Майдан у Києві як Ватикан у Римі

Субота, 04 січня 2014, 12:29

Святкування Нового 2014 року чомусь викликали аналогії між українським Майданом і Ватиканом.

Ватикан є утворенням sui generis – особливим суб’єктом згідно з міжнародним правом. Відповідно до ознак суб’єктів міжнародного права, він має правосуб’єктність. Тобто, Ватикан має свою територію, населення, владу і самостійний у зовнішніх зносинах.

Те, чим є зараз Майдан в Україні, фактично дуже схоже на Ватикан. А саме, по-перше, територія Майдану чітко окреслена барикадами, входи контролюються "прикордонниками", фейс-контроль проходять всі і це навіть приємно.

По-друге, населення Майдану є постійне, яке там днює і ночує, як духовенство у Ватикані, а є населення змінне, яке приходить у різні пори дня і ночі, на різні події і без них.

По-третє, Майдан має легітимно обрану владу – Раду Майдану, яка приймає рішення, здійснює загальне керівництво Майданом.

Ну а четверте взагалі поза сумнівом – Майдан незалежний у зовнішніх зносинах. Сюди приходять посли, депутати Європарламенту, інші високі зарубіжні гості.

Європарламент навіть проголосив, що євроінтеграція продовжується не з чинною українською владою, а з Майданом. Отже, Майдан – це держава в державі, це "Ватикан" в Україні.

Проте, прокинувшись після новорічної ночі я зраділа, що Майдан – це все-таки не "Ватикан".

Майдан – це Україна. Такі Майдани є повсюдно, його мешканці – це мільйони громадян з цілої країни. А, головне, мета Майдану – європейська Україна, бо сам Майдан вже є європейським.

Мирослава Антонович, доктор права, Києво-Могилянська академія, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024