Росія. Курс на мовне безправ'я – від української діаспори до Чукотки

Четвер, 19 червня 2014, 08:52

Український парламент 17 червня чи не вперше заговорив мовою офіційного документу про утиски та відкрите порушення прав українців у Росії.

Верховна Рада ухвалила постанову "Про утиски та недотримання прав українців у Росії та невідкладні заходи щодо задоволення національно-культурних та мовних потреб закордонних українців" – 229 голосів "за", причому вже звично комуністи та регіонали не голосували за проукраїнські ініціативи.

На сьогодні в Росії не діє жодної громадської організації, яка б реально представляла українську діаспору.

Будь-які національно-культурні прояви українства в РФ були заборонені російським Мін'юстом і путінськими судами ще кілька років тому.

При цьому найбільш дошкульних ударів по українству в Росії було завдано в часи Януковича.

Дуже багато доводиться чути істерики від Кремля про уявне нібито "порушення прав російськомовних в Україні", де їм не просто нічого не загрожує, навпаки, вони почуваються, як "вареник у сметані". Натомість одній із найбільших етнічних общин РФ – українцям – заборонені будь-які прояви своєї національно-культурної ідентичності.

Так, у 2012 році Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію дієвої – автор особисто приймав участь у роботі її засідань – організації "Об'єднання українців Росії" під надуманими й відверто політичними приводами. А до того, у 2010 році, була ліквідована ще одна організація – Федеральна національно-культурна автономія українців Росії. А ще перед цим, у 2008 році, знищили Український освітній центр.

Системно попрацювали.

При цьому було створено, без відома української діаспори, кишенькову прокремлівську Федеральна національно-культурну автономію "Українці Росії". Звісно ж, без українців.

Також на території Росії закрито всі українські школи. Про доступ до українських мас-медіа й мови немає. А спробу ліквідації єдиної української бібліотеки в Москві я бачив на власні очі. Тоді її ще вдалося відстояти...

Звісно, "офіційна" Україна епохи "чєво ізволітє" Януковича на все це мовчки спостерігала, адже виконувала відведену їй кремлівським хазяїном роль. Добре, що в нинішньому, постреволюційному парламенті є "голоси" для того, щоб бодай політично показати справжнє становище українців у Росії.

Звичайно ж, ця постанова Верховної Ради не змінить ситуацію й не змусить Путіна відновити національно-культурну автономію українців. Проте ця спроба парламенту почати виконувати свою роботу щодо захисту прав українців за східним кордоном уже є важливим фактом.

Головне – зробити це не поодиноким випадком, а виробити систему захисту інтересів українців за кордоном. Особливо – у "братній" Росії, яка вже давно веде війну проти України. Зараз – уже використовуючи зброю й терористів.

А ти часом у самій Росії...

Держдумівці готують нормативні акти для абсолютного панування російської мови та повного знищення мов титульних народів федерації. Відповідні законодавчі ініціативи вже готові.

Так, осінню планується розглянути законопроект, який дозволить обирати російську мову як рідну для вивчення в школах. Таким чином, вивчення мов титульних націй стає необов'язковим. У результаті – вони опиняються під загрозою зникнення.

На сьогодні діти в школах національних автономій Росії вивчають свої рідні мови, а російську – як державну. Однак путінські закон описці вирішили, що настав час зупинити це мовне "свавілля" у багатонаціональній російській федерації. По-путінськи виходить, що російська має стати рідною для всіх.

Не хочеться переказувати всю маячню, якою намагаються пояснити життєву потребу всіх без виключення вивчати тільки одну мову, а свою рідну – забути назавжди.

Проти цього законопроекту виступили Татарстан та Північна Осетія, для яких знищення мов пришвидшить знищення національно-культурної автономії.

Наприклад, для Татарстану, який вважався державою в державі з надзвичайно широкими повноваженнями, вивчення татарської мови було одним з останніх свідчень колишнього суверенітету. За словами місцевих жителів, питання "захисту" російської мови – надумане. Знайомі методи, чи не так?.. А втілення такого рішення спричинить руйнування національної політики цієї республіки.

Якщо ж взяти Північну Осетію, то відмова від обов'язкового вивчення національної мови означатиме її повне знищення. Те ж саме стосується Чукотки й ряду інших суб'єктів федерації.

Але й ці аргументи звучать як прийом показної демократичної дискусії. Насправді ж, Путін узяв курс на цілеспрямовану ліквідацію головної національної відмінності – мови. Темпи такі, що компартійна доба здається мовним раєм.

При цьому нарощуючи темпи тотальної русифікації й знищення мов та ідентичності корінних народів, які населяють нинішню Росію, Путін водночас продовжує вбивати російськомовних в Україні під грифом їх "захисту".

Парадокс? – Ні.

Адже саме під надуманою проблемою "утисків російськомовного населення" Путін розпочав свою військову інтервенцію в Україну. І озброївшись цією ідеєю, він через присланих терористів убиває, катує й грабує те ж російськомовне населення, яке проживає на Донбасі.

Путінські терористи ведуть війну й проти України, і проти російськомовних громадян України.

Тому нам, українцям, які розмовляють різними мовами, необхідно припинити істерію навколо захисту російської мови. Їй нічого не загрожує. Але такими безвідповідальними діями даємо карт-бланш "терористу-захиснику російськомовних" на вбивства громадян України.

Іван Крулько, голова Батьківщини Молодої, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави

Орфанні захворювання: як держава створює систему виявлення та лікування рідкісних хвороб

Ахіллесова п'ята Путіна: як позбавити РФ нафтових доходів, щоб покласти край її агресії