Радикалізація суспільних настроїв

Вівторок, 31 грудня 2013, 18:58

Після розгону Евромайдану в ніч з 30 листопада і Віктор Янукович і Микола Азаров і Віталій Захарченко обіцяли негайно розібратися і покарати винних у надмірному застосуванні сили. 

10 грудня Правління Соціологічної асоціації України, організації, що об'єднує професійних соціологів усіх регіонів України, звернулася до Януковича з попередженням: "Вважаємо вкрай необхідним вжити негайних заходів щодо покарання тих, хто віддав наказ і здійснював надмірне застосування сили при розгоні учасників Евромайдану, ... без вирішення цього питання неможливо врегулювати ситуацію. Пройшло 10 днів і не покараний жоден із винних. Кожен день зволікання ускладнює ситуацію, підвищує напруженість у суспільстві і робить все менш передбачуваним подальший розвиток подій".

Минуло ще двадцять днів, але винні не покарані. 

Дані опитування "Рейтингу" та Соціса (7 - 17 грудня) показують, що 74% опитаних негативно ставляться до розгону Майдану "Беркутом" 30 листопада, і тільки 9% позитивно. Тільки 2% оцінюють нинішню політичну ситуацію в Україні як "стабільну", 46% оцінюють її як "напружену", а 49% - як "вибухонебезпечну". 

За даними опитування Демініціатив та центру Разумкова (20-24 грудня) 51% населення вважає, що влада вдається до політичних репресій, лише 28% не згодні з цим. Природно, що в цих умовах багато хто починає виправдовувати самосуд - 33% вважають, що взагалі-то самосуд неприпустимий, але в деяких випадках може бути виправданий, а 8% - що в наших умовах це єдиний спосіб покарати злочинців.

Два опитування на Майдані, які провів КМІС на замовлення Демініціатив, показують, що люди, які живуть на Майдані і кожен день чекають, що влада, нарешті, виконає обіцяне і покарає тих, хто побив студентів на Майдані, вкрай напружені. І це стосується не тільки учасників Майдану. 

Якщо в опитуванні населення України, проведене нами до Евромайдану в листопаді, брати участь у боротьбі за свої права радикальними методами були готові менше 1% (захоплення будівель - 0.5%, створення незалежних від владних структур збройних формувань - 0.4%), то в опитуванні наших колег, що проведене з 7 по 17 грудня - 1.4% і 0.9% відповідно.

Я б хотів нагадати попередження соціологів, що ігнорування очікувань значної частини населення призводить до радикалізації суспільних настроїв і робить ситуацію все менш передбачуваною.

Володимир Паніотто, гендиректор КМІС, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами