Поради любителям полунички та чужих таємниць

Четвер, 02 січня 2014, 08:37

Останнім часом інтернет переможно проник у наше життя і займає все більшу його частину. Тотальна інтернетизація призвела до появи нового виду злочинності, а саме кіберзлочинності, а також породила нові способи вчинення давно існуючих злочинів, приміром, крадіжки чи шахрайства.

Крім того, поява інтернету значно полегшила вчинення таких злочині, як от розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість або розповсюдження порнографічних творів, зображень, інших предметів.

В результаті кількість нелегального виготовлення, збуту, розповсюдження порнографії збільшилась в усіх країнах, де є вільний доступ до глобальної мережі.

Тож, через власну цікавість до полунички, ви можете стати злочинцем. Або "зливаючи" еротичний компромат на колегу, колишню дружину, партнера чи ворога, – вирити собі яму кримінальної відповідальності.

Безумовно, варто врегульовувати та обмежувати поширення порнографії з елементами збочень, насильства, жорстокості.

Проте, стаття 301 Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за ввезення, виготовлення, збут, розповсюдження та зберігання порнографічних предметів, охоплює значно ширший спектр діянь, в тому числі ті, що на перший погляд здаються нормою.

Наприклад передаючи флешку чи диск з порнофільмом знайомому, особа вже порушує кримінальне законодавство. Оминемо виготовлення, збут, перевезення порнографічних предметів. Зупинимось на розповсюдженні та зберіганні з метою розповсюдження.

Адже саме за ці дії може понести кримінальну відповідальність звичайний громадянин, який не займається торгівлею предметами (зображеннями) порнографічного характеру, не створює їх, тобто не отримує з цього ніякої вигоди, окрім естетичної, еротичної насолоди чи задоволення від оприлюднення чужої таємниці.

Передача будь-кому порнофільму, або фото, текстів, віршів, програм, статуеток порнографічного характеру просто для перегляду, розміщення вами ваших же порнографічних фото, відео, текстів, віршів тощо – можуть бути підставою для кримінальної відповідальності. Оскільки це і буде розповсюдження.

Якщо ви у соціальній мережі, на своїй сторінці викладаєте файли з фото чи відео порнографічного характеру, ви також порушуєте закон. Тож, будьте уважними.

Якщо ви думаєте, що Феміда та доброзичливці сплять у той час, коли ви викладаєте в інтернеті зображення, тексти, програми порнографічного характеру – ви глибоко помиляєтесь.

Ось вам типові приклади судової практики вітчизняних судів. Чоловіка, який виклав в інтернеті фото свого статевого акту з цивільною дружиною, Рахівським районним судом Закарпаття було засуджено за статтею 301 Кримінального кодексу.

Також Бориславський районний суд Херсонщини визнав винним у розповсюдженні порнографії та засудив чоловіка, який виклав на сайті знайомств фото порнографічного характеру – себе оголеного, та за те, що надіслав ці фото по електронній пошті, очевидно, одній з претенденток на знайомство.

Розповсюдженням порнографічної продукції Роздольненський районний суд в Криму визнав передачу флешки з відео файлами порнографічного характеру своїм друзям у себе вдома.

Красноперекопський районний суд АРК засудив чоловіка за розміщення у соціальній мережі "Вконтакте" фото порнографічного характеру, які були у загальному доступі. Цей чоловік створив сторінку для одностатевих знайомств та викладав на ній різного роду порнографічні фото.

Максимальний розмір покарання, передбачений в частині1 статті 301 Кримінального кодексу – обмеження волі до трьох років. Проте, якщо предметом злочину буде кіно- та відеопродукція порнографічного характеру – те, що найчастіше скачують та розповсюджують за допомогою інтернету, – то санкція збільшується аж до 5-и років позбавлення волі.

Переважно по статті 301 ККУ – ввезення, виготовлення, збут, розповсюдження порнографічних предметів – зустрічається три категорії справ.

Перша, досить чисельна, – це виготовлення та збут порнографічної продукції, коли є корисний мотив. Практично в усіх випадках використовується інтернет як джерело порнографічної продукції або як інструмент її розповсюдження.

Друга категорія справ – це споживачі порнографічної продукції, про яких повідомили правоохоронним органам доброзичливі друзі, родичі, колишні кохані.

Третя – коли добрі люди, що хотіли покарати або дошкулити своєму неприятелю, розповсюджують його приватні порнографічні зображення.

Отже, якщо ви розміщуєте в інтернеті власне порнографічне зображення, ви порушуєте закон "Про захист суспільної моралі" та статтю 301 ККУ.

Якщо ви розміщуєте конфіденційні приватні порнографічні чи еротичні зображення інших людей, ви до того ж порушуєте й норми Конституції та Цивільного кодексу, що захищають особисте життя та гарантують невтручання у нього – стаття 32 Конституції, статті 270, 271, 280 Цивільного кодексу.

У яких випадках дозволено тобто є легальним розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру?

Розповсюдження продукції сексуального чи еротичного характеру дозволяється за наявності позитивного висновку Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, і лише у спеціально відведених для цього місцях.

Наприклад, в спеціалізованих медичних закладах і установах, які мають відповідну ліцензію та ліцензію для надання медичної допомоги особам з сексуальними розладами або у спеціалізованих магазинах, за умови недоступності неповнолітнім і не нав'язування споживачам.

І лише за умови герметичної упаковки, спеціального маркування і за наявності повідомлення "продукція сексуального характеру, продаж неповнолітнім заборонено".

Тож, будьте пильними та зважуйте, – чи вартує ваше задоволення від перегляду та поширення між знайомими полунички статусу судимості, чи перекриває насолода від оприлюднення чужих таємниць перспективу юридичної відповідальності.

Ганна Маляр, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції