Вища кваліфікаційна комісія суддів – понад законом?

Понеділок, 01 вересня 2014, 12:13

В Україні обговорюють запровадження нового закону "Про очищення влади". Однак, яким би прогресивним він не був – ефекту не буде, якщо посадовці його не виконуватимуть. Як-от у випадку ігнорування Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС) норм закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні".

Адже, попри розпуск, ВККС поновила свою роботу в старому складі на чолі зі ставлеником Андрія Портнова – Ігорем Самсіним, який несе персональну відповідальність за прогинання суддівського корпусу під режим Януковича.

Виграна апеляція

Як таке стало можливим? Дуже просто: працівник ВККС Сергій Шинкаренко подав позов до екс-голови цього органу Ігоря Самсіна. Адже той не підписав його заяву на звільнення з роботи за власним бажанням через припинення повноважень голови ВККС на вимогу закону "Про відновлення довіри до судової влади в України". Така бездіяльність, на думку позивача, є протиправною.

Із цим, як не дивно, погодився суд. А заразом визнав, що рішення про припинення повноважень членів ВККС має приймати самостійно лише цей орган. І ніякий закон не може змусити його це зробити. Що є доволі абсурдним твердженням.

До того ж, на З'їзді суддів України делегатам не вдалося затвердити обраних членів до оновленого складу ВККС. Тому вирішення цього питання було перенесено на невизначений термін. Але суд зазначив, що цей орган має працювати постійно та безперервно на благо судової системи. Тому й дійшов висновку, що "розпущені" члени ВККС повинні виконувати свої функції до обрання її нового складу.

Ось так суддя фактично реанімував стару систему добору суддівських кадрів, яка працювала на режим Януковича.

Розуміючи всю серйозність ситуації, громадські активісти оскаржили таке рішення першої інстанції в апеляційному суді. Позивачем виступив адвокат Олександр Білоус.

5 серпня цього року на своїй сторінці у Фейсбук він зазначив, що Київський апеляційний адміністративний суд скасував незаконне рішення окружного суду міста Києва, яке свавільно встановлювало наявність повноважень у ВККС.

"Сьогодні суд задовольнив мою апеляцію в повному обсязі ... Суд постановив виключити з рішення суду (про продовження виконання звільненими членами ВККС своїх повноважень) фразу, що члени ВККС є повноважними до вступу на посаду нових членів комісії", – пояснив Олександра Білоус.

За його логікою, цей орган у старому складі більше не має права працювати.

Однак його члени так не вважають.

Вони не лише 5 серпня, а й 18-го продовжували активно засідати, приймаючи рішення про відсторонення на прохання Генпрокуратури від виконання обов'язків 7 суддів, переведення кримських служителів Феміди до інших судів та відкриття 28 дисциплінарних проваджень.

Трактовка Самсіна

На цьому їхня діяльність не закінчилася. За словами експерта Центру політико-правових реформ Романа Куйбіди, склад ВККС, повноваження якого припинено законом "Про відновлення довіри до судової влади" за шулерство із суддівськими кадрами на користь Януковича, провела спробу "легітимізувати" себе через створення громадської ради.

І що найнеприємніше, до її складу разом із доволі одіозними постатями увійшли справді авторитетні вчені. Наприклад, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка та український правознавець-міжнародник, заслужений юрист України, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко. Несподіванкою стало й залучення до цієї комісії й українського дисидента, політика часів СРСР, громадського діяча, народного депутата України Левка Лук'яненка.

Навіщо ці шановані люди підставляють під удар свою репутацію, зрозуміти складно. Хоча можна припустити, що їх переконали в правильності прийняття такого рішення доводи голови "розпущеної" ВККС Ігоря Самсіна. Він упевнений, що в рішенні апеляційної інстанції не йдеться про припинення його повноважень.

У його резолютивній частині "мова йде не про скасування рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, а лише про внесення змін у мотивувальну частину оскаржуваного рішення", – зазначається в повідомленні, розміщеному на сайті ВККС.

На думку керівництва цього органу, постанову Окружного адмінсуду міста Києва від 27 травня 2014 року постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 5 серпня було змінено лише в мотивувальній частині. А резолютивну частину рішення першої інстанції залишено в силі.

Тож, якщо голову комісії зобов'язано підписати наказ із кадрових питань – у даному випадку заяву на звільнення з роботи за власним бажанням працівника ВККС Сергія Шинкаренка, – то, за логікою Ігоря Самсіна, він є членом цього органу.

Оскільки ВККС є постійно діючим органом у системі судоустрою України, що визначено першою частиною 90-ї статті закону "Про судоустрій і статус суддів", і сама приймає рішення про припинення повноважень свого члена, відповідно до другої частини 93-ї статті цього ж закону, – то вона, за твердженнями Ігоря Самсіна та його соратників, має продовжувати працювати.

І ніякий новоприйнятий закон не може бути їй перешкодою...

Реанімація режиму

Тепер у планах ВККС старого зразка – набір кандидатів на посади суддів уперше.

Про те, як її члени набирали кадри за часів Януковича, українці змогли переконатися під час недавніх подій Євромайдану, коли здебільшого новопризначені судді кидали за грати скалічених "Беркутом" демонстрантів.

Не виключено, що саме завдяки реанімації старого складу ВККС, сформованого за часів Януковича, стали з'являтися рішення судів на користь юриста режиму – Андрія Портнова.

Днями сумнозвісний Печерський райсуд Києва постановив визнати недостовірною інформацію про його, нібито, причетність до масових вбивств активістів на Майдані в центрі Києва під час зимових подій 2014 року. Також він наказав генпрокуратурі спростувати на офіційному сайті неправдиву інформацію про те, що Портнов розшукується правоохоронними органами.

І таких рішень на користь юриста режиму з'явиться чимало.

Адже судді Печерського райсуду розуміють, що в країні нічого не змінилося, і на ключових посадах органів, які займаються кадровою політикою в судах, залишилися ті самі люди. Тому боятися їм звільнення чи навіть дисциплінарного стягнення насправді не варто.

Не змінить ситуацію й новий люстраційний закон, оскільки його завжди можна буде обійти за допомогою судів, нашпигованих януковичівськими кадрами.

Яскраве тому підтвердження – реанімація старого складу ВККС.  

Леся Шутко, Центр інформації про права людини, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука