Київ – наше місто!

Вівторок, 11 лютого 2014, 10:30

Роками ми скандували цю кричалку на протестах проти варварської забудови, дерибану землі, нищення парків.

Насправді тоді це було скоріше проголошення мрії – на мітинги в кращому випадку виходило від двох тисяч людей. І то у крайніх випадках на кшталт руйнування Андріївського бульдозерами Ріната Ахметов чи скасування виборів Київради. Тому наступною як правило скандувалася кричалка "Вийди на вулицю – поверни собі місто".

Це сталося. Київ вийшов, Київрада в руках повстанців, а громадські варти цього тижня створювалися вже в спальних районах.

Приєднуйтесь, до речі!

Це – величезне досягнення революції. Така уродська держава, і в нашому чудовому Києві також, виникла виключно завдяки недалекоглядній відстороненості освічених, талановитих, успішних громадян.

Які громадянами були лише на виборах і вважали, що цього достатньо. А пацюки разом з бандюками в цей час планомірно окупували усе – від судів до "Беркуту".

Як написала журналістка Галина Танай, яка раніше висвітлювала виставки, фільми та вистави культурного Києва, а тепер не вилазить з судів та лікарень: "Все це було і раніше. Були тортури в міліції. Були розправи, закатування в асфальт, були трупи в шахтах, лісах і річках навесні. Але це не стосувалось кожного особисто, а тому не шокувало.

То було зло, яке помічаєш епізодично, від якого намагаєшся відмахнутись і не зациклюватись. Зло, яке ти визнаєш і приймаєш байдужістю і мовчанням. Тобто – ти сам є пасивним чинником зла.

А тепер паралельні світи раптом перетнулись, і з шоком та обуренням нарешті прийшло усвідомлення не лише чужої, а й власної провини. Все, що відбувається – це вакцинація від байдужості. Таке болюче щеплення, яке дуже довго гниє і не заживає – зате діє все життя".

Оця вакцинація і є головним досягненням революції. Вільним може бути лише суспільство, де більшість громадян цю волю щодня виборюють. Від будь-яких зазіхань, починаючи від шахрайського ЖЕКу і закінчуючи узурпатором-президентом.

В цьому сенсі ми зараз лише вчимося бути вільними людьми. І чим довше затягується протистояння – тим більше уроків і предметів ми засвоюємо.

Один з цих уроків – без своєї місцевої влади протистояти зловживанням центральної вкрай важко. Пив чай в наметі галичан із Золочева і з заздрістю слухав, як вони вже взяли під контроль все містечко, включно із витрачанням їхніх податків, які в ньому залишаються. Якраз за допомогою місцевої ради.

Якщо ми оберемо легітимну місцеву владу тут, в Києві, то справи революції одразу підуть вгору.

Перший крок очевидний – призначення виборів міського голови та міських і районних депутатів.

А далі наша місцева влада може подати приклад всій країні як:

1. Утворити муніципальну міліцію, яка займеться громадською безпекою в місті, куди навмисно звозять паліїв, крадіїв та погромників.

2. Перетворити ТРК "Київ" на міське громадське телебачення за стандартами професійної журналістики. І я не маю на увазі "рупор революції". Нам всім потрібно зважене і об’єктивне висвітлення подій.

3. Скасувати усі шахрайські землевідведення – пацюки навіть зараз намагаються пиляти, наприклад, Павлівський сквер. Розпланувати місто і продавати права на оренду землі під будівництво з чітко визначеними умовами – "тут можна до 2 поверхів, тут – до 5-ти, а це район для офісних хмарочосів, будь ласка, прозоро купуйте і будуйте".

4. Відкрити усі видатки за рахунок платників податків. Кожне комунальне підприємство і кожен ЖЕК має викладати кожну платіжку в Інтернет – щоб кожен киянин міг проконтролювати видатки, які його цікавлять. Наприклад, скільки заплатили за лавочки в дворі, яких немає.

5. Встановити за правило повну відкритість усіх комісій і усіх засідань Київради та районних рад. Ми починали боротьбу з пацюками з вимоги вільного входу на Хрещатик, 36. Тепер він вільний. І пацюки будинок тепер чомусь оминають.

Усі ідеї ми з однодумцями з ініціативи "Воля" в суботу представили на зборах Народної ради Києва якраз в будівлі нашої ради. Сусіди по місту, у тому числі представники парламентських партій, проголосували за відновлення в місті райрад та проведення виборів місцевої влади 13 квітня.

Зараз є можливість не тільки провести вибори, але й нарешті встановити правила, які поставлять київських посадовців в рамки прозорості і відповідальності. Це наблизить момент, коли кияни, які три місяці творять нову країну, зможуть впевнено сказати: "Київ – наше місто".

Єгор Соболєв, ініціатива "Воля", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів