Вікторе Федоровичу, вчора мені хотілося вас просто вбити

П'ятниця, 22 листопада 2013, 13:51

Вікторе Федоровичу! Сьогодні я вже можу відносно спокійно написати вам листа. Чесно кажучи, вчора, після рішення уряду щодо відмови підписувати Угоду з ЄС, мені хотілося вас просто вбити. Думаю, те саме відчули і відсотків 70 ввіреного вам народу.

Пробачте нам всі ці спонтанні емоції, бо всі ми люди і іноді буває важко тримати себе в руках. Але зараз потрібно не впадати в агресію, а всіма засобами рятувати ситуацію. Ви єдиний, хто може це зробити, і тому я до вас звертаюся з цим листом.

Вікторе Федоровичу, я раджу вам і прошу вас якнайшвидше зібрати Раду національної безпеки та оборони, вислухати з батьківською увагою всі сумніви вашого уряду щодо ускладнення стосунків з Росією, визнати, що ви розумієте їх щире хвилювання, та негайно на позачерговому засіданні РНБО прийняти рішення про підписання Угоди.

Це єдиний ваш шанс вижити як політику, бо зараз, вбиваючи Угоду, ви робите головну помилку всього вашого життя.

Я добре знаю всі ваші справжні, внутрішні мотивації, і тому не буду вас перевантажувати моральними або цивілізаційними сентенціями. Я хочу дати вам всього три поради, які ви точно зрозумієте і, можливо, врятуєте Угоду.

Порада №1. Ви обираєте зараз вектор міжнародної стратегії України в залежності від того, як це вплине на ваші шанси переобратися вдруге на президентську посаду. Ви вирішили, що для реалізації цієї мети найкраще рішення – це зберегти нейтралітет між Європейським Союзом та Росією, і тому вбиваєте Угоду про асоціацію з ЄС.

Ви думаєте, що і далі зможете блефувати, шантажувати та грати між двома цивілізаційними центрами і отримувати від них бажані подарунки для збереження своєї влади. Від одних – дешевий газ, електорат та гроші, а від інших – міжнародну легалізацію вашого авторитарного правління та корупції. Ви помиляєтеся.

Я думаю, що після зриву підписання Угоди західний демократичний світ залишить вас у спокої та самотності до 2015 року, бо вони не служба із перевиховання примітивних політиків. З моменту остаточного зриву Угоди у вас зникне один з потужних центрів впливу, який ви хочете і надалі експлуатувати, а саме – демократичний західний світ. Ви залишитеся сам на сам з Росією, і вам доведеться жити за її дорожньою картою.

На цьому етапі зрив підписання Угоди з ЄС буде добре сприйнятий Росією, і ви скоріше за все навіть отримаєте за цей "мужній" крок певну винагороду. Я не знаю, що це буде – відносно дешевий газ, помірковані кредити або просто зняття торгівельних проблем.

Це не має значення. Але майте на увазі, що це будуть не просто подарунки, а подарунки-гачки, на які вас щільно насадять. І це не все. Коли вам в економічному та соціальному провалі стане зовсім важко і у вас не буде поряд ні МВФ, ні Євросоюзу, то єдиний ваш "друг" Російська Федерація вам без сумніву допоможе. Але такою ціною здачі національних інтересів України, яку навіть ви не готові будете заплатити.

Росія поставить вас перед вибором: або вона буде вас рятувати від соціально-економічного колапсу, який вже наступив, ціною втрати державної незалежності, або взагалі не буде рятувати. Обидва варіанти для вас та для України політично смертельні, а інших на той час у вас просто не залишиться.

Отже, моя перша порада: ні за яких обставин не залишатися сам на сам з Росією, бо в цьому форматі ви втратите все. Захистити вас може тільки угода про асоціацію з ЄС.

Порада №2. Не вишибайте так грубо та істерично гроші з західного світу в обмін на Угоду. Це виглядає як примітивний, печерний моветон. Підпишіть Угоду – і вам західний світ усе віддасть сам. Вони вас врятують від усіх фінансових та соціально-економічних провалів, які ви організували. Зрозумійте, що коли ви підпишете Угоду, то для всього демократичного світу вже буде справою честі не розчарувати українське суспільство в європейському векторі розвитку.

Буде зроблене все, щоб 46 мільйонів людей відчули реальний та суттєвий позитив від підписання угоди з ЄС. Світові лідери, на відміну від вас, відповідально ставляться до віри людей в європейські цінності та стандарти і допоможуть вам не програти як політику і не втратити країну. Навіть якщо ви будете сильно опиратися, вас заради європейських надій українців зроблять успішним президентом.

Отже, друга моя порада: якщо хочете фінансової, інтелектуальної та політичної підтримки всього світу – підписуйте Угоду без принизливих та бездарних торгів. Вам усе дадуть і так без сумнівів та вагань. При всій масштабності російських ресурсів їх не можна порівнювати із можливостями всього демократичного світу.

Порада №3. Не комплексуйте так очевидно з приводу мого питання. Ваш страх настільки помітний, що вам не вдається його приховувати. Підписання Угоди в той час, коли ви будете утримувати політичного заручника в своїх катівнях, значно знизить вартість вашого європейського героїзму. Але це вже ваші ризики і ваші втрати. Робіть те, що вважаєте за потрібне.

Я ж даю вам слово, що якщо ви приймете рішення на РНБО підписувати Угоду, я в той же день звернуся до європейських лідерів із проханням підписати Угоду без виконання частини критеріїв, в тому числі які стосуються мого звільнення. Я не знаю, чи дослухаються вони до мого прохання, але я зроблю все, що в моїх силах, для підписання Угоди.

Запам’ятайте мою третю пораду і думайте про успішність країни, за яку ви відповідаєте, а не про банальне збереження влади будь-якою ціною, і успіх знайде вас сам. Він не забариться.

Зрозуміло, що ви можете і не дослухатися до моїх порад. Це означає, що за ваше політичне майбутнє ніхто не дасть навіть ломаної копійки і навряд чи ви надовго залишитеся президентом України. Але поки що у вас є час та право на вибір. Обирайте.

Юлія Тимошенко,  Харків, Качанівська колонія . Текст за сайту tymoshenko.ua   

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики