнього російського царя – котрі, заради справедливості, придумані задовго до його народження, – випливають із його біографії, стилю мислення, специфічного досвіду.

Вічно п'ята колона

Протягом останніх місяців в Україні та світі відбувся ряд подій, які серйозно дискредитують як країну загалом, так і її громадян зокрема. Усі ці події об'єднують спільні риси: вони актуалізувалися напередодні Вільнюського саміту Україна-ЄС, де ми все ще маємо шанси підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом; і їх, очевидно, інспіровано спецслужбами інших країн, зокрема – Росії.

Зрештою, перебіг цих подій свідчить: їхня мета – створити негативний імідж українців у світі, що, за задумом організаторів, мало б призвести до провалу євроінтеграційних перспектив України та навернути її в обійми "братніх" народів із Митного союзу. Чи то пак – повернути в ньюСРСР.

Але почнемо з початку.

На перший погляд виключно піарівська ініціатива, що її направлено на розігрування класичної політтехнологічної схеми поділу країни на "фашистів-антифашистів", штатного представника п'ятої колони Москви в Україні Вадима Колесніченка щодо звернення українських нардепів до Польського Сейму із проханням – ! – визнати Волинську трагедію актом геноциду українців щодо поляків, отримала несподіваний для багатьох геополітичний ефект.

Поняття "геноцид" після Другої Світової є аж надто чутливим для європейців та світу загалом. Тому дивовижне звернення Колесніченка та інших депутатів, які чи то за традицією, чи то цілком усвідомлюючи наслідки, його підтримали, – активно обговорювалося як в українських, так і європейських, і навіть у світових ЗМІ.

Ефекту, якого, очевидно, домагалися ляльководи цієї провокації з Москви, було досягнуто: європейцям напередодні саміту вчергове нагадали про українців у негативному аспекті, не забувши при цьому вкотре потовктися галасливим натовпом по кістках загиблих та по складному процесові примирення двох народів.

До речі, той же Колесніченко є чи не головним апологетом неприйняття парламентом "антидискримінаційного" закону №2342, вступ у силу якого, за твердженням більшості провідних експертів із питань євроінтеграції, є чи не основною вимогою Плану дій щодо візової лібералізації, і який обов'язково має бути прийнятий за кілька місяців до листопадового саміту Україна-ЄС.

"Група депутатів фракції Партії регіонів уже оголосила гасло "Ми в Європу, але тільки не... через це місце". Тому якщо мені потрібно через це місце йти в Європу, то мені ця Європа не потрібна",заявив Колесніченко, коментуючи засідання фракції ПР, на якому представники кабміну вмовляли колег прийняти закон, що діє в усіх країнах ЄС. "Воістину, на злодієві й шапка горить", – сказали б, якби були трохи розумнішими, активістки УПЦ МП, що роздають у Києві листівки із закликами не допустити прийняття "закону про піда…сів".

Але менше з тим. Історія про звернення українських нардепів зі зрадницьким листом до поляків виявилася довгограючою.

Якось "вчасно" на піджаку президента Польщі Броніслава Коморовського, під час його візиту в Україну для вшанування жертв Волинської трагедії, якийсь хлопчик із Запоріжжя із символікою "Свободи" на рюкзаку розчавив яйце. Інцидент так само жваво й очікувано обговорювався в європейських ЗМІ, і не менш очікувано вчергове виставив українців перед Європою повними дебілами й ідіотами.

Щоправда, пізніше виявилося, що яйцевласник не має стосунку до "Свободи", а належить до антифашистської – ! – організації "Слов'янська гвардія". Яку, своєю чергою, пов'язують з іншим представником п'ятої колони Кремля в Україні – кумом Путіна. Останній, вочевидь, завдяки особливостям своєї неоднозначної біографії щодо стосунків із КДБ, вважає за краще перебувати в тіні цих процесів. Але це тема для окремої розмови, до якої, певні, ще буде нагода повернутися.

Парад тероризму від українців

Втім, не забуваймо про "наших баранів", себто – їх "бойових крабів". А також пам'ятатимемо про їхню "тиху" діяльність із дискредитації України за кордоном.

Тепер тільки коротко, і тільки факти, які, сподіваємося, уважний читач зможе зіставити в єдину картинку. Отже:

19 липня стало відомо, що британська поліція заарештувала двох українців за звинуваченнями в тероризмі після вибухів у двох мечетях у центральній Англії. "Двоє українських чоловіків віком 22 і 25 років, яких заарештували минулої ночі в рамках розслідування вибухів біля мечетей у містах Тіптон і Уолсолл, залишаються під арештом", – повідомили пізніше в прес-релізі, оприлюдненому на офіційному сайті поліції Вест-Мідленду. Ще пізніше одного з підозрюваних відпустили.

Ефект інформаційної бомби: про подію, аж надто схожу за стилем на методи роботи НКВС із дискредитації УПА, говорять практично всі світові ЗМІ.

Про українців – зрозуміло, у негативному контексті. І дійсно: ви давно бачили українців-терористів, що воюють проти мусульман?

