Вимагаємо від депутатів прийняття антикорупційних законів!

Понеділок, 01 вересня 2014, 10:00

Не зважаючи на оголошену війну з корупцією, депутати Верховної Ради не поспішають робити кроки назустріч відкритості та підзвітності громадянам.

Так, уже три сесії поспіль депутати не можуть прийняти законопроект №2012а "Про відкритість використання публічних коштів". Він пропонує радикальну відкритість фінансової інформації, яка зараз ховають за сімома печатями.

Із прийняттям закону перевірити, на що і як чиновник витратив кошти буде легше, ніж оновити статус у Facebook. Детальніше про те, навіщо цей закон, можна переглянути у відеоролику.

На практиці, закон передбачає створення он-лайн платформи, на якій буде відображена інформація про використання всіх державних коштів – починаючи від держбюджету й закінчуючи витратами комунальних підприємств.

Переглянути можна буде ціни закупівель, обсяги фінансувань, інформацію про укладені договори й навіть витрати на відрядження чиновників.

 

 

Сьогодні цей законопроект є одним із ключових у Реанімаційному пакеті реформ. Про його підтримку заявляють керівники більшості парламентських фракцій та груп.

І навіть кабмін у своєму "Плані першочергових заходів щодо подолання корупції" наголошує на необхідності ухвалення законопроекту №2012а.

Здавалось би, депутати мали би сприяти виконанню антикорупційної політики уряду. Проте перспективи прийняття цього закону лишаються більш ніж туманними.

Центр політичних студій та аналітики нагадує депутатам, що обіцянка боротьби з корупцією була в програмах кожної з парламентських партій і більшості мажоритарників. Прийшов час виконувати обіцянки.

З 2 вересня Верховна Рада VII скликання розпочинає свою заключну сесію. Це останній шанс, щоб запустити необхідні країні реформи.

Вимагаємо в депутатів Верховної Ради включити в список законопроектів, що будуть розглянуті протягом наступної сесії парламенту, закон №2012а й проголосувати його вже протягом перших тижнів вересня.

Відмову від голосування антикорупційних законів громадськість вважатиме прямою підтримкою тієї старої корупційної системи, що привела сьогодні країну на грань дефолту.

Тільки нульова толерантність до корупції може врятувати країну. У вересні депутати мають показати, що готові до неї.

Віктор Таран, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг