Хто легалізує добровольців?

Вівторок, 19 серпня 2014, 15:40

Усі розуміють, що ми опинились в ситуації, яку складно було передбачити настільки натуралістично, аби все врегулювати заздалегідь законами. Але ж для того і є парламент, щоб динамічно реагувати на нові виклики й терміново створювати нові норми на потребу суспільства.

Одним із багатьох неврегульованих законом питань, є статус добровольців.

Люди, які за покликом серця, не очікуючи на призов, добровільно вирушили боронити кордони держави, насправді є поза законом. Якщо бути точнішим, то вони своїм існуванням порушують закон, а саме Кримінальний кодекс – адже в нас заборонено створення воєнізованих та озброєних формувань, не передбачених законом.

Друга серйозна проблема – це носіння та використання добровольцями без відповідного дозволу вогнепальної, вибухової та іншої зброї. Що також є порушенням норм Кримінального кодексу.

Внаслідок того що в добровольців відсутній легалізований статус, під великим питання залишається можливість визнання їх учасниками бойових дій. Відповідно, не буде підстав для надання соціальної допомоги родинам у разі загибелі добровольця або йому самому в разі отримання поранень чи каліцтва.

Не хочеться говорити, що комусь відсутність легального статусу добровольців є вигідною. Скоріше, це елементарна байдужість.

Але, з іншого боку, такою прогалиною сьогодні активно користуються працівники правоохоронних органів, притягаючи до відповідальності добровольців на формально законних підставах. Ми з вами вже стали свідками гучного конфлікту на цьому ґрунті між МВС та Правим сектором.

Нема чого приховувати, ви всі це добре знаєте, що сьогодні в місцях бойових дій вимушені воювати разом колишні запеклі опоненти Майдану – працівники МВС та активісти-революціонери. Правова незахищеність добровольців-патріотів дає підстави для помсти.

Є ще й друга сторона цієї медалі.

Окрім можливих проблем із законом для самих бійців, маємо потенційно непередбачуване використання таких загонів у майбутньому.

Не секрет, що частина таких загонів фінансується олігархами. Честь їм і хвала за це. Але в тому, що ці загони підпорядковуються олігархам, одночасно з неоціненною користю для держави, є й небезпека. Адже ніхто не знає, як будуть розвиватись нинішні події та, відповідно, ніхто не може прогнозувати, які інтереси в того чи іншого олігарха будуть напередодні або після виборів до парламенту.

Олігархи на вірність Україні не присягали.

Таким чином, потрібно терміново легалізувати добровольців, визнати їх учасниками АТО – насправді, бойових дій, – вони мають право так само, як і мобілізовані вояки отримувати допомогу від держави, насамперед військову.

Влада повинна віддячити добровольцям за відвагу та не робити штучно цих людей правопорушниками. Якщо вже трапилась така колізія, її слід невідкладно виправляти.

Анна Маляр, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави

Орфанні захворювання: як держава створює систему виявлення та лікування рідкісних хвороб