22 липня стало відомо, що політики польської партії "Солідарна Польща" хочуть, щоб Європарламент ушанував 70-ту річницю Волинської трагедії відповідною резолюцією й хвилиною мовчання.

"Ми хочемо, щоб Європейський парламент віддав шану жертвам страшного злочину, геноциду, який мав місце 70 років тому, – підкреслив лідер партії Збіґнєв Зьобро. Таким має бути зміст резолюції ЄП, у якій буде сказано правду про ці страшні події, і яка віддасть шану тим, хто помер у цьому страхітті".

Звісно, у нас нема підстав стверджувати, що члени правої польської партії є агентами Кремля – але є всі підстави бути впевненими, що стратеги російських спецслужб завжди вміли грати на амбіціях та протиріччях політиків у різних країнах. А стоси архівів, що їх мають у своєму розпорядженні правонаступники КДБ, дозволяють упевнено розмовляти не те що з діячами, але навіть із нащадками будь-яких політичних діячів країн Східної Європи.

Результат: про продовження скандалу зі зверненням українських депутатів до польських із проханням зганьбити українців продовжує говорити вся Європа.

Українці – звісно, знову зображені в негативному аспекті.

22 липня на весь світ стало відомо про полонення судна Etel з українськими моряками, захопленого невідомими в лівійському місті Бенгазі.

За інформацією оператора судна, крім вимог віддати їм якісь гроші за автомобілі, "бандити протестують проти недружніх дій (України – від редакції) щодо Лівії, яка вимагає звільнення громадян України, що перебувають у лівійських в'язницях після повалення режиму Кадафі. Вони заявили, що їхнім завданням є затримання кожного громадянина України, який опинився на території Лівії".

Результат: українці – у негативному контексті згадуються в усіх новинах.

24 липня стало відомо, що Спеціалізований міжрайонний військовий суд у кримінальних справах Алмати засудив співробітників "Укрспецекспорту" Олександру Школяренко та Олександру Хрульову до шести років ув'язнення за хабар.

"Громадяни України визнані винними за статтею 312, частина 5 – дача хабара в особливо великому розмірі, – за що отримали по шість років позбавлення волі в колонії суворого режиму з конфіскацією майна", – йдеться в повідомленні.

Ще один штрих до портрету українців за кордоном, який, очевидно, готувався завчасно за допомогою партнерів Путіна по Митному союзу.

Ну й, нарешті:

24 липня стало відомо, що в Єгипті затримали українця з посвідченням "моджахед Сирії"!

Цитуємо повідомлення з інформстрічок повністю: "У ЗМІ з'явилася інформація, що сили безпеки Єгипту затримали в курортному місті Шарм-Еш-Шейху на Червоному морі громадянина України, у якого при обшуку було виявлено "посвідчення моджахеда Сирії". Також у затриманого виявили єгипетську та іноземну військову форму, знаки з написом "поліція" і чорні прапори з релігійними написами.

Затриманий 23-річний українець на ім'я Рашид проживав зі своєю дружиною в одному з курортних житлових комплексів Шарм-Еш-Шейха. Він в'їхав до Єгипту по туристичній візі 30 травня й мав покинути країну 9 липня.

Українця затримали після ДТП за участю його автомобіля. Підозрюваного було відправлено до лікарні із травмами. Поліцейські при огляді його автомобіля виявили виданий владою Сирії документ на ім'я громадянина України з його світлиною, на якому поверх перекресленого офіційного тексту стояв напис "Моджахед, спеціальність — журналіст".

Дружина українця нібито визнала, що її чоловік воює на стороні повстанців у Сирії. Прокуратура Єгипту почала розслідування".

Коментарі тут зайві.

*   *   *

Це – тільки найбільш знакові повідомлення про безчинства "терористів-українців" та "українців-покидьків" за кордоном та на власній Батьківщині.

Збіг усіх цих подій та навіть віртуальних повідомлень про них у часі та просторі не може бути випадковістю. Гадаємо, це розуміє будь-яка адекватна людина.

Втім – того, що протягом кількох останніх місяців проти України розгорнулася справжня інформаційна війна, направлена на дискредитацію перед вирішальним самітом у Вільнюсі – очевидно, не розуміють ані наші спецслужби, ані політики з різних таборів. Які, до речі, могли б хоча б зараз об'єднатися заради спільної, здавалось б, мети.

Насправді це – тільки початок. "Бойові краби" Путіна, як і належить справжнім крабам, протягом найближчого часу діятимуть у суцільній тиші та темряві, і – не привертаючи зайвої уваги.

Повторимося: це – тільки початок. І що ми будемо читати про себе завтра чи післязавтра, не знає ніхто.

Або – майже ніхто.

Валерій Кучерук, керівник Аналітичної групи імені Григорія Сковороди, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну 

Як нам пам'ятати трагедії: нетравматична імерсивність в пам'ятниках

"Стривай, паровозе". Чому угода УЗ про купівлю американських локомотивів має бути скасована

Між поганим і ще гіршим. Чому ми отримали такий закон про мобілізацію?