Як Харків бомблять та забирають у Нацгвардію

П'ятниця, 01 серпня 2014, 16:03

Наприкінці липня Харківщина потрапила в потужний вир війни чуток. Люди, і без того нажахані війною на Донбасі, підігрівають тривожну ситуацію різноманітною фейковою інформацією, цілком імовірно запущеною спецслужбами "братньої" країни.

На вулицях, у метро, на роботі харківці переповідають один одному свіжі "новини", які із часів Майдану стали ще масовішими й безглуздішими. В одному з матеріалів я вже згадував про чутку, відповідно до якої "на Майдані підсажували на наркотики" і "платили по кілька тисяч баксів".

Тоді я був подумав, що це витвір чиєїсь хворобливої фантазії. Але через кілька місяців, у лікарні вихоплюю шматок розмови: "...Оце розказували: приїхав дядько з Майдану, все погано та погано, він до лікарні, а в крові наркотики".

Лише на прикладі цієї ситуації простежується чіткий сценарій чуток, які поширюються Сходом. Подібні висловлювання про наркотики на Майдані я чув у місцях, які розділяє сотні кілометрів, а це вже масштаби справжньої інформаційної війни.

Останнім часом війна чуток перейшла на вищий, болючіший рівень.

"Хітом" стала чутка про відловлювання чоловіків і забирання їх на війну. Мешканці міста переповідають один одному із тремтінням у голосі: "А от недавно мужик вийшов гуляти із собачкою, і його міліція забрала в Нацгвардію. Ой, що ж воно відбувається?.." Цікаво, собачку теж відправлять у зону АТО?

Інший варіант, який я прочитав на ФБ-сторінці харківської активістки: "Один із робочих підприємства говорив, що керівництво України оголосило часткову мобілізацію, і тепер усіх чоловіків хапають та "бриють" в армію". Особисто його, робочого, учора намагались скрутити менти, добре, що допомогли мажори на джипах".

Якщо ця "інформація" про примусове вербування чоловіків до лав Збройних сил хоч якось піддається логіці, то наступний фейк узагалі становить собою щось фантастичне.

Другою чуткою в цьому своєрідному рейтингу паніки посідає "бомбування Харкова". Вона поширюється в різних формах – наприклад, у сільській місцевості, там, де місто далеко, говорять, що "першу столицю" вже бомбували, "мені однокласник розповідав, він сам бачив".

Не бентежить тих, хто цьому вірить, той факт, що, згідно із чуткою, Харків бомбують по кілька разів на тиждень! Дехто навіть називає конкретні дати й божиться, що все це правда, хоча переказано із чужих слів.

У самому місті бомбування завжди "в перспективі". Тут говорять, що Харків бомбуватимуть, але це буде згодом. Називається дата, зазвичай найближчі вихідні, що тільки додає гостроти "інфі", бо змушує людей бігати, щось шукати – дехто масово скуповує сіль – і, звісно, переповідати це важливе "повідомлення" іншим людям.

Одна жіночка аргументувала правдивість цієї інформації словами: "Ну, у нас же над районом літаки літають!"

Як люди на це реагують?

Дехто піддається паніці й із круглими від страху очима лає Україну, Нацгвардію й усе, що із цим пов'язано. Певна категорія людей емоцій не виявляє, але задумується, чи можливо, це й правда, і намагається уникати людних місць і скупчень міліції.

Добре, що є такі мешканці міста та області, що сміються над черговим "бомбуванням" і намагаються довести панікерам фейковість їхньої інформації.

Щоб не піддатись на подібні "викиди", завжди треба перевіряти достовірність інформації. Хоча як можна назвати "інформацією" всю цю фантастику про, приміром, щотижневе бомбування міста? Звісно, що люди нажахані, донбаський варіант зовсім не фантастика, над місто літають літаки, гелікоптери, вулицями їздить військова техніка, біженці розповідають про знищені оселі…

Але під час спілкування із черговим панікером слід його бодай розпитати, де він почув чутку, від кого, коли – зазвичай посилання стосується знайомих, що почули від знайомих, а ті від знайомих знайомих...

Одним словом, дізнатись більше подробиць. Бо найбільше людину лякає невідоме.

Проте ситуація в місті напружена. Той, хто запускає ці чутки, доклав чимало зусиль, щоб "розкачати" місто й завдати сильного удару по вже й без того розхитаній психіці людей.

У цьому разі є питання до СБУ. Очевидно, що фейки поширюють спеціальні особи, яких можна вирахувати. Узагалі, Харків у цьому плані становить серйозну проблему, бо серйозних люстраційних змін тут не здійснено, на вулицях продовжують збиратись нечисельні групи "ватників" і комуністів.

Сепаратизм у Харкові перебуває в режимі очікування.

Арсеній Троян, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Шлях до Національного військового меморіального кладовища

Інтеграція штучного інтелекту в кримінальний процес: чи готова Україна до цього?

Навчалась за кордоном, щоб потім працювати Україні. Досвід випускниці Ukraine Global Scholars

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект